Συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν: Αντιφατικές προσεγγίσεις για τα F16 – Άγκυρα: Θα μας στηρίξει – Καμία αναφορά από τον Λευκό Οίκο

 Συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν: Αντιφατικές προσεγγίσεις για τα F16 – Άγκυρα: Θα μας στηρίξει – Καμία αναφορά από τον Λευκό Οίκο

Ενώ η τουρκική προεδρία υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν κατά τη συνάντηση τους στο περιθώριο της Συνόδου του G20, πως υποστηρίζει πάντα την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 από την πλευρά των ΗΠΑ δεν υπάρχει καμία αναφορά στο θέμα.

Ειδικότερα, στην ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο σημειώνεται:

“Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια στον πρόεδρο Ερντογάν και στον λαό της Τουρκίας για τις πράξεις βίας στην Κωνσταντινούπολη και κατέστησε σαφές ότι στεκόμαστε στο πλευρό του Συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την εκτίμησή του στον πρόεδρο Ερντογάν για τις προσπάθειές του να ανανεώσει την Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία και οι δύο συμφώνησαν ότι ήταν κρίσιμη για τη βελτίωση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας και ότι η Πρωτοβουλία πρέπει να συνεχιστεί.

Οι δυο τους συζήτησαν επίσης τον συνεχή στενό συντονισμό για θέματα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ και άλλα θέματα περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος”.

  • Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας της Τουρκίας, ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη και δήλωσε στον Ερντογάν ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Τουρκία στο αίτημά της για τα αεροσκάφη F-16.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στο αίτημα της Σουηδίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τον ρόλο του στην επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών κατ’ εφαρμογήν της διεθνούς συμφωνίας ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Σχετικά Άρθρα