Ε.Ε: Σκηνικό ρήξης για το πλαφόν- Βαρύ κλίμα πριν την σύνοδο των υπ. Ενέργειας- Απειλές 10 χωρών για βέτο

 Ε.Ε: Σκηνικό ρήξης για το πλαφόν- Βαρύ κλίμα πριν την σύνοδο των υπ. Ενέργειας- Απειλές 10 χωρών για βέτο

Σκηνικό ρήξης διαμορφώνεται δύο βδομάδες πριν τη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας. Η απροθυμία της Κομισιόν να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για το πλαφόν, προκάλεσε την αντίδραση τουλάχιστον 10 χωρών που έχουν ταχθεί υπέρ του πλαφόν (Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο μεταξύ άλλων) οι οποίες -σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες- απείλησαν με βέτο και στα υπόλοιπα σημεία της καταρχήν συμφωνίας (κοινές αγορές φυσικού αερίου, υποχρεωτικοί μηχανισμοί αλληλεγγύης εάν μια χώρα της ΕΕ αντιμετωπίζει ελλείψεις κλπ.)

Επί της ουσίας, σύμφωνα με ανάλυση του KReport, ξηλώνεται η πολυδιαφημισμένη «επί της αρχής συμφωνία» των χωρών της ΕΕ για το νέο πακέτο μέτρων για την επάρκεια εφοδιασμού και τις τιμές του φυσικού αερίου, ενόψει της Συνόδου των Υπουργών Ενέργειας στις 24 του μηνός που υποτίθεται ότι θα εξειδίκευε τα μέτρα. Σε «πέτρα του σκανδάλου» αναδεικνύεται -πάλι- το πλαφόν στο φυσικό αέριο και η απροθυμία της Κομισιόν (και του μπλοκ Ολλανδίας-Γερμανίας που κρύβεται πίσω της) να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, όπως είχε δεσμευθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Οκτωβρίου, υποστηρίζοντας ότι είναι «τεχνικά αδύνατο» και ότι δεν αποτελεί «το βέλτιστο εργαλείο» για να ρίξει τις τιμές του καυσίμου.

Άμεση ήταν η αντίδραση τουλάχιστον 10 χωρών που έχουν ταχθεί υπέρ του πλαφόν (Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο μεταξύ άλλων) οι οποίες -σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες- απείλησαν με βέτο και στα υπόλοιπα σημεία της καταρχήν συμφωνίας για τα οποία έχει επιτευχθεί συναίνεση και έχει προχωρήσει η τεχνική επεξεργασία τους (κοινές αγορές φυσικού αερίου, υποχρεωτικοί μηχανισμοί αλληλεγγύης εάν μια χώρα της ΕΕ αντιμετωπίζει ελλείψεις κλπ.) εάν το πλαφόν μπει στο συρτάρι.

«Η πλειοψηφία των χωρών είναι διατεθειμένη να μπλοκάρει το Κανονισμό της Κομισιόν στο σύνολό του εάν δεν περιέχει πλαφόν», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Λιθουανίας Ντάινιους Κρέιβις. «Η βούληση είναι ισχυρή και ελπίζω ότι η Κομισιόν να έχει ακόμα χρόνο να πάρει το μήνυμα». Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, εξάλλου, φέρεται να έστειλε επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτρέποντάς την να εξειδικεύσει τις προτάσεις για πλαφόν και τονίζοντας ότι «το να φέρουμε άμεσα αποτελέσματα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας πρέπει να παραμείνει κορυφαία προτεραιότητά μας».

Το σκηνικό ρήξης που φαίνεται να διαμορφώνεται και πάλι σημαίνει ότι η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ΥΠΕΝ σε δυο εβδομάδες μπορεί να οδηγηθεί σε φιάσκο και οι τιμές του φυσικού αερίου να πάρουν πάλι την ανιούσα αντιδρώντας στην αβελτηρία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Οι τιμές του καυσίμου στον κόμβο TTF της Ολλανδίας σημείωσαν άνοδο της τάξης του 7% χθες και κινούνται κοντά στα επίπεδα των 120 ευρώ/MWh, αρκετά μακριά από τα επίπεδα-ρεκόρ του καλοκαιριού, αλλά πολλαπλάσιες σε σχέση με τα 40 ευρώ/MWh που ήταν ένα χρόνο πριν, εξακολουθώντας να τροφοδοτούν πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη και παραμένοντας παράγοντας επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Πηγή: KReport

Σχετικά Άρθρα