Μπάϊντεν- Τζινπίνγκ: Πώς είδαν την συνάντηση Λευκός Οίκος και Πεκίνο

 Μπάϊντεν- Τζινπίνγκ: Πώς είδαν την συνάντηση Λευκός Οίκος και Πεκίνο

Μία αρκετά συνοπτική και προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου και μία απρόσμενα μακροσκελής και αναλυτική …μέχρι κεραίας ανακοίνωση του Κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, αποκαλύπτουν το περιεχόμενο της (ιστορικής;) συνάντησης του Αμερικανού προέδρου και του ηγέτη της Κίνας. Εμφανής η προσπάθεια και των δύο πλευρών να διατηρηθούν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας υπό ελεγχόμενη ένταση, ο καιρός θα δείξει εάν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει ύφεση στις σινοαμερικανικές σχέσεις που έχουν δοκιμαστεί μετά την στάση του Πεκίνου στο πλευρό της Ρωσίας στο ουκρανικό και το ανοικτό θέμα της Ταϊβάν.

Δεν χρειάζεται ένας καινούργιος Ψυχρός Πόλεμος, είπε ο Μπάιντεν. Η Κίνα δεν επιδιώκει να ανατρέψει τη διεθνή τάξη, ούτε να προκαλέσει ή να εκτοπίσει τις ΗΠΑ, είπε ο Σι. Κόκκινη γραμμή για το Πεκίνο παραμένει η Ταϊβάν, ενώ ο Μπάιντεν ζήτησε από την Κίνα να θέσει υπό έλεγχο τις επιθετικές κινήσεις της Βόρειας Κορέας.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Ο Πρόεδρος Joseph R. Biden, Jr. συναντήθηκε στις 14 Νοεμβρίου με τον Πρόεδρο Xi Jinping της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ), στο Μπαλί της Ινδονησίας. Οι δύο ηγέτες μίλησαν με ειλικρίνεια για τις αντίστοιχες προτεραιότητες και προθέσεις τους σε μια σειρά θεμάτων. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξήγησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ανταγωνίζονται σθεναρά τη ΛΔΚ, μεταξύ άλλων επενδύοντας σε πηγές δύναμης στο εσωτερικό και ευθυγραμμίζοντας τις προσπάθειες με συμμάχους και εταίρους σε όλο τον κόσμο. Επανέλαβε ότι αυτός ο ανταγωνισμός δεν πρέπει να μετατραπεί σε σύγκρουση και υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα πρέπει να διαχειριστούν τον ανταγωνισμό με υπευθυνότητα και να διατηρήσουν ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη σημασία της ανάπτυξης αρχών που θα προωθήσουν αυτούς τους στόχους και ανέθεσαν στις ομάδες τους να τους συζητήσουν περαιτέρω. 

