Σκρέκας:”Ο ρυθμός εγκατάστασης ΑΠΕ στην Ελλάδα ίσως είναι ο υψηλότερος στον πλανήτη – Μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη” 

 Σκρέκας:”Ο ρυθμός εγκατάστασης ΑΠΕ στην Ελλάδα ίσως είναι ο υψηλότερος στον πλανήτη – Μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη” 

«Ο ρυθμός εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή ίσως είναι ο υψηλότερος στον πλανήτη, όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας σήμερα στο CEO INITIATIVE FORUM 2022.

«Το 2019 έμπαιναν 300-400 μεγαβάτ τον χρόνο, εφέτος θα μπουν 1.700-2.000 μεγαβάτ. Δεν πρέπει να μηδενίζουμε αυτό που έχει γίνει από τους επενδυτές και την Πολιτεία με την απλοποίηση της αδειοδότησης. Σε 3 χρόνια το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ΑΠΕ και το 2030 θα φθάσει στο 80%, με τρόπο που θα προστατεύει το περιβάλλον και θα διασφαλίζει χαμηλές και προβλέψιμες τιμές, ενεργειακή αυτάρκεια και ανεξαρτησία», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Δεν μπορούμε να βάλουμε αιολικά σε κάθε βουνό. Η αυθαίρετη δόμηση δεν είναι παράδειγμα που πρέπει να μεταφέρουμε στις ΑΠΕ, δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη».

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι το φυσικό αέριο θα παραμείνει ως καύσιμο μετάβασης, ενώ θα προστεθούν το βιομεθάνιο και το υδρογόνο. «Η Ελλάδα γίνεται κόμβος εισαγωγής και μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου προς τις βόρειες χώρες. Ελπίζουμε, εκτός από διαμετακομιστικός κόμβος, να γίνουμε και χώρα παραγωγής», συμπλήρωσε αναφερόμενος στις έρευνες για υδρογονάνθρακες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στο ίδιο συνέδριο, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, επεσήμανε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί ισορροπία στο μείγμα των ΑΠΕ ώστε να αποφευχθεί νέα εξάρτηση από πράσινες ορυκτές ύλες.