Έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ για Πολωνία μετά τον πύραυλο που έπληξε τη χώρα – Τι ζητά από τη συμμαχία – Προειδοποίηση Μεντβέντεφ

 Έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ για Πολωνία μετά τον πύραυλο που έπληξε τη χώρα – Τι ζητά από τη συμμαχία – Προειδοποίηση Μεντβέντεφ

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιεί (αρχίζει στις 11:00 ώρα Ελλάδας) το ΝΑΤΟ για να συζητήσει την πτώση πυραύλου στην Πολωνία, σε περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι. Της συνεδρίασης των πρεσβευτών του NATO στις Βρυξέλλες θα προεδρεύσει ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου περίπου στις 13:30 ώρα Ελλάδας, επεσήμανε το ΝΑΤΟ σε ανακοίνωση.

Χωρίς να μπορεί κανείς να μιλά με βεβαιότητα για αποκλιμάκωση, οι τελευταίες εξελίξεις, φαίνεται πως κατευνάζουν σε έναν βαθμό την παγκόσμια ανησυχία για μια άμεση, ραγδαία όξυνση της κρίσης με απρόβλεπτες επιπτώσεις.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, αλλά και όσα φέρεται να είπε ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν στην έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών στο περιθώριο της G20, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο πύραυλος προήλθε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, στο πλαίσιο αεράμυνας. Είχε στόχο να καταρρίψει πυραύλους που προέρχονταν από τη Ρωσία.

Η συνεδρίαση γίνεται κατόπιν αιτήματος της Πολωνίας για την ενεργοποίηση του μηχανισμού διαβούλευσης που προβλέπει το Άρθρο 4 της ιδρυτικής συνθήκης της Συμμαχίας, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters δυο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Το άρθρο 4 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ προβλέπει πως κάθε κράτος μέλος μπορεί να εγείρει ζήτημα απειλής για την ασφάλειά του και να ζητήσει από τους συμμάχους του να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για να εξεταστεί η σοβαρότητα της απειλής και το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Διπλωμάτης δήλωσε στο Reuters πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα ενεργήσει με προσοχή, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται χρόνος για να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς συνέβη στο χωριό Σεβόντοφ της ανατολικής Πολωνίας, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, όπου δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη το απόγευμα της Τρίτης.

Μηνύματα για αυτοσυγκράτηση έστειλαν σημαντικές δυνάμεις, όπως η Γαλλία και η Κίνα.Την ίδια ώρα, ο στρατός της Πολωνίας παραμένει σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής.

  • Από την πλευρά της, η Μόσχα απέρριψε εξαρχής τις κατηγορίες ότι η ίδια βρίσκεται πίσω από το πυραυλικό πλήγμα, κατηγορώντας τη Δύση ότι επιχειρεί να στήσει έναν πόλεμο Ρωσίας – ΝΑΤΟ.

Ο πρώην πρόεδρος της Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι το πυραυλικό πλήγμα στο πολωνικό έδαφος δείχνει πως η Δύση πλησιάζει περισσότερο σε άλλον ένα Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Το περιστατικό με το καταγγελόμενο από την Ουκρανία ‘πυραυλικό πλήγμα’ σε πολωνικό αγρόκτημα αποδεικνύει μόνο ένα πράγμα: διεξάγοντας υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, η Δύση πλησιάζει εγγύτερα σε παγκόσμιο πόλεμο», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter

Υπάρχει μια απόπειρα να προκληθεί άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, η οποία θα έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο», έγραψε, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Μόσχας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι, στον λογαριασμό του στο Telegram.

Σχετικά Άρθρα