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις διακρατικές προκλήσεις –όπως η κλιματική αλλαγή, η παγκόσμια μακροοικονομική σταθερότητα συμπεριλαμβανομένης της ελάφρυνσης του χρέους, της ασφάλειας της υγείας και της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας– γιατί αυτό περιμένει η διεθνής κοινότητα. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εξουσιοδοτήσουν βασικούς ανώτερους αξιωματούχους να διατηρήσουν την επικοινωνία και να εμβαθύνουν τις εποικοδομητικές προσπάθειες για αυτά και άλλα θέματα. Χαιρέτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων θεμάτων στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και ενθάρρυναν την περαιτέρω πρόοδο σε αυτούς τους υφιστάμενους μηχανισμούς, μεταξύ άλλων μέσω κοινών ομάδων εργασίας. Σημείωσαν επίσης τη σημασία των δεσμών μεταξύ του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΛΔΚ.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις πρακτικές της ΛΔΚ στη Σιντζιάνγκ, το Θιβέτ και το Χονγκ Κονγκ, και τα ανθρώπινα δικαιώματα ευρύτερα. Σχετικά με την Ταϊβάν, εξέθεσε λεπτομερώς ότι η πολιτική μας για την ενιαία Κίνα δεν έχει αλλάξει, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται σε οποιεσδήποτε μονομερείς αλλαγές στο status quo από οποιαδήποτε πλευρά και ότι ο κόσμος έχει συμφέρον για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν. Έφερε αντιρρήσεις των ΗΠΑ για τις καταναγκαστικές και ολοένα πιο επιθετικές ενέργειες της ΛΔΚ προς την Ταϊβάν, οι οποίες υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν και στην ευρύτερη περιοχή και θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ευημερία. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε επίσης τις συνεχείς ανησυχίες για τις μη εμπορεύσιμες οικονομικές πρακτικές της Κίνας, οι οποίες βλάπτουν τους Αμερικανούς εργαζόμενους και οικογένειες, καθώς και εργαζόμενους και οικογένειες σε όλο τον κόσμο.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για βασικές περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έθεσε τον βάναυσο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις ανεύθυνες απειλές της Ρωσίας για πυρηνική χρήση. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Πρόεδρος Σι επανέλαβαν τη συμφωνία τους ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί και δεν μπορεί ποτέ να κερδηθεί και υπογράμμισαν την αντίθεσή τους στη χρήση ή την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε επίσης ανησυχίες για την προκλητική συμπεριφορά της ΛΔΚ, σημείωσε ότι όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας έχουν συμφέρον να ενθαρρύνουν τη ΛΔΚ να ενεργήσει υπεύθυνα και υπογράμμισε τη σιδηρά δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να υπερασπιστούν τους Ινδο-Ειρηνικούς Συμμάχους μας.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Κίνα για να δώσει συνέχεια στις συζητήσεις τους.

Η μακροσκελής ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών

Το απόγευμα της 14ης Νοεμβρίου τοπική ώρα, ο Πρόεδρος Xi Jinping είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Μπαλί της Ινδονησίας. Οι δύο πρόεδροι είχαν μια ειλικρινή και σε βάθος ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα στρατηγικής σημασίας στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ και για μεγάλα παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα.

Ο Πρόεδρος Σι επεσήμανε ότι η τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ δεν είναι προς τα θεμελιώδη συμφέροντα των δύο χωρών και λαών και δεν είναι αυτό που περιμένει η διεθνής κοινότητα. Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να έχουν ένα αίσθημα ευθύνης για την ιστορία, για τον κόσμο και για τους ανθρώπους, να εξερευνήσουν τον σωστό τρόπο να συνεννοηθούν μεταξύ τους στη νέα εποχή, να βάλουν τη σχέση στη σωστή πορεία και να την επαναφέρουν σε τροχιά υγιούς και σταθερής ανάπτυξης προς όφελος των δύο χωρών και του κόσμου συνολικά.

