Πιο κοντά (;) οι εκλογές μετά τις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών – Ομιλία Μητσοτάκη στην ΠΕ εν μέσω αναταραχής στη ΝΔ

 Πιο κοντά (;) οι εκλογές μετά τις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών – Ομιλία Μητσοτάκη στην ΠΕ εν μέσω αναταραχής στη ΝΔ

Με μεγάλο ενδιαφέρουν αναμένουν τα γαλάζια στελέχη τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας που θα γίνει το απόγευμα καθώς ο πρωθυπουργός θα κληθεί να αναφερθεί για τις νέες συνταρακτικές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει πολιτικά διλήμματα για την επόμενη ημέρα (όπως για παράδειγμα αν η χώρα θα πάει μπροστά ή θα κάνει βήματα πίσω) και θα εξαπολύσει πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση που τηρεί στο φλέγον αυτό θέμα (κάνοντας λόγο για σχέδιο φθοράς της κυβέρνησης)

Παράλληλα ο πρωθυπουργός σκοπεύει να μιλήσει στη Βουλή όταν έρθουν προς ψήφιση οι διατάξεις για την αυστηροποίηση του πλαισίου. Και από την κυβερνητική πλευρά εστιάζουν σε αυτή την παρέμβαση, απαντώντας έτσι στη σφοδρή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για το ό,τι δεν έχει απαντηθεί η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα των παρακολουθήσεων.

Στο εσωτερικό της ΝΔ επικρατεί έντονος προβληματισμός για τον αντίκτυπο που θα έχει το θέμα των παρακολουθήσεων στην κοινή γνώμη και κυρίως σε ένα κεντρώο ακροατήριο. Με δεδομένο πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ήδη πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα (ακρίβεια, υπόθεση Πάτση κ.α.) σε καμία περίπτωση δεν θέλουν οι γαλάζιοι βουλευτές να πάνε για τις γιορτές των Χριστουγέννων στις εκλογικές τους περιφέρειες έχοντας να αντιμετωπίσουν αναπάντητα ερωτήματα για τις παρακολουθήσεις.

  • Προς το παρόν επιλέγεται μια στρατηγική ευθείας αντιπαράθεσης με την Κουμουνδούρου, με τη Νέα Δημοκρατία να κοιτά κυρίως προς ένα κοινό με αντι – ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, αναγνωρίζεται πως όσο συνεχίζεται αυτή η συζήτηση τόσο πιο δύσκολο θα είναι για την Πειραιώς να κάνει πολιτικά ανοίγματα σε αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Μάλιστα υπάρχει το ενδεχόμενο αν συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα αυτή η ονοματολογία στο θέμα των παρακολουθήσεων να ενισχυθεί η.. χαλαρή ή ακόμα και η αντισυστημική ψήφος στις επόμενες κάλπες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ουσιαστικά επιβεβαίωσε την λίστα των παρακολουθήσεων, ισχυριζόμενος ότι θύμα της υπόθεσης είναι η κυβέρνηση. Κατηγορούν την αξιωματική αντιπολίτευση πως προσπαθεί να διχάσει την κοινή γνώμη και πως υιοθετεί άκριτα όσα γράφονται στον Τύπο

  • «Είναι τουλάχιστον παρανοϊκό να κατηγορείται η κυβέρνηση την ίδια στιγμή που εμφανίζεται να είναι ο στόχος των λογισμικών παρακολούθησης, ενώ ταυτόχρονα φέρονται να παρακολουθούνται ελάχιστα στελέχη της αντιπολίτευσης» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα βάπτισε «λάσπη» τις αποκαλύψεις και τα βάζει ξανά με τον Κώστα Βαξεβάνη και τον Αλέξη Τσίπρα.

Εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι απέφυγε να αναφερθεί στο «Βήμα της Κυριακής», την εφημερίδα δηλαδή του Βαγγέλη Μαρινάκη που όχι μόνο επιβεβαίωσε την παρακολούθηση του Νίκου Δένδια, αλλά προχώρησε και σε νέες αποκαλύψεις, δείχνοντας ξεκάθαρα προς το Μαξίμου.

Δεδομένο είναι πως στην κυβέρνηση δεν επιθυμούν να μπουν σε ένα γαϊτανάκι δηλώσεων, ωστόσο ταυτόχρονα δεν θέλουν να αφήσουν την αντιπολίτευση να παίξει μόνη της «μπάλα» σε αυτό το κρίσιμο θέμα. Στο πλαίσιο αυτό δίνεται σε δημόσια διαβούλευση μια σειρά διατάξεων που θα περάσουν από την Βουλή με στόχο την θωράκιση του πλαισίου (μεταξύ των οποίων είναι η απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών).

Πάντως, μετά την δυναμική επαναφορά στο προσκήνιο του θέματος των  παρακολουθήσεων  «ζεστάθηκαν» και τα σενάρια για τον χρόνο της επόμενης αναμέτρησης. Δεν αποτελεί μυστικό πως υπάρχουν φωνές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας που θα έβλεπαν θετικά μια επίσπευση των εκλογών (τους πρώτους μήνες του 2023) με ένα αφήγημα πως η χώρα δεν μπορεί να πορεύεται σε ένα κλίμα τοξικότητας. Βέβαια ανάλογα σενάρια έχουν υψηλό βαθμό ρίσκου, με δεδομένο πως οι επόμενοι μήνες κάθε άλλο παρά εύκολοι θα είναι από οικονομική σκοπιά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, παραμένει προσηλωμένος στον σχεδιασμό για εκλογές την άνοιξη. Οι πιο παρατηρητικοί, εντούτοις, σημειώνουν ότι στις τελευταίες δημόσιες ομιλίες του αναφέρει γενικόλογα πως «οι εκλογές θα γίνουν το 2023».

Σκληρή αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τόνισε ότι «αν αυτοί που μας κυβερνούν δεν ήταν τόσο επικίνδυνοι για τη δημοκρατία και την εθνική ασφάλεια της χώρας, θα ήταν απλά νούμερα επιθεώρησης».

Η αξιωματική αντιπολίτευση εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της «στον κο Οικονόμου και στον κο Μητσοτάκη, που η κυβέρνησή τους έπεσε θύμα παρακολούθησης από το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Αν αυτοί που μας κυβερνούν δεν ήταν τόσο επικίνδυνοι για τη δημοκρατία και την εθνική ασφάλεια της χώρας, θα ήταν απλά νούμερα επιθεώρησης.

Όμως τα πράγματα είναι εξαιρετικά σοβαρά και δεν αξίζει στη χώρα μια τόσο ανεύθυνη κυβέρνηση, ούτε στους πολίτες ένας τόσο θρασύς και αδίστακτος πρωθυπουργός».

«Τώρα που πλέον κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων παραδέχεται εμμέσως την ορθότητα της λίστας των παρακολουθήσεων, περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη σοβαρές απαντήσεις για τις νέες αποκαλύψεις του Documento και του Βήματος και όχι γελοίους ισχυρισμούς» κατέληξε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Σχετικά Άρθρα