Νιγηρία: Μαστίγωσαν tiktokers επειδή πρόσβαλαν κυβερνήτη

 Νιγηρία: Μαστίγωσαν tiktokers επειδή πρόσβαλαν κυβερνήτη

Δύο κωμικοί του TikTok μαστιγώθηκαν δημοσίως στη Νιγηρία επειδή δημιούργησαν ένα βίντεο που δικαστήριο στη βόρεια πολιτεία Κάνο έκρινε ότι δυσφήμισε τον κυβερνήτη της πολιτείας Abdullahi Umar Ganduje, σύμφωνα με δικαστικό εκπρόσωπο.

Ο 26χρονης Mubarak Isah Muhammad και ο 23χρονος Nazifi Muhammad Bala καταδικάστηκαν να υποστούν 20 ραβδισμούς ο καθένας για την παραγωγή δυσφημιστικών δηλώσεων για τον κυβερνήτη, δήλωσε την Τετάρτη στο CNN ο εκπρόσωπος της δικαστικής αρχής της Πολιτείας Κάνο, Baba Jibo Ibrahim.

Οι δύο φίλοι, σύμφωνα με τον Ibrahim, καταδικάστηκαν τη Δευτέρα, αφού οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστηρίου την Παρασκευή. Είχαν προφυλακιστεί το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του δικαστικού σώματος.

«Αποδέχθηκαν τις κατηγορίες. Δεν ζήτησαν καν ή παρακάλεσαν να τους υπερασπιστεί δικηγόρος», δήλωσε ο Ibrahim στο CNN.

«Παραπέμφθηκαν σε δίκη ενώπιον του δικαστηρίου της Πολιτείας Κάνο για δυσφήμιση του χαρακτήρα του κυβερνήτη Abdullahi Umar Ganduje στον λογαριασμό τους στο TikTok στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όταν τους διαβάστηκαν οι κατηγορίες, δήλωσαν ένοχοι στις δύο κατηγορίες της δυσφήμισης του χαρακτήρα και της υποκίνησης δημόσιας αναταραχής», δήλωσε ο Ibrahim.

Η ποινή τους περιλαμβάνει και καθάρισμα τουαλέτας

Ο Saifullahi Ibrahim, που επισκέφθηκε τους άνδρες στη φυλακή, δήλωσε στο CNN ότι το βίντεο στο TikTok δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια και εμφανίστηκε στο διαδίκτυο μόλις πρόσφατα. Ο Ibrahim δήλωσε ότι γνώριζε και τους δύο άνδρες για πάνω από μια δεκαετία.

Εκτός από το δημόσιο ραβδισμό που διέταξε το δικαστήριο, οι άνδρες διατάχθηκαν να πληρώσουν πρόστιμο 10.000 Νάιρα Νιγηρίας (περίπου 23 δολάρια) ο καθένας και να καθαρίζουν «συμπεριλαμβανομένου του σκουπίσματος των χώρων του δικαστηρίου και του πλυσίματος των τουαλετών του δικαστηρίου για 30 ημέρες», δήλωσε ο Ibrahim.

Τους διατάχθηκε επίσης να γυρίσουν ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη από τον κυβερνήτη Ganduje.

Ο Osai Ojigho, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Νιγηρίας, καταδίκασε την απόφαση, λέγοντας ότι «το να σατιρίζεις τους εξουσιαστές δεν είναι έγκλημα».

Nα «ακυρώσουν αμέσως αυτή τη φρικτή ποινή».

Ο οργανισμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσε τις νιγηριανές αρχές να «ακυρώσουν αμέσως αυτή τη φρικτή ποινή».

Ο δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Inibehe Effiong θέλει να προσβληθεί η απόφαση του ειρηνοδικείου σε ανώτερο δικαστήριο.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι πρέπει να μαστιγώνονται. Μια τέτοια μορφή τιμωρίας είναι απάνθρωπη και δεν συνάδει με το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια του ανθρώπινου προσώπου», δήλωσε ο Effiong στο CNN.

«Είναι επίσης αμφίβολο αν τους δόθηκε δίκαιη δίκη. Πιστεύω ότι οι δύο άνδρες θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να προσβάλουν την απόφαση στο ανώτερο δικαστήριο».

Ο Effiong πρόσθεσε ότι είναι δικαίωμα των πολιτών να ασκούν κριτική στους ηγέτες τους.

Σχετικά Άρθρα