Ο Πρόεδρος Xi εξήγησε το 20ο Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (CPC) και τα βασικά του αποτελέσματα. Επεσήμανε ότι η εσωτερική και εξωτερική πολιτική του ΚΚΚ και της κινεζικής κυβέρνησης είναι ανοιχτές και διαφανείς, με ξεκάθαρες και διαφανείς στρατηγικές προθέσεις και μεγάλη συνέχεια και σταθερότητα. Προωθούμε την αναζωογόνηση του κινεζικού έθνους σε όλα τα μέτωπα μέσω μιας κινεζικής πορείας προς τον εκσυγχρονισμό, βασίζοντας τις προσπάθειές μας στον στόχο να ικανοποιήσουμε τις φιλοδοξίες των ανθρώπων για μια καλύτερη ζωή, να επιδιώξουμε αταλάντευτα τη μεταρρύθμιση και το άνοιγμα και να προωθήσουμε την οικοδόμηση μιας ανοιχτής παγκόσμιας οικονομία. Η Κίνα παραμένει σταθερή στην επιδίωξη μιας ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής ειρήνης, αποφασίζει πάντα τη θέση και τη στάση της με βάση την αξία των θεμάτων και υποστηρίζει την ειρηνική επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων. Η Κίνα έχει δεσμευτεί να εμβαθύνει και να επεκτείνει τις παγκόσμιες συνεργασίες, να προστατεύει το διεθνές σύστημα με τα Ηνωμένα Έθνη στον πυρήνα του και τη διεθνή τάξη που στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και να οικοδομεί μια κοινότητα με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα. Η Κίνα θα παραμείνει προσηλωμένη στην ειρηνική ανάπτυξη, την ανοιχτή ανάπτυξη και την ανάπτυξη που θα ωφεληθεί, θα συμμετάσχει και θα συμβάλει στην παγκόσμια ανάπτυξη και θα επιδιώξει την κοινή ανάπτυξη με χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ο Πρόεδρος Xi επεσήμανε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε ένα σημαντικό σημείο καμπής στην ιστορία. Οι χώρες πρέπει να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες προκλήσεις και να εκμεταλλευτούν πρωτοφανείς ευκαιρίες. Αυτό είναι το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο πρέπει να δούμε και να χειριστούμε τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ. Οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ δεν πρέπει να είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος όπου η μία πλευρά ανταγωνίζεται ή ευδοκιμεί εις βάρος της άλλης. Οι επιτυχίες της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ευκαιρίες, όχι προκλήσεις, η μία για την άλλη. Ο κόσμος είναι αρκετά μεγάλος ώστε οι δύο χώρες να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν μαζί. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να σχηματίσουν μια σωστή αντίληψη για τις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές και τις στρατηγικές προθέσεις του άλλου. Οι αλληλεπιδράσεις Κίνας-ΗΠΑ θα πρέπει να ορίζονται από τον διάλογο και τη συνεργασία win-win, όχι με αντιπαράθεση και ανταγωνισμό μηδενικού αθροίσματος. Ο Πρόεδρος Xi είπε ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τη δήλωση «πέντε όχι» του Προέδρου Μπάιντεν. Η Κίνα δεν επιδιώκει να αλλάξει την υπάρχουσα διεθνή τάξη ούτε να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν έχει καμία πρόθεση να αμφισβητήσει ή να εκτοπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να σέβονται η μία την άλλη, να συνυπάρχουν ειρηνικά, να επιδιώκουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο και να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ θα προχωρήσουν στη σωστή πορεία χωρίς να χάσουν κατεύθυνση ή ταχύτητα, ακόμη λιγότερο να έχουν σύγκρουση. Η τήρηση των βασικών κανόνων των διεθνών σχέσεων και των τριών κοινών ανακοινώσεων Σινο-ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο πλευρές να διαχειριστούν τις διαφορές και τις διαφωνίες και να αποτρέψουν την αντιπαράθεση και τη σύγκρουση. Πράγματι, είναι το πιο σημαντικό προστατευτικό κιγκλίδωμα και δίχτυ ασφαλείας για τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ. Η Κίνα δεν επιδιώκει να αλλάξει την υπάρχουσα διεθνή τάξη ούτε να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν έχει καμία πρόθεση να αμφισβητήσει ή να εκτοπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να σέβονται η μία την άλλη, να συνυπάρχουν ειρηνικά, να επιδιώκουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο και να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ θα προχωρήσουν στη σωστή πορεία χωρίς να χάσουν κατεύθυνση ή ταχύτητα, ακόμη λιγότερο να έχουν σύγκρουση. Η τήρηση των βασικών κανόνων των διεθνών σχέσεων και των τριών κοινών ανακοινώσεων Σινο-ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο πλευρές να διαχειριστούν τις διαφορές και τις διαφωνίες και να αποτρέψουν την αντιπαράθεση και τη σύγκρουση. Πράγματι, είναι το πιο σημαντικό προστατευτικό κιγκλίδωμα και δίχτυ ασφαλείας για τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ. Η Κίνα δεν επιδιώκει να αλλάξει την υπάρχουσα διεθνή τάξη ούτε να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν έχει καμία πρόθεση να αμφισβητήσει ή να εκτοπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να σέβονται η μία την άλλη, να συνυπάρχουν ειρηνικά, να επιδιώκουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο και να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ θα προχωρήσουν στη σωστή πορεία χωρίς να χάσουν κατεύθυνση ή ταχύτητα, ακόμη λιγότερο να έχουν σύγκρουση. Η τήρηση των βασικών κανόνων των διεθνών σχέσεων και των τριών κοινών ανακοινώσεων Σινο-ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο πλευρές να διαχειριστούν τις διαφορές και τις διαφωνίες και να αποτρέψουν την αντιπαράθεση και τη σύγκρουση. Πράγματι, είναι το πιο σημαντικό προστατευτικό κιγκλίδωμα και δίχτυ ασφαλείας για τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ. και δεν έχει καμία πρόθεση να αμφισβητήσει ή να εκτοπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να σέβονται η μία την άλλη, να συνυπάρχουν ειρηνικά, να επιδιώκουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο και να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ θα προχωρήσουν στη σωστή πορεία χωρίς να χάσουν κατεύθυνση ή ταχύτητα, ακόμη λιγότερο να έχουν σύγκρουση. Η τήρηση των βασικών κανόνων των διεθνών σχέσεων και των τριών κοινών ανακοινώσεων Σινο-ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο πλευρές να διαχειριστούν τις διαφορές και τις διαφωνίες και να αποτρέψουν την αντιπαράθεση και τη σύγκρουση. Πράγματι, είναι το πιο σημαντικό προστατευτικό κιγκλίδωμα και δίχτυ ασφαλείας για τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ. και δεν έχει καμία πρόθεση να αμφισβητήσει ή να εκτοπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να σέβονται η μία την άλλη, να συνυπάρχουν ειρηνικά, να επιδιώκουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο και να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ θα προχωρήσουν στη σωστή πορεία χωρίς να χάσουν κατεύθυνση ή ταχύτητα, ακόμη λιγότερο να έχουν σύγκρουση. Η τήρηση των βασικών κανόνων των διεθνών σχέσεων και των τριών κοινών ανακοινώσεων Σινο-ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο πλευρές να διαχειριστούν τις διαφορές και τις διαφωνίες και να αποτρέψουν την αντιπαράθεση και τη σύγκρουση.

