Κρίσιμη εξέλιξη: Ολοκληρώθηκε η απόσυρση των Ρώσων στρατιωτών από τη Χερσώνα – Υψώθηκε ξανά ουκρανική σημαία (εικόνα)

 Κρίσιμη εξέλιξη: Ολοκληρώθηκε η απόσυρση των Ρώσων στρατιωτών από τη Χερσώνα – Υψώθηκε ξανά ουκρανική σημαία (εικόνα)

Αποσύρθηκαν οι Ρώσοι στρατιώτες από τη Χερσώνα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργικό Άμυνας.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε ότι ολοκλήρωσε την αποχώρηση των στρατευμάτων από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου στην περιοχή της Χερσώνας στην Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Στην καθημερινή του ενημέρωση που επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, το υπουργείο δήλωσε ότι όλες οι ρωσικές δυνάμεις και ο εξοπλισμός μεταφέρθηκαν στην αριστερή ή ανατολική όχθη του Δνείπερου.

Είπε ότι η αποχώρηση ολοκληρώθηκε στις 5 τα ξημερώματα της Παρασκευής, ώρα Μόσχας.

Ηδη από το πρωί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούσαν φωτογραφίες, που δείχνουν αρκετά ανοίγματα να έχουν καταστραφεί στη μοναδική οδική γέφυρα έξω από τη Χερσώνα.

Αυτό ώθησε bloggers που παρακολουθούν στενά τον πόλεμο να πουν ότι η αποχώρηση της Ρωσίας από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου έχει ολοκληρωθεί.

Η Ρωσία διέταξε την απόσυρση την Τετάρτη, αφού δήλωσε ότι οι προσπάθειές της να διατηρήσει τη θέση της και να προμηθεύσει στρατεύματα ήταν “μάταιες” μπροστά στην αυξανόμενη ουκρανική αντεπίθεση.

Το υπουργείο δήλωσε επίσης την Παρασκευή ότι δεν είχε απομείνει ούτε ένα κομμάτι στρατιωτικού υλικού ή στρατιώτης στη δυτική πλευρά του ποταμού, η οποία περιλαμβάνει την περιφερειακή πρωτεύουσα Χερσώνα, και ότι δεν είχε υποστεί καμία απώλεια προσωπικού ή εξοπλισμού κατά τη διάρκεια της αποχώρησης.

Υψώθηκε η ουκρανική σημαία στη Χερσώνα

Εντωμεταξύ, ο Guardian μεταδίδει ότι η υποχώρηση της Ρωσίας από τη στρατηγικής σημασίας πόλη της Χερσώνας φάνηκε να εξελίσσεται σε χαοτικές σκηνές, εν μέσω αναφορών για εγκατάλειψη τραυματισμένων στρατιωτών, ουκρανικούς βομβαρδισμό διαβάσεων των στρατευμάτων στον ποταμό Δνείπερο και για άτακτη υποχώρηση των Ρώσων.

Υπολογίζεται ότι 20.000 Ρώσοι στρατιώτες είχαν σταθμεύσει στη δυτική πλευρά του Δνείπερου μέσα και γύρω από την Χερσώνα.

Οπως σημειώνει ο Guardian εικόνες που κυκλοφορούν δείχνουνν ότι μια μεγάλη ουκρανική σημαία είχε αναρτηθεί στο κέντρο της Χερσώνας κατά τη διάρκεια της νύχτας, πιθανώς από αντάρτες που δραστηριοποιούνται στην πόλη, καθώς οι κάτοικοι παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό στα σπίτια τους.

Κατέρρευσε η μόνη κοντινή γέφυρα από Χερσώνα προς την ανατολική όχθη του Δνείπερου

Η γέφυρα Αντονίβσκι, η μόνη κοντινή οδική διάβαση από την Χερσώνα προς την ελεγχόμενη από τη Ρωσία ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου, κατέρρευσε, ανέφερε την Παρασκευή ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ουκρανίας Suspilne επικαλούμενος ντόπιους κατοίκους.