FIAT:Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δικαιώνει την πολυεθνική για φόρους 30 εκατ.-Βεστάγκερ: “Μεγάλη ήττα της φορολογικής δικαιοσύνης”

 FIAT:Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δικαιώνει την πολυεθνική για φόρους 30 εκατ.-Βεστάγκερ: “Μεγάλη ήττα της φορολογικής δικαιοσύνης”

«Μεγάλη ήττα της φορολογικής δικαιοσύνης» χαρακτήρισε η επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που δικαιώνει την προσφυγή της FIAT κατά της Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2015 επέβαλε στην FIAT αναδρομικά φόρους 30 εκατ. ευρώ, κρίνοντας ότι οι φοροαπαλλαγές που της προσέφερε χαριστικά το Λουξεμβούργο παραβιάζουν τους κανόνες ανταγωνισμού. Η FIAT, όπως και οι περισσότερες μεγάλες πολυεθνικές, αποφεύγουν να πληρώνουν φόρους, μεταφέροντας τα κέρδη τους σε χώρες με μικρή φορολογία, με τις οποίες συνάπτουν ειδικές συμφωνίες για μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Fiat της Stellantis NV κέρδισε την αμφισβήτησή της στο ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανατροπή ενός φορολογικού λογαριασμού 30 εκατομμυρίων ευρώ (30 εκατομμυρίων δολαρίων) που επιβλήθηκε από τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές του μπλοκ.

Το Δικαστήριο της ΕΕ ακύρωσε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με δεσμευτική απόφαση την Τρίτη, λέγοντας ότι η ανάλυσή της ήταν «λανθασμένη».

Η αυτοκινητοβιομηχανία αμφισβήτησε μια εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2015 να επιστρέψει τις φορολογικές ελαφρύνσεις που χορηγήθηκαν από το Λουξεμβούργο — μέρος της απόπειρας καταστολής της επικεφαλής ανταγωνισμού της ΕΕ Margrethe Vestager στις φερόμενες άδικες φορολογικές συμφωνίες που συνήφθησαν από τα κράτη μέλη για να ενθαρρύνουν μεγάλες εταιρείες να δημιουργήσουν μονάδες στην επικράτειά τους.

Η Ιρλανδία, η οποία ανέτρεψε επιτυχώς ένα φορολογικό νομοσχέδιο 13 δισεκατομμυρίων ευρώ που επέβαλε η ΕΕ για την Apple Inc., στήριξε από την αρχή την υπόθεση της Fiat.

Σχετικά Άρθρα