Ο Πρόεδρος Xi έδωσε πλήρη περιγραφή της προέλευσης του ζητήματος της Ταϊβάν και της θέσης αρχών της Κίνας. Τόνισε ότι το ζήτημα της Ταϊβάν βρίσκεται στον πυρήνα των βασικών συμφερόντων της Κίνας, το θεμέλιο της πολιτικής θεμελίωσης των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ και την πρώτη κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ. Η επίλυση του ζητήματος της Ταϊβάν είναι θέμα της εσωτερικής υπόθεσης των Κινέζων και της Κίνας. Είναι η κοινή φιλοδοξία του κινεζικού λαού και του έθνους να πραγματοποιήσουν την εθνική επανένωση και να διαφυλάξουν την εδαφική ακεραιότητα. Όποιος επιδιώκει να χωρίσει την Ταϊβάν από την Κίνα θα παραβιάζει τα θεμελιώδη συμφέροντα του κινεζικού έθνους. ο κινεζικός λαός δεν θα το αφήσει να συμβεί! Ελπίζουμε να δούμε και δεσμευόμαστε για όλη την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν, αλλά η ειρήνη και η σταθερότητα στα Στενά και η «ανεξαρτησία της Ταϊβάν» είναι τόσο ασυμβίβαστα όσο το νερό και η φωτιά. Ελπίζουμε ότι η αμερικανική πλευρά θα συνδυάσει τα λόγια της με δράση και θα τηρήσει την πολιτική της μίας Κίνας και τα τρία κοινά ανακοινωθέντα. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει πει σε πολλές περιπτώσεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστηρίζουν την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν» και δεν έχουν καμία πρόθεση να χρησιμοποιήσουν την Ταϊβάν ως εργαλείο για να αναζητήσουν πλεονεκτήματα σε ανταγωνισμό με την Κίνα ή για να περιορίσουν την Κίνα. Ελπίζουμε ότι η αμερικανική πλευρά θα ενεργήσει με αυτή τη διαβεβαίωση με πραγματικό αποτέλεσμα. την Ταϊβάν ως εργαλείο για να αναζητήσουν πλεονεκτήματα σε ανταγωνισμό με την Κίνα ή για να περιορίσουν την Κίνα. Ελπίζουμε ότι η αμερικανική πλευρά θα ενεργήσει με αυτή τη διαβεβαίωση με πραγματικό αποτέλεσμα. 

