Πολωνία – Πυραυλικό χτύπημα: Τι ορίζει το περίφημο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ σε περίπτωση επίθεσης σε κράτος – μέλος

 Πολωνία – Πυραυλικό χτύπημα: Τι ορίζει το περίφημο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ σε περίπτωση επίθεσης σε κράτος – μέλος

Εάν τελικά επιβεβαιωθεί πως πρόκειται για ρωσικό χτύπημα η πυραυλική επίθεσή στην Πολωνία, τότε η τελευταία, θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, που προβλέπει την συλλογική άμυνα για όλους τους συμμάχους.

Παγκόσμια ανησυχία για νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΝΑΤΟ και Κρεμλίνου έχουν προκαλέσει οι δύο «αδέσποτες» ρουκέτες που έπεσαν την Τρίτη στο χωριό Przewodów της επαρχίας Λούμπλιν της Πολωνίας, στα σύνορα με την Ουκρανία.

Μια άμεση επίθεση σε χώρα του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να οδηγήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου 5, που αποτελεί μια δέσμευση συλλογικής άμυνας για όλους τους συμμάχους και θεωρείται ο πυρήνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Το ΝΑΤΟ δεσμεύεται για ειρηνική επίλυση των διαφορών, ωστόσο σε περίπτωση αποτυχίας των διπλωματικών προσπαθειών αναλαμβάνει επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων – πολλές εκ των οποίων διεξάγονται στο πλαίσιο της ρήτρας συλλογικής άμυνας της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ – Άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον.

Τι προβλέπει το Άρθρο 5

Τα Μέρη συμφωνούν ότι μια ένοπλη επίθεση εναντίον ενός ή περισσοτέρων από αυτά στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική θα θεωρείται επίθεση εναντίον όλων τους και, κατά συνέπεια, συμφωνούν ότι, εάν συμβεί μια τέτοια ένοπλη επίθεση, καθένα από αυτά, ασκώντας το δικαίωμα ατομικής ή συλλογικής αυτοάμυνας που αναγνωρίζεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, θα βοηθήσει το Μέρος ή τα Μέρη που δέχονται την επίθεση αυτή, λαμβάνοντας αμέσως, ατομικά και σε συνεννόηση με τα άλλα Μέρη, τα μέτρα που κρίνει αναγκαία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ένοπλης βίας, για την αποκατάσταση και τη διατήρηση της ασφάλειας του βορειοατλαντικού χώρου.

Κάθε τέτοια ένοπλη επίθεση και όλα τα μέτρα που λαμβάνονται ως αποτέλεσμα αυτής θα αναφέρονται αμέσως στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Τα μέτρα αυτά τερματίζονται όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση και τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Αυτό που θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί είναι πως δεν είναι σαφές αν ένα τυχαίο χτύπημα, όπως αδέσποτα πυρά, θα οδηγούσαν στη λήψη τέτοιας απόφασης.

Σχετικά Άρθρα