ΥΠΕΞ: Η τουρκική αξίωση για λύση “δύο κρατών” αποτρέπει την επανέναρξη διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό

 ΥΠΕΞ: Η τουρκική αξίωση για λύση “δύο κρατών” αποτρέπει την επανέναρξη διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό

Η μονομερής ανακήρυξη του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο τμήμα τής Κύπρου έχει τελεσίδικα καταδικασθεί από τις Αποφάσεις 541/1983 και 550/1984 του ΣΑ/ΗΕ, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για την 39η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στην Κύπρο.

«Η απαράδεκτη αξίωση της Τουρκίας για λύση ”δύο κρατών” υπονομεύει κάθε προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των Αποφάσεων του ΣΑ/ΗΕ», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Τριάντα εννέα χρόνια μετά την παράνομη και καταδικασθείσα ανακήρυξη του ψευδοκράτους, κανένα κράτος δεν αποδέχεται και δεν αναγνωρίζει καμιά νομική ή διεθνή υπόσταση της οντότητας αυτής».

«Τούτο επιβεβαιώθηκε πρόσφατα και στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών, κατά την οποία η Τουρκία αναγκάστηκε να αποδεχθεί την υποβάθμιση της συμμετοχής του ψευδοκράτους στον εν λόγω Οργανισμό υπό την ιδιότητα της οντότητας», αναφέρει.

«Στόχος μας είναι η επίτευξη συμπεφωνημένης λύσης, επί τη βάσει των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου», καταλήγει.

Η απάντηση του ΥΠΕΞ έρχεται ως συνέχεια των προκλητικών δηλώσεων του προέδρου της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, Μουσταφά Σέντοπ για δημιουργία δύο κρατών.

«Ηλύση στην Κύπρο είναι δυνατή μόνο με δύο ισότιμα και κυρίαρχα κράτη. Δεν θα παρεκκλίνουμε από αυτό το μονοπάτι. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να γίνει μειονότητα ο τουρκοκυπριακός λαός, που είναι το κύριο στοιχείο του νησιού. Θα κάνουμε όλο τον κόσμο να αναγνωρίσει ότι ο τουρκοκυπριακός λαός είναι εξίσου κυρίαρχος και ίσος με τους Ελληνοκύπριους», υποστήριξε.