Ο Πρόεδρος Σι σημείωσε ότι η ελευθερία, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι η κοινή επιδίωξη της ανθρωπότητας και επίσης η αταλάντευτη επιδίωξη του ΚΚΚ. Όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημοκρατία αμερικανικού τύπου, η Κίνα έχει δημοκρατία κινεζικού τύπου. και οι δύο ανταποκρίνονται στις αντίστοιχες εθνικές τους συνθήκες. Η λαϊκή δημοκρατία ολόκληρης της διαδικασίας που εφαρμόζεται στην Κίνα βασίζεται στην πραγματικότητα, την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας και αντανακλά τη βούληση των ανθρώπων. Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό. Καμία χώρα δεν έχει τέλειο δημοκρατικό σύστημα και υπάρχει πάντα ανάγκη για ανάπτυξη και βελτίωση. Οι συγκεκριμένες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών μπορούν να επιλυθούν μέσω συζήτησης, αλλά μόνο με την προϋπόθεση της ισότητας. Η λεγόμενη αφήγηση «δημοκρατία εναντίον αυταρχισμού» δεν είναι το καθοριστικό χαρακτηριστικό του σημερινού κόσμου, ακόμη λιγότερο αντιπροσωπεύει την τάση των καιρών.

Ο Πρόεδρος Xi επεσήμανε ότι οι δύο χώρες ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους. ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν τον καπιταλισμό, η Κίνα ασκεί σοσιαλισμό. Τέτοια διαφορά δεν είναι κάτι καινούργιο και θα συνεχίσει να υπάρχει. Η ηγεσία του ΚΚΚ και το σοσιαλιστικό σύστημα της Κίνας έχουν την υποστήριξη 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Αποτελούν τη θεμελιώδη εγγύηση για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της Κίνας. Για να συνεννοηθούν η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίζουμε και να σεβόμαστε αυτή τη διαφορά. Καμία πλευρά δεν πρέπει να προσπαθεί να μεταμορφώσει την άλλη σύμφωνα με τη δική της εικόνα ή να επιδιώξει να αλλάξει ή ακόμα και να ανατρέψει το σύστημα της άλλης. Αντί να μιλούν με έναν τρόπο και να ενεργούν με άλλον τρόπο, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους με συγκεκριμένη δράση.

Ο Πρόεδρος Σι υπογράμμισε ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δύο μεγάλες χώρες με διαφορετικές ιστορίες, πολιτισμούς, κοινωνικά συστήματα και αναπτυξιακά μονοπάτια. Υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο χωρών. Τέτοιες διαφορές δεν θα πρέπει να αποτελέσουν εμπόδιο στις αναπτυσσόμενες σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ. Υπάρχει πάντα ανταγωνισμός στον κόσμο, αλλά ο ανταγωνισμός θα πρέπει να αφορά το να μάθεις ο ένας από τον άλλο για να γίνεις ο καλύτερος εαυτός του και να προχωρήσεις μαζί, όχι στο να ρίξεις τους άλλους σε ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Το κινεζικό έθνος έχει την περήφανη παράδοση να υπερασπίζεται τον εαυτό του. Η καταστολή και ο περιορισμός θα ενισχύσουν τη βούληση και θα τονώσουν το ηθικό του κινεζικού λαού. Ξεκινώντας έναν εμπορικό πόλεμο ή έναν πόλεμο τεχνολογίας, χτίζοντας τείχη και φραγμούς, και η πίεση για αποσύνδεση και αποκοπή των αλυσίδων εφοδιασμού έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της οικονομίας της αγοράς και υπονομεύει τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου. Τέτοιες προσπάθειες δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα κανενός. Αντιτιθέμεθα στην πολιτικοποίηση και τον εξοπλισμό των οικονομικών και εμπορικών δεσμών καθώς και στις ανταλλαγές επιστήμης και τεχνολογίας. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται περισσότερα, όχι λιγότερα, κοινά συμφέροντα.

