Συμφωνούν Ουάσιγκτον Μόσχα για τον πύραυλο στην Πολωνία – Δείχνουν την ουκρανική αεράμυνα

 Συμφωνούν Ουάσιγκτον Μόσχα για τον πύραυλο στην Πολωνία – Δείχνουν την ουκρανική αεράμυνα

Είναι ίσως η πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία… ΗΠΑ και Ρωσία συμφωνούν με αφορμή τον πύραυλο που κατέπεσε στην Πολωνία, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους . Παρότι η Ουκρανία το αρνήθηκε αρχικά, ο σύμμαχός τους, Τζο Μπάιντεν έδειξε ως υπεύθυνο τις δυνάμεις του Κιέβου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει πηγή του ΝΑΤΟ στο Reuters, o Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε στους εταίρους της χώρας του στην G7 και στο ΝΑΤΟ ότι η πυραυλική έκρηξη προκλήθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Λίγο νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη αεροπορικές επιδρομές ακριβείας μόνο σε ουκρανικά εδάφη και .όχι πιο κοντά από απόσταση 35χλμ από τα σύνορα της Πολωνίας. Παράλληλα αναφέρει ότι τα συντρίμμια που βρέθηκαν στην Πολωνία αναγνωρίζονται από φωτογραφίες ως στοιχεία του ουκρανικού συστήματος αεράμυνας S-300.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, οι ισχυρισμοί για πτώση ρωσικών πυραύλων στο πολωνικό χωριό είναι μια σκόπιμη πρόκληση για να κλιμακωθεί η κατάσταση.

  • Η έκρηξη, την οποία ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατήγγειλε ως «πολύ σημαντική κλιμάκωση», ώθησε τον Μπάιντεν να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G-7 και του ΝΑΤΟ. Μια σκόπιμη, εχθρική επίθεση εναντίον της Πολωνίας, μέλους του ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να προκαλέσει συλλογική στρατιωτική απάντηση από τη συμμαχία.

Αλλά βασικά ερωτήματα γύρω από τις συνθήκες της εκτόξευσης του πυραύλου παρέμειναν εν μέσω της σύγχυσης που προκλήθηκε από μια καταιγιστική σειρά ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στα κοντινά σύνορα στην Ουκρανία.

Τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις εναντίον ενός εισερχόμενου ρωσικού εν μέσω της συντριπτικής ομοβροντίας εναντίον της ηλεκτρικής υποδομής της Ουκρανίας την Τρίτη.

Η πολωνική κυβέρνηση δήλωσε ότι διεξάγει έρευνα και αυξάνει το επίπεδο στρατιωτικής ετοιμότητας. Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε υποστήριξη στην έρευνα της Πολωνίας.

  • Ο πρόεδρος της Πολωνίας ήταν πιο επιφυλακτικός, λέγοντας ότι ήταν «πιθανότατα» ρωσικής κατασκευής, αλλά ότι η προέλευσή του ακόμη επαληθεύεται. «Ενεργούμε με ψυχραιμία», δήλωσε ο Ντούντα. «Πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση».

Η Ουκρανία εξακολουθεί να διατηρεί αποθέματα πρώην σοβιετικού και ρωσικής κατασκευής οπλισμού, συμπεριλαμβανομένου του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας S-300.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες συζήτησαν την έκρηξη στην Πολωνία και εξέφρασαν τη συνεχή αλληλεγγύη τους προς την Ουκρανία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συγκάλεσε τη συνάντηση των απεσταλμένων της συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επρόκειτο επίσης να συνεδριάσει την Τετάρτη για μια προγραμματισμένη προηγουμένως ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Η επίσκεψη του αρχηγού της CIA στο Κίεβο

Υπογραμμίζοντας την εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση, ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς βρισκόταν στο Κίεβο την Τρίτη κατά τη διάρκεια του μπαράζ ρωσικών πυραύλων που έπληξαν δεκάδες στόχους στη χώρα. Παρέμεινε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο κατά τη διάρκεια των πλήξεων.

Ο Μπερνς ενημέρωσε τον Ζελένσκι και Ουκρανούς αξιωματούχους για τη συνάντησή του στην Τουρκία με τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών, σύμφωνα με έναν άλλο Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει θέματα πληροφοριών.

Ο ίδιος είπε στους Ουκρανούς αξιωματούχους ότι παρέδωσε μια αμερικανική προειδοποίηση στη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε ότι βρίσκεται πίσω από «οποιαδήποτε πλήγματα σε στόχους κοντά στα ουκρανοπολωνικά σύνορα» και ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι φωτογραφίες των υποτιθέμενων ζημιών «δεν έχουν καμία σχέση» με ρωσικά όπλα.

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ζμπίγκνιου Ράου κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή και “απαίτησε άμεσες λεπτομερείς εξηγήσεις”, ανέφερε η κυβέρνηση.

Σχετικά Άρθρα