ΣΥΡΙΖΑ/Υποκλοπές: Θα καταρρεύσει η γραμμή άμυνας Μητσοτάκη – Θεσμική κλιμάκωση

 ΣΥΡΙΖΑ/Υποκλοπές: Θα καταρρεύσει η γραμμή άμυνας Μητσοτάκη – Θεσμική κλιμάκωση

Καμία από τις αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν διαψεύδεται με την πολιτική αντιπαράθεση πλέον να κινείται σε αποκλειστικά προεκλογικούς ρυθμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εγκαταλείπει τη θεσμική αντιμετώπιση του σκανδάλου όσο η κυβέρνηση παίζει το παιχνίδι των καθυστερήσεων μέσω της Δικαιοσύνης.

Ο χρόνος πλέον κυλά αντίστροφα για τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος θα πρέπει και στο εσωτερικό του κόμματός του να εξηγήσει πως θα φτάσει η ΝΔ στις κάλπες μέσα σε κλίμα έντονης αμφισβήτησης.

Η τρίτη στη σειρά ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών στέλνουν στα σκοινιά του πολιτικού ρινγκ τον Πρωθυπουργό ο οποίος μετά τις αποκαλύψεις χαράσσει γραμμές άμυνας με… ομιλίες προεκλογικού τύπου.

  • Η προσπάθεια θυματοποίησης που επέλεξε το Μέγαρο Μαξίμου ως υπερασπιστική γραμμή περπάτησε για μόλις ένα 24ωρο, ενώ η χθεσινή απόπειρα του κ. Μητσοτάκη ότι και ο ίδιος ήταν θύμα του κακόβουλου λογισμικού Pegasus επι κυβέρνησης Τσίπρα εκτιμάται από την Κουμουνδούρου ότι και αυτή θα λήξει άδοξα για τον απερχόμενο όπως σημειώνουν πρωθυπουργό.

Αν δεν βρεθεί κάποιο άλλο αποδεικτικό στοιχείο ή δεν βρεθούν πρόσωπα τα οποία υπο το καθεστώς της προστασίας θα καταφέρουν να κατονομάσουν πρόσωπα και καταστάσεις ή να παρουσιάσουν και ντοκουμέντα, αυτοί που μπορούν πλέον να ξεκλειδώσουν την υπόθεση είναι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

  • «Σκοπεύετε να ζητήσετε τη συγκατάθεση των υπουργών και άλλων μελών της κυβέρνησής σας που εμπεριέχονται στη λίστα των φερόμενων ως στόχων του predator, προκειμένου να καλέσετε άμεσα την ΑΔΑΕ να διεξάγει έρευνα στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ώστε να διαλευκανθεί αν πράγματι υπήρξε κάποιος εξ’ αυτών που ήταν και σε διαδικασία «επίσημης» επισύνδεσης από την ΕΥΠ;»

Αυτό είναι το νέο ερώτημα του Αλέξη Τσίπρα πετώντας τώρα το μπαλάκι της θεσμικής και ηθικής ευθύνης στα χέρια μια ολόκληρης παράταξης, η οποία καλείται τώρα να διαφυλάξει το κύρος της όπως ζητά και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Χτυπήματα

Τα χτυπήματα που δέχεται ο κ. Μητσοτάκης από το ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον χειρουργικά με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και συνολικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιδεικνύει ψυχραιμία παρά τις σκληρή ρητορική της απέναντι στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Η αξιοποίηση του  momentum  προϋποθέτει και στοχευμένες παρεμβάσεις τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ειδικά για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων έχει αρχίσει να ακούγεται από πλατύτερα στρώματα της κοινωνίας τα οποία τα ζητήματα των θεσμών και του κράτους Δικαίου τα ακουμπά.

  • Πρόκειται ουσιαστικά για τα κεντρώα και κεντροαριστερά ακροατήρια τα οποία ο κ. Μητσοτάκης έχοντας δεχτεί και που θα συνεχίσει να δέχεται ισχυρά πλήγματα τα οποία έχουν αποδομήσει το κεντρώο προφίλ του φαίνεται να τα χάνει ανεπίστρεπτα στο δρόμο προς τις κάλπες.

Τα δημοσκοπικά ευρήματα ακόμη και σε φίλιες εφημερίδες αναδεικνύονται τώρα σε άλλη βάση ερμηνείας με το ζήτημα των παρακολουθήσεων να αναβαθμίζεται στα μετρήσιμα μεγέθη ανάμεσα στα προβλήματα που ανησυχούν του πολίτες.

Εργαλεία

Η παρέμβαση του Μιχάλη Καλογήρου με την ιδιότητα του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης που εισηγήθηκε τους νέους Ποινικούς Κώδικες παραμονές των εκλογών του 19 δεν ήταν τυχαία.

