Παρασκήνιο: Ταραχή στην βάση της Ν.Δ-Κρίσιμα ερωτήματα για ακρίβεια, κέντρο, υποκλοπές – Τι δείχνει το νέο αντάρτικο Κεφαλογιάννη

 Παρασκήνιο: Ταραχή στην βάση της Ν.Δ-Κρίσιμα ερωτήματα για ακρίβεια, κέντρο, υποκλοπές – Τι δείχνει το νέο αντάρτικο Κεφαλογιάννη

Αν και ο πρωθυπουργός επιχείρησε να συσπειρώσει το γαλάζιο ακροατήριο και να θέσει ξεκάθαρα τον οδικό χάρτη που θα κινηθεί μέχρι τις εκλογές, ωστόσο η βάση της παράταξης και αρκετά κομματικά στελέχη ταλανίζονται από ερωτήματα όπως: τι θα γίνει με την ακρίβεια, τι θα γίνει με το άνοιγμα προς το κεντρώο χώρο, ποιος θα πληρώσει το τίμημα για το ζήτημα των υποκλοπών.

Ακόμα και τα πιο αισιόδοξα στελέχη βρίσκονται αντιμέτωπα με την θλιβερή διαπίστωση πως τελικά το ζήτημα των υποκλοπών έχει «πολιτικό κόστος» για την κυβέρνηση.

Η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως «δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα» ή η προσπάθεια ταύτισης του ζητήματος των υποκλοπών με εξωθεσμικά κέντρα και με την υπόθεση Νοβάρτις δεν αρκούν για να διώξουν τα σύννεφα εσωστρέφειας από την ΝΔ.

Το Μέγαρο Μαξίμου βαδίζοντας στην «τελευταία στροφή» πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής δεν θέλει σε καμία περίπτωση να χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να αφήσει περιθώριο στην αντιπολίτευση για την δημιουργία μονοθεματικής ατζέντας πάνω στο  ζήτημα των υποκλοπών.

  • Παράλληλα, η βάση της παράταξης δείχνει απρόθυμη να «συγχωρήσει» λάθη και παραλείψεις του σκληρού πυρήνα των συνεργατών του πρωθυπουργού και φαίνεται πως ζητάει πιο δραστικές παρεμβάσεις πέρα από την «θυσία» του Γρηγόρη Δημητριάδη.

Ταυτόχρονα η κυβερνητική γραμμή για το απόρρητο φαίνεται πως δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στη ΝΔ από λύνει. Η Όλγα Κεφαλογιάννη επανέλαβε χθες την διαφοροποίηση της περί του απορρήτου λέγοντας πως «Ειδικά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που εκ του κανονισμού της Βουλής έχει το δικαίωμα του ελέγχου δεν μπορεί κανείς να επικαλείται το απόρρητο. Όταν η Επιτροπή έχει από τον κανονισμό της Βουλής την αρμοδιότητα να ελέγχει την ΕΥΠ, εάν η ΕΥΠ ή ο οποιασδήποτε μπορεί να επικαλείται το απόρρητο ουσιαστικά καταργεί την αρμοδιότητα της Επιτροπής» επανέλαβε χθες. 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η βασική ανησυχία των βουλευτών του κόμματος είναι η επανεκλογή τους. Όμως η πλειονότητα των στελεχών έρχεται αντιμέτωπη με το κύμα οργής των πολιτών που πυροδοτεί το κύμα της ακρίβειας.

  • Όπως δηλώνουν στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους είναι πολύ δύσκολο την δεδομένη χρονική στιγμή να πείσουν τους ψηφοφόρους πως φταίνε εξωγενείς παράγοντες για το κύμα ανατιμήσεων που πλήττει την ελληνική αγορά. Ταυτόχρονα ανησυχούν γιατί βλέπουν τις κυβερνητικές παροχές και τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις να εξανεμίζονται από την ενεργειακή κρίση.

Με αφορμή το ρήγμα που προκάλεσε το ζήτημα των αποσυνδέσεων στις σχέσεις Μητσοτάκη Ανδουλάκη, αρκετά γαλάζια στελέχη δηλώνουν πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να στρίψει ο Κυρ. Μητσοτάκης το τιμόνι της παράταξης προς τα δεξιά μιας και πλέον δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια στιγμή όμως εντός της παράταξης ακούγεται έντονα η πως δεν πρέπει οι προσπάθειες που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα για άνοιγμα της ΝΔ προς στο κέντρο να πάνε χαμένες στο παρά πέντε των εκλογών. Συμπληρώνουν δε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν μπορεί να καρπωθεί περαιτέρω πολιτικό όφελος από το ζήτημα των υποκλοπών και συνεπώς υπάρχει περιθώριο ώστε ο πρωθυπουργός να τοποθετηθεί ως «εκφραστής» του μεσαίου χώρου στο νέο πολιτικό τοπίο που θα διαμορφωθεί.

Σχετικά Άρθρα