Ειδικό Δικαστήριο / Ζαγοραίος και Παπαγεωργίου αθωώνουν Παπαγγελόπουλο: “Δεν δεχθήκαμε ποτέ παρέμβαση”

 Ειδικό Δικαστήριο / Ζαγοραίος και Παπαγεωργίου αθωώνουν Παπαγγελόπουλο: “Δεν δεχθήκαμε ποτέ παρέμβαση”

Κατηγορηματικά αρνητικός ήταν ο αντιεισαγγελέας εφετών Ηλίας Ζαγοραίος στην κατάθεση του στο Ειδικό Δικαστήριο, όπου επέμεινε σε όλους τους τόνους ότι δεν δέχθηκε ποτέ παρέμβαση από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

«Θα σας φέρω ως παράδειγμα μια προκαταρτική για τους Τσατάνη, Βγενοπούλο, Σοφό ή για την κα. Ζαμανίκα, υποθέσεις που θα μπορούσε κάποιος να πει ότι θα είχε προσωπικό ενδιαφέρον ο κ. Παπαγγελόπουλος και δεν με ρώτησε ποτέ τίποτα» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος με τον Παναγιώτη Αθανασίου είχε την αίσθηση ότι είχαν φιλικές σχέσεις.

«Ο φάκελος για την υπόθεση Σάλα ήρθε την Παρασκευή προ του Σαββάτου του Λαζάρου του 2017. Είπα να τη χρεώσω από Μ. Δευτέρα για να μη τρέχει προθεσμία για τον εισαγγελέα που θα τη χρεωνόταν. Τη Δευτέρα τη χρέωσα στον κ. Παπά. Με ενημέρωσε ότι δέχτηκε τηλεφώνημα από τον κ. Αθανασίου που του είπε να ασκηθεί δίωξη. Μου είπε ότι δεν μπορεί να το κάνει χωρίς να μελετήσει και του είπα ότι δεν υπάρχει θέμα. Τελικά άσκησε δίωξη την Τρίτη ημέρα του Πάσχα» ανέφερε ο μάρτυρας και εξήγησε ότι εάν ήθελε ο κ. Παππάς θα μπορούσε να καταλήξει σε διώξεις ή μη εντός τριμήνου χωρίς να είναι εκπρόθεσμος.

«Σε εμάς δεν έγινε καμία παρέμβαση από τον υπουργό. Σε καμία υπόθεση. Θα μπορούσε να με βρει οποιαδήποτε στιγμή ο κ. Παπαγγελόπουλος, αλλά δε με ενόχλησε ποτέ. Ούτε τον κ. Παππά ενόχλησε ποτέ. Θα μου το είχε αναφέρει» υποστήριξε ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος.

Πρόεδρος: Θεωρείτε ότι υπάκουσε τον κ. Αθανασίου;

Μάρτυρας: Έπαιξε ρόλο ότι τον πήρε τηλέφωνο, αλλά θέλω να σας πω ότι ο κ. Παπάς ήταν πολύ γρήγορος.

Πρόεδρος: Είχε κυκλοφορήσει δημοσίευμα πριν τη δίωξη;

Μάρτυρας: Έκπληκτος είδα στο Ντοκουμέντο ότι ασκήθηκε δίωξη. Δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο. Από την εισαγγελία Πρωτοδικών δεν κυκλοφόρησε τέτοιο πράγμα, δεν θα έλεγε κανείς για δίωξη που δεν έχει ασκηθεί. Ήταν κλειδωμένη στο γραφείο η δικογραφία. Δεν είχε κυκλοφορήσει.

Πρόεδρος: Είναι άγνωστο δηλαδή το πως;

Μάρτυρας: Σίγουρα όχι από την εισαγγελία Πρωτοδικών.

Η κατάθεση Παπαγεωργίου

Νωρίτερα, κατέθεσε ο αρχαιότερος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Παπαγεωργίου εποπτεύων την περίοδο εκείνη τους εισαγγελείς διαφοράς και οικονομικού εγκλήματος. Ο μάρτυρας ανάφερε πως δεν δέχθηκε ποτέ παρέμβαση από το Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ούτε είχε ακούσει κάτι τέτοιο, ενώ προχώρησε σε διάψευση των ισχυρισμών Αθανασίου για παρέμβαση Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Σάλα, υποστηρίζοντας ότι ο τότε οικονομικός εισαγγελέας είχε υποστηρίξει ότι θα καθυστερήσει να ασκήσει διώξεις για να μελετήσει.

«Συνεργάστηκα με τους εισαγγελείς Διαφθοράς, τόσο με την κα. Ράικου, όσο και με την κα. Τουλουπάκη. Η συνεργασία μου με όλους τους συναδέλφους μου ήταν πολύ καλή» ανέφερε ο μάρτυρας. Σχετικά με ερώτηση που του τέθηκε για το εάν δέχτηκε παρεμβάσεις από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο μάρτυρας ανέφερε: «Ποτέ. Δεν τον γνώριζα κιόλας τον άνθρωπο. Μια φορά τον έχω συναντήσει σε έναν αγιασμό.