«Όσοι έχουν εμπλακεί σε αυτό το παρακράτος παρακολουθήσεων έχουν τελέσει πληθώρα και κακουργημάτων και πλημμελημάτων» ξεκαθάρισε ο κ. Καλογήρου επιστρατεύοντας την ιδιότητά του και τη νομική του επάρκεια για να καταδείξει τον προσχηματικό χαρακτήρα της συνολικής αντιμετώπισης της κυβέρνησης και του ίδιου του επικοινωνιακού επιτελείου του πρωθυπουργού απέναντι στο σκάνδαλο. 

  • Παραθέτοντας τα άρθρα και τις διατάξεις του ΠΚ το συμπέρασμα είναι σαφές. Και ο νόμος υπάρχει και οι ποινές είναι βαριές και ο χαρακτήρας των αποκαλύψεων και των εγκλημάτων που συντελούνται είναι κακουργηματικός και όχι πλημμεληματικός.

Ουσιαστικά ο κ. Καλογήρου εξέθεσε τους γαλάζιους υπουργούς που παριστάνουν του ευαίσθητους για τη δήθεν υποβάθμιση του εγκλήματος των παρακολουθήσεων με τις αλλαγές στον ΠΚ την οποία ανακάλυψαν για να αποφύγουν να γίνουν μέρος της λύσης του μυστηρίου γύρω από την εμπλοκή ή μη του ίδιου του κ. Μητσοτάκη ως πολιτικού προϊστάμενου της ΕΥΠ και του ανιψιού του ως επικεφαλής και ιθύνων νους του κέντρου του predator.

Μέχρι τέλους

Ουσιαστικά είναι η ώρα που ο κ. Τσίπρας θα πει αυτός το δικό του μέχρι τέλους κάτι που κατέστησε σαφές και για μια ακόμη φορά στην 3η κατά σειρά επίκαιρη ερώτησή του στον κ. Μητσοτάκη.

Τα δεδομένα που παρέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτηση που έχει στα χέρια του ο Πρωθυπουργός είναι και αυτά που ακόμη η κυβέρνηση όχι μόνο δεν είναι σε θέση απαντήσει αλλά με τις αμφισημίες της έχει φροντίσει να επιβεβαιώσει με δραματικούς όρους.

  • Από την αποδοχή της λίστας εμφανιζόμενη ως το θύμα των παρακολουθήσεων από το predator, στην απουσία οποιασδήποτε κατηγορηματικής διάψευσης των δημοσιευμάτων που συνδέουν με αγορά του λογισμικού από την ΕΥΠ έναντι 7 εκατ€, μέχρι το πρώτο στάδιο της επιχείρησης  συγκάλυψης μήνες πριν ξεσπασει το σκάνδαλο από τον εκλεκτό της κυβέρνησης κ. Μπίνη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ο οποίος φρόντισε να κουκουλώσει έγκαιρα τις καταγγελίες Κουκάκη για τις ύποπτες διαδρομές χρήματος που συνέδεαν Krikel – Intellexa – ΕΥΠ ως το κέντρο των παρακολουθήσεων.

Άθλιες πρακτικές για άθλιες πολιτικές είπε ο κ. Τσίπρας στην τελευταία συνέντευξή του για να γίνει τώρα αυτό το σύνθημα και το άρμα με το οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα κληθεί να αναμετρηθεί με την κάλπη.

Σε αυτό το μοτίβο ο Αλέξης Τσίπρας θα εντάξει όλη τη βεντάλια των πολιτικών επιλογών του κ. Μητσοτάκη που συνδέονται άμεσα και με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για το οποίο έχει εγκαίρως ζητήσει διακομματικό έλεγχο διανομής των κονδυλίων, την ενεργειακή κρίση που βιώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις για να εξυπηρετηθεί το καρτέλ της ενέργειας και τα εξοπλιστικά με τις λεόντειες συμφωνίες και τα προγράμματα μαμούθ που θα βαρύνουν τις πλάτες των φορολογούμενων.

  • Μέσα σε όλα αυτά η τελευταία αξιολόγηση του οίκου Morgan Stanley προσδίδει νέα διάσταση με το προφίλ του ευρωπαϊστή Μητσοτάκη να δέχεται νέα πλήγματα. Ούτε επενδυτική βαθμίδα λέει ο οίκος, ούτε αξιοπιστία με το ίδρυμα να βλέπει ακόμη και επίσπευση των εκλογών.

Αποδείξεις ότι η δήλωση Δένδια από τις Βρυξέλλες για το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν ήταν τυχαία και ότι το ζήτημα απασχολεί έντονα στο εξωτερικό έχοντας στιγματίσει την πρωθυπουργία Μητσοτάκη και της εικόνα της χώρας.

Σχετικά Άρθρα