ΗΠΑ: Άντεξαν οι Δημοκρατικοί- Δεν επιβεβαιώθηκε το “κόκκινο κύμα” για τους Ρεπουμπλικανούς και τον Τραμπ-Αισιοδοξία στον Λ.Οίκο

 ΗΠΑ: Άντεξαν οι Δημοκρατικοί- Δεν επιβεβαιώθηκε το “κόκκινο κύμα” για τους Ρεπουμπλικανούς και τον Τραμπ-Αισιοδοξία στον Λ.Οίκο

“Δεν υπάρχουν σημάδια «Red Wave» καθώς ο αγώνας για το Κογκρέσο παραμένει σφιχτός”, γράφουν νωρίς το απόγευμα της Τεταρτης οι New York Times.

[ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το libre, συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργία, δεν αναρτά ειδήσεις, εκτός αυτών που αφορούν την μεγάλη κινητοποίηση των εργαζομένων- Ενημερώνει μόνο για τις κρίσιμες αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές]

Αισιοδοξία επικρατεί στον Λευκό Οίκο όσο περνάει η ώρα, με τα χαμόγελα να επιστρέφουν και να «λένε» ότι τα πρώτα σημάδια για τους Δημοκρατικούς είναι καλύτερα από το αναμενόμενο στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ. Οι κάλπες έκρυβαν ανακούφιση, ενώ -στις τελευταίες εξελίξεις- μια κρίσιμη νίκη στον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, δίνει ο Τζον Φέτερμαν, που κέρδισε μια έδρα στη Γερουσία των ΗΠΑ στην Πενσυλβάνια που κατείχαν οι Ρεπουμπλικάνοι, κερδίζοντας τον διάσημο γιατρό Μεχμέτ Οζ. Ενισχύονται έτσι οι πιθανότητες των Δημοκρατικών να «κρατήσουν» τη Βουλή. Πρόκειται για μία μεγάλη νίκη του Μπάιντεν.

Τώρα τα βλέμματα στρέφονται στις Πολιτείες Τζόρτζια, Αριζόνα, Νεβάδα και Ουισκόνσιν που θα καθορίσουν ποιος θα πάρει την πλειοψηφία.

Υπενθυμίζεται πως το Κογκρέσο ψηφίζει τους εθνικούς νόμους. Η Βουλή αποφασίζει ποιοί νόμοι ψηφίζονται, ενώ η Γερουσία μπορεί να τους εγκρίνει ή να τους μπλοκάρει, επικυρώνει προεδρικούς διορισμούς και σπανιότερα διενεργεί έρευνα εις βάρος του προέδρου.

O Τζω Φέτερμαν κέρδισε την Πενσυλβάνια, έναντι του τουρκικής καταγωγής Μεχμέτ Οζ/ New York Times

Τα τελευταία στοιχεία του Reuters από τα αποτελέσματα δίνουν μικρό προβάδισμα στους Δημοκρατικούς για τη Γερουσία, που προηγούνται με μόλις μία έδρα διαφορά -48 έναντι 47 των Ρεπουμπλικανών. Στη Βουλή δίνεται «μάχη» με 173 (Δημοκρατικοί) – 198 (Ρεπουμπλικανοί).

Το βέβαιο είναι πάντως ότι το «κόκκινο κύμα» δεν επικράτησε, δηλαδή μια συντριπτική νίκη των Ρεπουμπλικανών. Οι ελπίδες των Ρεπουμπλικανών για ένα «κόκκινο κύμα» έσβησαν καθώς οι Δημοκρατικοί έδειξαν εκπληκτική ανθεκτικότητα σε αρκετές βασικές εκλογικές κούρσες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι θα έχουν τη δύναμη να εμποδίσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία εάν ανακτήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, όμως οι αναλυτές εκτιμούν πως είναι πιο πιθανό να επιβραδύνουν ή να μειώσουν την αμυντική και οικονομική βοήθεια.

Σχετικά Άρθρα