Είναι προς το αμοιβαίο και θεμελιώδες συμφέρον μας να αποτρέψουμε τη σύγκρουση και την αντιπαράθεση και να επιτύχουμε ειρηνική συνύπαρξη. Οι δύο οικονομίες είναι βαθιά ενοποιημένες και αντιμετωπίζουν νέα αναπτυξιακά καθήκοντα. Είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον να ωφεληθούμε ο ένας από την ανάπτυξη του άλλου. Είναι επίσης προς το αμοιβαίο συμφέρον μας να προωθήσουμε την παγκόσμια ανάκαμψη μετά την COVID-19, να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και να επιλύσουμε περιφερειακά ζητήματα μέσω του συντονισμού και της συνεργασίας Κίνας-ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν σημείωσε ότι γνωρίζει τον Πρόεδρο Xi για πολλά χρόνια και διατηρεί τακτική επικοινωνία, αλλά τίποτα δεν θα μπορούσε να υποκαταστήσει το είδος της πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησης σήμερα. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν συνεχάρη τον Πρόεδρο Σι για την επανεκλογή του ως Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ. Ως δύο μεγάλες χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν την ευθύνη να διατηρήσουν μια εποικοδομητική σχέση. Η αμερικανική πλευρά έχει δεσμευτεί να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των δύο προέδρων και σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, ώστε να επιτραπεί ειλικρινείς συνομιλίες για θέματα όπου οι δύο πλευρές διαφωνούν και να ενισχυθεί η απαραίτητη συνεργασία και να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση του κλίματος αλλαγή, επισιτιστική ασφάλεια και άλλες σημαντικές παγκόσμιες προκλήσεις. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο χώρες και τους λαούς, αλλά και πολύ σημαντικό για ολόκληρο τον κόσμο. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι μια σταθερή και ευημερούσα Κίνα είναι καλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σέβονται το σύστημα της Κίνας και δεν επιδιώκουν να το αλλάξουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δεν επιδιώκουν να αναζωογονήσουν τις συμμαχίες εναντίον της Κίνας, δεν υποστηρίζουν την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν», δεν υποστηρίζουν «δύο Κίνας» ή «μία Κίνα, μία Ταϊβάν» και δεν έχουν καμία πρόθεση να έχουν μια σύγκρουση με την Κίνα. Η αμερικανική πλευρά δεν έχει καμία πρόθεση να επιδιώξει «αποσύνδεση» από την Κίνα, να σταματήσει την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας ή να συγκρατήσει την Κίνα. δεν υποστηρίζει την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν», δεν υποστηρίζει «δύο Κίνας» ή «μία Κίνα, μία Ταϊβάν» και δεν έχει καμία πρόθεση να έχει σύγκρουση με την Κίνα. Η αμερικανική πλευρά δεν έχει καμία πρόθεση να επιδιώξει «αποσύνδεση» από την Κίνα, να σταματήσει την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας ή να συγκρατήσει την Κίνα. δεν υποστηρίζει την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν», δεν υποστηρίζει «δύο Κίνες» ή «μία Κίνα, μία Ταϊβάν» και δεν έχει καμία πρόθεση να έχει σύγκρουση με την Κίνα. Η αμερικανική πλευρά δεν έχει καμία πρόθεση να επιδιώξει «αποσύνδεση» από την Κίνα, να σταματήσει την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας ή να συγκρατήσει την Κίνα.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσεται η σχέση ΗΠΑ-Κίνας έχει κρίσιμη σημασία για το μέλλον του κόσμου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν κοινή ευθύνη να δείξουν στον κόσμο ότι μπορούν να διαχειριστούν τις διαφορές τους και να αποφύγουν και να αποτρέψουν παρεξηγήσεις και παρερμηνείες ή τον έντονο ανταγωνισμό από τη στροφή σε αντιπαράθεση ή σύγκρουση. Η αμερικανική πλευρά συμμερίζεται την άποψη ότι είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν οι αρχές που καθοδηγούν τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Οι δύο ομάδες μπορούν να συνεχίσουν τις συζητήσεις με βάση τις κοινές συμφωνίες που ήδη υπάρχουν και να προσπαθήσουν για έγκαιρη συμφωνία. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι προσηλωμένη στην πολιτική της ενιαίας Κίνας. Δεν επιδιώκει να χρησιμοποιήσει το ζήτημα της Ταϊβάν ως εργαλείο για τον περιορισμό της Κίνας και ελπίζει να δει ειρήνη και σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν.

