Κομισιόν: “Η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία”

 Κομισιόν: “Η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία”

Σκληρή γλώσσα κατά της Τουρκίας χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τις δηλώσεις της Άγκυρας ότι το ψευδοκράτος θα συμμετάσχει στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών με την ιδιότητα του παρατηρητή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσίευσε ο εκπρόσωπος για τις εξωτερικές υποθέσεις, Πίτερ Στάνο “η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις δηλώσεις της Τουρκίας σχετικά με την αποδοχή της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας, της λεγόμενης, και, διεθνώς μη αναγνωρισμένης, «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Αυτή η απόφαση, εν αναμονή της επικύρωσης των μελών του Οργανισμού, είναι λυπηρή και έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι αρκετά μέλη του Οργανισμού εξέφρασαν σθεναρή υποστήριξη στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η ΕΕ έχει καταστήσει επανειλημμένα σαφές ότι η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οποιαδήποτε ενέργεια για τη διευκόλυνση ή τη βοήθεια με οποιονδήποτε τρόπο στη διεθνή αναγνώριση της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας βλάπτει σοβαρά τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επανέναρξη των συνομιλιών διευθέτησης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί πλήρως για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και τις αρχές βάσει των οποίων έχει ιδρυθεί η ΕΕ. Δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτό.”

Σχετικά Άρθρα