Κοσσυφοπέδιο:Η μεγάλη ένταση μεταξύ Κοσοβάρων και Σέρβων της περιοχής, αναζωπυρώνεται επικίνδυνα

 Κοσσυφοπέδιο:Η μεγάλη ένταση μεταξύ Κοσοβάρων και Σέρβων της περιοχής, αναζωπυρώνεται επικίνδυνα

Αναζωπυρώνεται επικίνδυνα η ένταση ανάμεσα στους Κοσοβάρους και τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, μετά και από την πρόσφατη την αποχώρηση από όλα τα κρατικά αξιώματα της Σερβικής Λίστας, του μεγαλύτερου σερβικού πολιτικού κόμματος.

Αφορμή είναι η διένεξη σχετικά με τις πινακίδες RKS (=Republic of Kosovo), αν και αρκετοί αναλυτές βλέπουν σε αυτήν τη διένεξη την αναθέρμανση της παλαιάς έχθρας ανάμεσα σε Σέρβους και Κοσοβάρους, Ορισμένοι κύκλοι, δε, υποστηρίζουν ότι η αντίθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών στα σχέδια και τις αποφάσεις των Σέρβων είναι προαποφασισμένη, παρά το ότι δεν προσκομίζεται κανένα αποδεικτικό στοιχείο για αυτόν τον ισχυρισμό.

Πιο συγκεκριμένα, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν στις 14 Φεβρουαρίου 2021, η Σερβική Λίστα κέρδισε τις περισσότερες ψήφους από τα κόμματα της σερβικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο.
Μετά όμως την παραίτηση, τίθεται το ερώτημα σχετικά με το εάν θα μπορεί να λειτουργεί το νομοθετικό σώμα, η Συνέλευση. Αυτή θα συνεχίσει να είναι σχεδόν πλήρως λειτουργική ακόμη και αν δεν καλυφθούν οι θέσεις των βουλευτών. Δεν υπάρχει συνταγματικό εμπόδιο, που δεν μπορεί να λειτουργήσει η Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου. Οι ψήφοι των βουλευτών από μειονοτικές κοινότητες είναι απαραίτητες μόνο όταν οι συνταγματικές τροποποιήσεις τεθούν προς ψήφιση στη Συνέλευση.

Εκτός από δέκα Σέρβους βουλευτές, Σέρβοι αξιωματούχοι της δικαιοσύνης, της αστυνομίας και των δημοτικών συστημάτων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και ο υπουργός Επιστροφών και Κοινοτήτων στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, Γκόραν Ράκιτς, ο οποίος επίσης προέρχεται από τη σερβική κοινότητα, έχουν παραιτήθηκαν επίσης από τις θέσεις τους.

Αντιτίθενται στο σχέδιο της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου για επαναταξινόμηση αυτοκινήτων με πινακίδες RKS, ή Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου. Το επίσημο Βελιγράδι, που ασκεί τον έλεγχο πάνω τους, επιμένει σε πινακίδες κυκλοφορίας ουδέτερες για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, αλλά η επίσημη Πρίστινα δεν παραιτείται από την απόφασή της.

Η ελληνική πλευρά είναι ιστορικά συνδεδεμένη με το σερβικό στοιχείο. Αυτός ο σύνδεσμος έχει να κάνει με πολιτισμικούς δεσμούς και με κοινές, ορθόδοξες αναφορές.

Ωστόσο, είναι τουλάχιστον προβληματικό να υιοθετούνται όλα τα αιτήματα των Σέρβων, χωρίς να έχουν εξεταστεί. Οι Έλληνες δεν είμαστε μέρος του προβλήματος, αλλά ενδεχόμενο μέρος της επίλυσης του. Και παρά τις ενστάσεις ορισμένων ακραίων κύκλων, είναι εξόχως αρνητική η υιοθέτηση της άποψης ότι για όλα τα δεινά της σερβικής κοινότητας ευθύνονται συλλήβδην «οι Δυτικοί».

Σχετικά Άρθρα