Φάμελλος: “Πόσα εκατομμύρια από τα υπερκέρδη στο ρεύμα θα χαρίσει η κυβέρνηση στους προμηθευτές;”

 Φάμελλος: “Πόσα εκατομμύρια από τα υπερκέρδη στο ρεύμα θα χαρίσει η κυβέρνηση στους προμηθευτές;”

Η πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ παράγει υπερκέρδη ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος από το βήμα της Βουλής.

«Στο παρόν νομοσχέδιο εισάγετε άλλον έναν προσωρινό μηχανισμό παρακράτησης μέρους των υπερκερδών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που παράγονται από τον περασμένο Ιούλιο και μετά την “πανηγυρική” εκ μέρους της κυβέρνησης κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Άρα παραδέχεστε ότι υπάρχουν νέα υπερκέρδη από την υποτιθέμενη κατάργηση και μετά, καθώς και ότι, αντί να αναστείλετε την παραγωγή τους, επιλέγετε να παίρνετε τα λεφτά από τους καταναλωτές, να στερεύουν οικονομικά τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, για να επιστρέφετε στη συνέχεια ως επιδοτήσεις της ακρίβειας ένα άγνωστο τμήμα τους», δήλωσε σχετικά με την τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου και επικεντρώθηκε, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στάθηκε αναλυτικά στη συνέχεια στα βασικά συμπεράσματα για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ανέφερε για την πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ ότι παράγει υπερκέρδη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “το αλαλούμ, ‘φρανκενστάιν’ μοντέλο διαμόρφωσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας μετά την υποκριτική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής οδήγησε σε νέα γενιά υπερκερδών. Άρα η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για αυτή τη νέα γενιά υπερκερδών”.

Για τη θέση της Ελλάδας στις τιμές του ρεύματος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε τα επίσημα στοιχεία (Eurostat, ACER), λέγοντας ότι “οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα χρεώνουν το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη και οι καταναλωτές έχουν την τρίτη πιο ακριβή δαπάνη στην Ευρώπη για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ρεύμα”.

“Η κυβέρνηση μιλάει για έκτακτη εισφορά στην προμήθεια χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένο ποσό. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τα υπερκέρδη μόνο στην προμήθεια ρεύματος ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ για κάθε ένα από τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. 788 ευρώ ανά μεγαβατώρα χρέωνε η ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο στα νοικοκυριά όταν το κόστος της χονδρικής ήταν μόλις 414 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν συνυπολογιστούν και όλα τα επιπλέον κόστη, π.χ. αγορά εξισορρόπησης και αποκλίσεις, κόστος προμήθειας και ένα εύλογο κέρδος, το υπερκέρδος της ΔΕΗ στην προμήθεια χαμηλής τάσης φτάνει στα 295 ευρώ ανά μεγαβατώρα”, πρόσθεσε.

Ο Σ. Φάμελλος επισήμανε επιπλέον ότι η νέα κυβερνητική τροπολογία για τον μηχανισμό παρακράτησης μέρους της νέας γενιάς υπερκερδών στην προμήθεια ρεύματος παραπέμπει τη μεθοδολογία υπολογισμού των υπερκερδών, και άρα τα ποσά που θα επιστραφούν στους καταναλωτές, σε Υπουργική Απόφαση, άρα δεν αποκαλύπτει τις προθέσεις της κυβέρνησης.

«Δεν πρόκειται να σάς δώσουμε “λευκή” επιταγή για να κουκουλώσετε ξανά υπερκέρδη. Έχετε επιβαρυμένο ιστορικό με τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών που παράγονταν έως τον περασμένο Ιούλιο, όπου, και αφού παραδεχτήκατε την ύπαρξη υπερκερδών και ο κος Μητσοτάκης τον περασμένο Μάρτιο δεσμεύτηκε να τα φορολογήσει κατά 90%, ακόμη δεν έχει επιστραφεί στους καταναλωτές ούτε ένα ευρώ».

«Η ουσία είναι ότι από τα 2,2 δισ. ευρώ των υπερκερδών έως τα τέλη Ιουνίου η κυβέρνηση έχει χαρίσει 1,8 δισ. ευρώ στους ηλεκτροπαραγωγούς, στερώντας τα από την αγορά και τα νοικοκυριά. Η κυβέρνηση και μαγειρεύει και καλύπτει τα υπερκέρδη εν μέσω ακραίας κρίσης ακρίβειας στην ενέργεια», είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο Σ.Φάμελλος ρώτησε: «Πόσα εκατομμύρια θα τους χαρίσετε αυτήν τη φορά από τα υπερκέρδη στην προμήθεια ρεύματος;».

Σχετικά Άρθρα