Ηχηρή παρέμβαση Μενέντεζ κατά Ερντογάν: “Όσο είμαι στην Γερουσία δεν θα πάρει τα F-16”

 Ηχηρή παρέμβαση Μενέντεζ κατά Ερντογάν: “Όσο είμαι στην Γερουσία δεν θα πάρει τα F-16”

Λάβρος κατά του προέδρου της Τουρκίας εμφανίστηκε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ σε διαδικτυακή εκδήλωση για την Κύπρο.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής, γνωστός για την κραταιά υποστήριξή του σε Ελλάδα και Κύπρο, δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να απομακρύνει τους 35.000 στρατιώτες της στο κατεχόμενο βόρειο τρίτο του νησιού και ότι θα προσπαθήσει να εμποδίσει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Ο Μενέντεζ, ο οποίος τελεί πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, κατήγγειλε την επιθετικότητα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις απαιτήσεις του για δύο ξεχωριστά κράτη στο νησί.

«Αποκαλεί τους Κύπριους και όσους αγαπούν την ελευθερία, εχθρούς. Συνεργάζεται με ορισμένους από τους πιο βάναυσους δικτάτορες του κόσμου, από τον Σι Τζιπίνγκ της Κίνας μέχρι τον Πούτιν της Ρωσίας. Πράγματι, ο Ερντογάν βλέπει την παράνομη προσάρτηση μέρους της Ουκρανίας και κρατά σημειώσεις. Γιατί θέλει να κάνει το ίδιο στη βόρεια Κύπρο και να προσαρτήσει τα κατεχόμενα εδάφη», ανέφερε ο Μενέντεζ.

Μενέντεζ: Δε θα εγκρίνω την πώληση κανενός F-16 στην Τουρκία

Ο γερουσιαστής δήλωσε ικανοποιημένος που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αποφάσισε να τερματίσει το εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ωστόσο αντιτάχθηκε στην ιδέα του Μπάιντεν να πουλήσει στην Τουρκία περισσότερα F-16 και να αναβαθμίσει την τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

«Σήμερα η απειλή της προσάρτησης των κατεχόμενων πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Τούτων δοθέντων, δεν πιστεύω ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν τα μαχητικά F-16 στα χέρια του προέδρου Ερντογάν. Και γι’ αυτό, ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων δεν θα εγκρίνω την πώληση κανενός F-16 στην Τουρκία μέχρι να σταματήσει την εκστρατεία των προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά Άρθρα