Ουδέποτε υπήρξε παρέμβαση προς το πρόσωπο μου για καμία υπόθεση που να χειρίστηκαν οι εισαγγελείς διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος».

Αναφερόμενος στο εάν είχε αντιληφθεί παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε άλλες υποθέσεις. «Δεν είχα αντιληφθεί, ούτε είχε πέσει στην αντίληψη μου παρέμβαση του Παπαγγελόπουλου προς οποιοδήποτε δικαστικό ή εισαγγελικό λειτουργό» είπε ο μάρτυρας.

Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι για αρκετές από τις υποθέσεις που κατηγορείται ο πρώην υπουργός δεν μπορεί να έχει γνώση γιατί δεν ήταν επί θητείας του ως εποπτεύων.

«Ως προς την υπόθεση Νοβαρτις η δική μου εμπλοκή ήταν η έγκριση του χαρακτηρισμού των τριών μαρτύρων, ως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Είχα εκδόσει και παραγγελία αργότερα μετά την υποβολή 16 εγκλήσεων σε βάρος τους, με την οποία ζητούσα την αποχή από την ποινική δίωξη σε βάρος τους, εφόσον είχα χαρακτηριστεί έτσι» είπε ο κ. Παπαγεωργίου.

«Η Ράικου δεν μου είπε ποτέ για παρέμβαση Παπαγγελόπουλου»

Αρνητική ήταν η απάντηση του μάρτυρα σχετικά με το εάν η Ελένη Ράικου είχε αναφερθεί σε παρεμβάσεις του τότε αναπληρωτή υπουργού δικαιοσύνης στο έργο της. «Η κα. Ράικου ποτέ δεν μου ανάφερε κάτι για παρέμβαση Παπαγγελόπουλου. Το αίτημα της να αντικατασταθεί με αιφνιδίασε κι εμένα. Όπως κοινολογήθηκε το αίτημα της δε φαινόταν να αφορά σε παρεμβάσεις. Αφορούσε άλλη δικογραφία και ένα ζήτημα με άλλη ανακρίτρια την κα. Ζαμανίκα» ανέφερε.

Ειδική αναφορά έκανε και στο σκέλος που αφορά την υπόθεση της τράπεζας Πειραιώς και την καταγγελόμενη παρέμβαση από τον τότε οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου. «Ο κ. Αθανασίου προς το τέλος του 2016 με είχε ενημερώσει για τα δυο πορίσματα των υποθέσεων της Πειραιώς και του κ. Σάλα. Μου είπε ότι κατέληγαν σε στοιχεία για διώξεις για στελέχη της τράπεζας. Μου είπε ότι δε θα βιαζόταν να ασκήσει διώξεις. Στις αρχές Απριλίου της επόμενης χρονιάς άσκησε διώξεις, αλλά είχε δημοσιευθεί σε εφημερίδα. Για αυτή τη διαρροή ο κ. Σάλας έκανε έγκληση και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου διέταξε προκαταρκτική. Μιλώντας με τον κ. Αθανασίου θυμάμαι ότι μου είπε «ξέρω ότι για την πορεία αυτών των υποθέσεων θέλει να γνωρίζει ο κ. Παπαγγελόπουλος. Όχι ότι άσκησε κάποια παρέμβαση ή του ζήτησε κάτι αντυπηρεσιακό. Δε δόθηκε συνέχεια στη συζήτηση. Οι προκαταρκτικές κατέληξε στο αρχείο».

Πρόεδρος: Ο Αθανασίου είπε ότι δε θα βιαζόταν να ασκήσει διώξεις. Πώς σας το είπε;

Μάρτυρας: Το δικαιολόγησε από το γεγονός ότι επρόκειτο για σοβαρές υποθέσεις και τα πορίσματα ήταν μεγάλα και ήθελαν μελέτη. Εγώ το θεώρησα σωστό ως σκέψη. Ήθελε να το ψάξει περισσότερο.

Πρόεδρος: Καταλάβατε ότι ο ίδιος ήθελε να ερευνήσει καλά θύματα;

Μάρτυρας: Ναι, ακριβώς αυτό.

«Ήμουν ευχαριστημένος από τη ζήλο και την εργατικότητα της κας. Τουλουπακη. Δεν είχα ποτέ την εντύπωση ότι λειτούργησε με σκοπιμότητα» σχολίασε ο μάρτυρας και συμπλήρωσε ότι «είχα καλή συνεργασία και με την Ελένη Ράικου».

Σχετικά Άρθρα