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι οι αντίστοιχες διπλωματικές τους ομάδες θα πρέπει να διατηρήσουν στρατηγική επικοινωνία και να διεξάγουν τακτικές διαβουλεύσεις. οι οικονομικές τους ομάδες θα συνεχίσουν τον διάλογο και τον συντονισμό για τις μακροοικονομικές πολιτικές, τους οικονομικούς δεσμούς και το εμπόριο· και οι δύο χώρες θα εργαστούν από κοινού για την επιτυχία της 27ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή. Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε κοινές συμφωνίες για τη διεξαγωγή διαλόγου και συνεργασίας στη δημόσια υγεία, τη γεωργία και την επισιτιστική ασφάλεια. Συμφώνησαν να κάνουν καλή χρήση της κοινής ομάδας εργασίας Κίνας-ΗΠΑ για να προωθήσουν την επίλυση περισσότερων ζητημάτων. Συμφώνησαν επίσης ότι η ανταλλαγή ανθρώπων με ανθρώπους είναι πολύ σημαντική και συμφώνησαν να ενθαρρύνουν την επέκταση αυτών των ανταλλαγών σε όλους τους τομείς.

Οι δύο πρόεδροι αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την κρίση στην Ουκρανία και άλλα θέματα. Ο Πρόεδρος Σι επεσήμανε ότι η Κίνα ανησυχεί ιδιαίτερα για την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία. Σημείωσε τα τέσσερα σημεία για το τι πρέπει να γίνει που είχε προτείνει αμέσως μετά το ξέσπασμα της κρίσης και τα τέσσερα πράγματα που πρέπει να κάνει από κοινού η διεθνής κοινότητα που είχε προτείνει πρόσφατα. Αντιμετωπίζοντας μια παγκόσμια, σύνθετη κρίση όπως αυτή στην Ουκρανία, είναι σημαντικό να σκεφτούμε σοβαρά τα εξής: πρώτον, οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι δεν βγάζουν νικητή. Δεύτερον, δεν υπάρχει απλή λύση σε ένα περίπλοκο ζήτημα. και τρίτον, πρέπει να αποφευχθεί η αντιπαράθεση μεταξύ μεγάλων χωρών. Η Κίνα στάθηκε στο πλευρό της ειρήνης και θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Υποστηρίζουμε και προσβλέπουμε σε επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Την ίδια στιγμή,

Και οι δύο πρόεδροι θεώρησαν τη συνάντηση ως σε βάθος, ειλικρινή και εποικοδομητική. Έδωσαν οδηγίες στις ομάδες τους να παρακολουθήσουν και να εφαρμόσουν άμεσα τις σημαντικές κοινές συμφωνίες που επιτεύχθηκε μεταξύ τους και να λάβουν συγκεκριμένες ενέργειες για να επαναφέρουν τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης. Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να διατηρήσουν τακτική επαφή.

Παρόντες στη συνάντηση μεταξύ άλλων ήταν οι Ding Xuexiang, Wang Yi και He Lifeng.

Σχετικά Άρθρα