ΥΠΕΞ για Τουρκία: Η προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου – Η αντίδραση από την Κύπρο

 ΥΠΕΞ για Τουρκία: Η προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου – Η αντίδραση από την Κύπρο

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τη Σύνοδο του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Σαμαρκάνδη στο Ουζμπεκιστάν, όπου η Τουρκία εισηγήθηκε την αλλαγή του Καταστατικού του Οργανισμού, ώστε να αναγνωριστεί… εμμέσως το ψευδοκράτος.

Στην ανακοίνωση του, το υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για “προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους” που “αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 και 550”.

Αναλυτικά αναφέρει: “Καταδικάζουμε τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων αναφορικά με φερόμενη εισδοχή του ψευδοκράτους με το καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό τουρκοφώνων κρατών. Επί της ουσίας του ζητήματος έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οποιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 και 550. Η θέση της Ελλάδας είναι σταθερή και αταλάντευτη.
Στηρίζουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού που θα βασίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία”.

Η αντίδραση από την Κύπρο

Ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας: “Δεδομένης της άρνησης των υπολοίπων κρατών – μελών να αποδεχτούν την ένταξη της αποσχιστικής οντότητας του ψευδοκράτους υπό καθεστώς παρατηρητή, η Τουρκία εισηγήθηκε την αλλαγή του καταστατικού, έτσι ώστε να προβλέπεται και η συμμετοχή μη αναγνωρισμένων ‘οντοτήτων’”, επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, η οποία τονίζει ότι: «Το γεγονός ότι η ίδια η Τουρκία προώθησε και επέλεξε να αποδεχτεί την υποβάθμιση της συμμετοχής του ψευδοκράτους υπό την ιδιότητα της ‘οντότητας’ και όχι του ‘κράτους’, αποδεικνύει το προφανές. Ότι δηλαδή κανένα κράτος στη Διεθνή Κοινότητα, ούτε τα Τουρκογενή κράτη, δεν αποδέχονται και δεν αναγνωρίζουν καμιά νομική ή διεθνή υπόσταση για την αποσχιστική οντότητα της ούτω καλούμενης ‘τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου’.

Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει το εν λόγω γεγονός ως νίκη, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια άνευ ουσίας και περιεχομένου εξέλιξη. Με τις ενέργειές της, κατάφερε να εξασφαλίσει καθεστώς παρατηρητή για το ψευδοκράτος υπό την κατηγορία των ‘οντοτήτων’ και αυτό βέβαια υπό την αίρεση της επικύρωσης του νέου καταστατικού από τα κράτη – μέλη του Οργανισμού.

Επισημαίνουμε με ενδιαφέρον και τις σχετικές δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου του Καζακστάν και του Υπουργού Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν, όπου αμφότεροι εξέφρασαν την υποστήριξή των χωρών τους στο Διεθνές Δίκαιο και στην ανάγκη σεβασμού της Κυριαρχίας, της Ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών.

Είναι προφανές ότι η αδιέξοδη πολιτική της Τουρκίας για απόδοση καθεστώτος κυριαρχικής ισότητας στο ψευδοκράτος και η επιμονή της για ισότιμο διεθνές καθεστώς, ήταν και παραμένει ατελέσφορη”, καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου στην ανακοίνωσή του.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου “η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) έγινε μη μέλος παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκόφωνων Κρατών (OTS)”.

Έγραψε στο Twitter ότι όλα εξελίσσονται “βήμα προς “βήμα”, αναφερόμενος στις προσπάθειες της Άγκυρας για διεθνή αναγνώριση της τουρκικής κοινότητας στη βόρεια Κύπρο.

Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η Τουρκία στέκεται στο πλευρό της ΤΔΒΚ.

Σχετικά Άρθρα