Σιβυλλική δήλωση Οικονόμου για την σχέση Pretador και ΕΥΠ

 Σιβυλλική δήλωση Οικονόμου για την σχέση Pretador και ΕΥΠ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς στο πλαίσιο του briefing εάν αποκλείει να είχε παρακολουθήσει νόμιμα η ΕΥΠ ακόμη και υπουργούς, επικαλέστηκε ότι:

“Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν μπορούν να γνωρίζουν ποια πρόσωπα είχαν τεθεί σε νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός ενημερώνεται μόνο όταν υπάρχουν ευρήματα”.

Την ίδια απάντηση επανέλαβε στη βροχή συναφών ερωτημάτων που ακολούθησαν, καθώς δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι δεν αποκλείει παρακολουθήσεις και υπουργών από την ΕΥΠ.

Δήλωσε πάντως, με αφορμή ερώτημα για ενδεχόμενη παρακολούθηση και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ότι “συχνά λαμβάνονται μέτρα προστασίας των τηλεπικοινωνιών των υπουργών στην Ελλάδα όπως και στον υπόλοιπο κόσμο. Κανείς δε δικαιούται να είναι αφελής, πολιτικά ή κυριολεκτικά”.

Ο κ. Οικονόμου επανέλαβε επίσης πολλάκις ότι δεν υπάρχει καμία κρατική αρχή ασφαλείας που να έχει αγοράσει ή να χρησιμοποιεί κακόβουλα λογισμικά. Ειδικότερα όσον αφορά νέο δημοσίευμα του Insidestory, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το ρεπορτάζ αναφέρεται σε εταιρείες που είχαν σχέση με το δημόσιο πριν τη διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία και πρόσθεσε ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να αξιολογήσει το θέμα και να καλέσει όσους διαθέτουν στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νέο αυτό δημοσίευμα, το σύστημα παράνομης παρακολούθησης Predator της εταιρείας Intellexa εγκαταστάθηκε σε χώρο που ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση στην Αγία Παρασκευή αμέσως μετά τις εκλογές του 2019, η αγορά του κόστισε στην ελληνική πλευρά 7 εκατομμύρια ευρώ και «κρύφτηκε» μέσα σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ.

Στη Δικαιοσύνη παρέπεμψε άλλωστε γενικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, καλώντας όποιον διαθέτει στοιχεία να τα καταθέσει.

Κατηγόρησε εκ νέου το ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια δημιουργίας “τοξικότητας”, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση χειρίζεται την υπόθεση με θεσμικότητα. Δήλωσε μάλιστα ότι στόχος είναι η πλήρης διαλεύκανση για την “τιμωρία των εμπλεκομένων και των διασπορέων ψευδών ειδήσεων”. Προανήγγειλε επίσης ότι η νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την απαγόρευση κακόβουλων λογισμικών και τη λειτουργία της ΕΥΠ θα δοθεί τελικά σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Τετάρτη.

Σχετικά Άρθρα