Συνάντηση Μπάιντεν Ερντογάν – Η ανακοίνωση Λευκού Οίκου- Άγκυρα: “Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον εκσυγχρονισμό των F-16”

 Συνάντηση Μπάιντεν Ερντογάν – Η ανακοίνωση Λευκού Οίκου- Άγκυρα: “Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον εκσυγχρονισμό των F-16”

Ζητήματα διμερών σχέσεων τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία ο ένοικος του Λευκού Οίκου ανέφερε πως θα συνεχίσει να στηρίζει τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16.

  • Ανακοίνωση για τη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου των G20, εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια στον Πρόεδρο Ερντογάν και στον λαό της Τουρκίας για τις πράξεις βίας στην Κωνσταντινούπολη και κατέστησε σαφές ότι στεκόμαστε στο πλευρό του Συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την εκτίμησή του στον Πρόεδρο Ερντογάν για τις προσπάθειές του να ανανεώσει την πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία και οι δύο συμφώνησαν ότι ήταν κρίσιμη για τη βελτίωση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας και ότι η πρωτοβουλία πρέπει να συνεχιστεί».

«Οι δυο τους συζήτησαν επίσης τον συνεχή στενό συντονισμό για θέματα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ και άλλα θέματα περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος», καταλήγει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η ανακοίνωση της Άγκυρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας της Τουρκίας, ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη και δήλωσε στον Ερντογάν ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Τουρκία στο αίτημά της για τα αεροσκάφη F-16.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στο αίτημα της Σουηδίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τον ρόλο του στην επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών κατ’ εφαρμογήν της διεθνούς συμφωνίας ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

  • Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από τους απίθανους ισχυρισμούς των τούρκων με φόντο την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, όπου ανέφεραν ότι οι τρομοκράτες του ΡΚΚ εκπαιδεύονται από την Αμερική στη βόρεια Συρία. Ισχυρισμοί που πρώτα διατυπώθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και στη συνέχεια αναπαρήχθησαν από τα τουρκικά ΜΜΕ.

Η εφημερίδα Γενί Σαφάκ γράφει ότι η δράστρια της επίθεσης πήρε μαθήματα στο Κομπάνι στη σχολή πληροφοριών του ΡΚΚ από Αμερικανούς στρατιώτες, ότι την εντολή την πήρε από τον αρχηγό τρομοκρατών Φερχάτ Αμπτί Σαχίν με τον κωδικό Μαζλούμ Κομπάνι, ότι την ύποπτη τη συνέλαβαν στις 2.20 το βράδυ, 10 ώρες μετά την επίθεση και ότι θα την πήγαιναν στην Ελλάδα όπου θα την εκτελούσαν και μετά το ΡΚΚ θα έλεγε ότι την επίθεση «την έκανε το (τουρκικό) κράτος».

  • Σύμφωνα με άρθρο στη «Χουριέτ» του Αμπντουλκαντίρ Σελβί, το όνομα του ατόμου που σχεδίασε την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη είναι Αμμάρ Τζαρκάς, Σύρος πολίτης, που ήρθε στην Κωνσταντινούπολη πριν από 1 χρόνο.

Είναι το όνομα που έκανε τις επαφές με το Κομπάνι (με τους Κούρδους στη βόρεια Συρία). Ο Αμμάρ Τζαρκάς ωστόσο πιάστηκε στην επιχείρηση της τουρκικής αστυνομίας και τώρα ανακρίνεται, αν και η εντολή ήταν να φυγαδευτεί στη Βουλγαρία.

  • «Αυτό είναι το μεγάλο ψάρι. Από τα κεντρικά γραφεία στο Καμισλί δόθηκε η εντολή ‘το κορίτσι δεν είναι σημαντικό. Να την εκτελέσουν. Ο Αμμάρ είναι σημαντικός για εμάς. Σημαντικό όνομα για τον οργανισμό. Μεταφέρετε λαθραία τη γυναίκα τρομοκράτη στην Ελλάδα και τον Αμμάρ Τζαρκάς στη Βουλγαρία’. Θα σκότωναν τον τρομοκράτισσα και θα μας εμπόδιζαν να ξεδιαλύνουμε ολόκληρο το δίκτυο. Αλλά όταν η γυναίκα τρομοκράτης πιάνεται ζωντανή, αυτό το σχέδιο καταρρέει.».

Σύμφωνα με τη Χουριέτ, «η φερόμενη δράστης της επίθεσης Ahlam Albashir, εκπαιδεύτηκε ως ειδικός αξιωματικός πληροφοριών από το PYD-YPG στο Κομπάνι, το οποίο τελεί υπό την προστασία των ΗΠΑ. Εισήλθε παράνομα στην Τουρκία μέσω του Αφρίν.

Η παραγγελία για τη βόμβα που εξερράγη στην οδό Ιστικλάλ δόθηκε από το Κομπάνι, το οποίο επίσης βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ», τονίζεται, συμπληρώνοντας μάλιστα εμφαντικά: «Ω Αμερική, οι τρομοκράτες PKK-PYD, στους οποίους παρείχατε όπλα και χρήματα και συνεισφέρατε στην εκπαίδευσή τους, σκότωσαν την 9χρονη Ετζρίν και έκοψαν το νήμα της ζωής σε άλλους 5 ανθρώπους».

  • Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πάντως, με μια οργισμένη ανακοίνωση απέρριψε ως «ανεύθυνες», τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού προς τις ΗΠΑ για στήριξη στους Κούρδους.

Απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Σοϊλού, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν απερίφραστα την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και στέκονται αλληλέγγυες με την Τουρκία, πολύτιμο σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ. Απορρίπτουμε και είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από οποιαδήποτε ανεύθυνα σχόλια που υποδηλώνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν οποιονδήποτε ρόλο ή ευθύνη σε αυτήν την απεχθή επίθεση εναντίον Τούρκων πολιτών. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις τουρκικές αρχές στην έρευνά τους».

  • Ο κ. Σοϊλού ανέφερε ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται τα συλλυπητήρια της αμερικανικής πρεσβείας για την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που δρα στη βόρεια Συρία, βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Η συνεργασία της Ουάσιγκτον με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), κουρδοαραβική συμμαχία βασική συνιστώσα των οποίων είναι το YPG, στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας προκαλεί μεγάλες τριβές στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια.

Σχετικά Άρθρα