Christie’s New York: Ιστορικό ρεκόρ στην δημοπρασία για τα έργα τέχνης του Πολ Άλλεν- Δόθηκε 1,5 δισ.$!

 Christie’s New York: Ιστορικό ρεκόρ στην δημοπρασία για τα έργα τέχνης του Πολ Άλλεν- Δόθηκε 1,5 δισ.$!

Συλλογή Πολ Άλλεν: Προσφέρθηκαν 1,5 δισ. δολ. για τη συλλογή έργων τέχνης του συνιδρυτή της Microsoft, Πολ Άλλεν, χτες το βράδυ, στη Νέα Υόρκη, στη δημοπρασία που διοργάνωσε ο οίκος Christie’s. Είναι νέο ρεκόρ στις δημοπρασίες. Τα λεφτά θα διατεθούν για φιλανθρωπικές δράσεις

Όπως γράφουν οι New York Times, οταν φαινόταν ότι η αγορά τέχνης δεν μπορούσε να ανέβει πιο ψηλά, πίνακες και γλυπτά από τη συλλογή του συνιδρυτή της Microsoft, Paul G. Allen , έφτασαν το όριο του 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων στον Christie’s New York το βράδυ της Τετάρτης, καθιστώντας το μεγαλύτερη πώληση στην ιστορία δημοπρασιών.

Η πρώτη από τις δύο πωλήσεις του Άλεν, κατέρριψε το ρεκόρ έξι μηνών των 922 εκατομμυρίων δολαρίων που τέθηκε στον οίκο Sotheby’s για έργα τέχνης από τον Χάρι και τη Λίντα Μάκλοου , τσακωμένους συζύγους των οποίων ο διακανονισμός διαζυγίου περιελάμβανε την πώληση της συλλογής τους.

Όταν η τιμή των 100 εκατομμυρίων δολαρίων χρησιμοποιήθηκε για να σηματοδοτήσει την είσοδο σε μια σπάνια λέσχη κατόχων ρεκόρ δημοπρασιών, η αίθουσα πωλήσεων μετά βίας χειροκρότησε καθώς πέντε παρτίδες ξεπέρασαν αυτό το όριο, συμπεριλαμβανομένου του « Les Poseuses, Ensemble (Petite έκδοση) » του Georges Seurat (149 εκατομμύρια δολάρια, με χρεώσεις) ; Ο πρόδρομος του Κυβισμού 1888-90 του Paul Cézanne «La Montagne Sainte-Victoire» (138 εκατομμύρια δολάρια). Η καταπράσινη σκηνή του Βαν Γκογκ στην Αρλ, «Verger avec cyprès» (117 εκατομμύρια δολάρια). και το φθινοπωρινό «Birch Forest» του Gustav Klimt του 1903 (105 εκατομμύρια δολάρια).

Η πώληση του Klimt έσπασε το προηγούμενο υψηλό για τον καλλιτέχνη σε δημοπρασία: 88 εκατομμύρια δολάρια για το «Portrait of Adele Bloch-Bauer II» το 2006, την ίδια χρονιά ο Allen αγόρασε τον Klimt του για περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια.

Επιβεβαιώνοντας τη φαινομενική ασυλία στα παγκόσμια γεγονότα του κορυφαίου κομματιού της αγοράς τέχνης, οι προσφορές στην πώληση ήταν δυναμικές σε πολλές παρτίδες (υπήρχαν τέσσερις στο Seurat). Ορισμένοι ειδικοί στην τέχνη είπαν ότι η έλλειψη μιας πιθανής πολιτικής καταστροφής της αγοράς στις εκλογές της Τρίτης έδωσε στους αγοραστές μεγαλύτερη άνεση στο να αποχωριστούν τα κεφάλαιά τους για όμορφες φωτογραφίες.

Gustav Klimt – Portrait of Adele Bloch-Bauer

«Οι άνθρωποι θέλουν να βάλουν τα χρήματά τους σε σκληρά περιουσιακά στοιχεία», είπε ο έμπορος Nicholas Maclean από το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Η δημοπρασία της τέχνης του Άλεν, ο οποίος πέθανε το 2018, δημιούργησε ένα επίπεδο ενθουσιασμού που δεν παρατηρείται συνήθως σε έναν συχνά κουρασμένο κόσμο της τέχνης. Μεταξύ των συνηθισμένων υπόπτων στην αίθουσα —όπως οι έμποροι Larry Gagosian, David Zwirner, Amalia Dayan και Joe Nahmad

Πηγή: New York Times

Σχετικά Άρθρα