Επικεφαλής MI5: To 80% των ρώσων αξιωματούχων που απελάθηκε λόγω του πολέμου ήταν κατάσκοποι

 Επικεφαλής MI5: To 80% των ρώσων αξιωματούχων που απελάθηκε λόγω του πολέμου ήταν κατάσκοποι

Ο ΜακΚάλουμ είπε ότι ένας τεράστιος αριθμός Ρώσων αξιωματούχων που εκδιώχθηκε από όλο τον κόσμο, εκ των οποίων οι 600 υπηρετούσαν στην Ευρώπη, οι 400 κρίθηκαν ως κατάσκοποι.

Η απέλαση περισσότερων από 400 ύποπτων Ρώσων κατασκόπων από όλη την Ευρώπη φέτος έχει προκαλέσει το «σημαντικότερο στρατηγικό πλήγμα» κατά της Μόσχας στην πρόσφατη ιστορία και αιφνιδίασε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ο επικεφαλής της εγχώριας κατασκοπείας της Βρετανίας.

Στην ετήσια ενημέρωσή του για την απειλή για τη Βρετανία, ο Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας Ασφαλείας (MI5) Κεν ΜακΚάλουμ επανέλαβε επίσης τις προειδοποιήσεις για τις κινεζικές προσπάθειες να επηρεάσουν τους νομοθέτες και εκείνους στη δημόσια ζωή, και τις προσπάθειες του Πεκίνου να παρακολουθεί και να παρενοχλήσει την κινεζική διασπορά.

Ο ΜακΚάλουμ είπε ότι ένας τεράστιος αριθμός Ρώσων αξιωματούχων εκδιώχθηκε από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 600 από την Ευρώπη, εκ των οποίων περισσότεροι από 400 κρίθηκαν ως κατάσκοποι.

«Αυτό επέφερε το πιο σημαντικό στρατηγικό πλήγμα κατά των Ρωσικών Υπηρεσιών Πληροφοριών στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία», είπε σε ομιλία του στα κεντρικά γραφεία της MI5 στο Λονδίνο την Τετάρτη. «Και μαζί με συντονισμένα κύματα κυρώσεων, η κλίμακα αιφνιδίασε τον (Ρώσο Πρόεδρο) Πούτιν».

Είπε ότι η απάντηση ακολούθησε ένα πρότυπο που έθεσε η Βρετανία στον απόηχο της δηλητηρίασης με νευρικό παράγοντα του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας το 2018, το οποίο προκάλεσε κύμα διπλωματικών απελάσεων.

Ο ΜακΚάλουμ είπε ότι η Βρετανία έκτοτε είχε αρνηθεί περισσότερες από 100 ρωσικές διπλωματικές αιτήσεις βίζας για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Η Βρετανία υπήρξε ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή και ο ΜακΚάλλουμ είπε ότι η σημασία αυτής της υποστήριξης αντικατοπτρίζεται στο ότι η Μόσχα προβάλλει «ανόητες αξιώσεις», όπως η Βρετανία που εμπλέκεται στην ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream τον Σεπτέμβριο.

«Το σοβαρό θέμα είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να είναι έτοιμο για τη ρωσική επιθετικότητα για τα επόμενα χρόνια», είπε.

Το “μακρύ” παιχνίδι του Πεκίνου

Ενώ η ρωσική δραστηριότητα έχει έρθει στο προσκήνιο σχετικά με την Ουκρανία, οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν χαρακτηρίσει την Κίνα ως τη μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή για τη Βρετανία.

Ο ΜακΚάλουμ είπε ότι το Πεκίνο «παίζει το μακροχρόνιο παιχνίδι» προσπαθώντας να χειραγωγήσει τη γνώμη καλλιεργώντας επαφές όχι μόνο με εξέχοντες νομοθέτες, αλλά και με εκείνους στην πρώιμη καριέρα τους στη δημόσια ζωή, όπως τοπικούς συμβούλους που μπορεί αργότερα να γίνουν μέλη του κοινοβουλίου.

“Εάν είναι έτοιμοι να επενδύσουν αυτό το ποσό υπομονής, αυτό το ποσό χρημάτων, αυτό το ποσό προσπάθειας για την καλλιέργεια πολύ μεγάλων όγκων πιθανών περιουσιακών στοιχείων σε ολόκληρο το σύστημά μας, αυτό μου φαίνεται μεγάλη και διαρκής πρόκληση”, είπε.

Ο αρχηγός της βρετανικής κατασκοπείας είπε επίσης ότι οι κινεζικές αρχές παρακολουθούν και εκφοβίζουν την κινεζική διασπορά, με ενέργειες που κυμαίνονται από τον βίαιο επαναπατρισμό έως την επίθεση.

Αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό τον περασμένο μήνα στο Μάντσεστερ της βόρειας Αγγλίας, όταν ένας άνδρας που διαδήλωσε έξω από ένα κινεζικό προξενείο είπε ότι μασκοφόροι τον έσυραν μέσα στον χώρο και τον χτύπησαν με κλωτσιές και γροθιές.

«Δεν γίνεται ανεκτός ο εκφοβισμός και η παρενόχληση των υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου ή εκείνων που έχουν κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο σπίτι τους», είπε ο ΜακΚάλλουμ.

Η Κίνα έχει απορρίψει τέτοιους ισχυρισμούς ως αβάσιμους, κατηγορώντας τους επικριτές ότι προκαλούν αντιπαράθεση.

Εν τω μεταξύ, η τρομοκρατία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική απειλή, με 37 συνωμοσίες να έχουν διακοπεί από το 2017 και οκτώ από τον περασμένο Ιούνιο, είπε ο ΜακΚάλλουμ. Ενώ οι ισλαμιστές μαχητές παρέμειναν το κύριο πρόβλημα, υπήρξε αύξηση των ακροδεξιών εξτρεμιστών που αναζητούσαν πυροβόλα όπλα, συμπεριλαμβανομένων όπλων τυπωμένα σε 3D.

«Βλέπουμε αυξανόμενους αριθμούς δεξιών εξτρεμιστών επιρροών, που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως, τροφοδοτούν τα παράπονα και ενισχύουν τις θεωρίες συνωμοσίας», είπε. «Αυτό το πρόβλημα φαίνεται ότι θα διαρκέσει».

Σχετικά Άρθρα