Ζελένσκι: “Χωρίς ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική πολιτική για την κλιματική αλλαγή”

 Ζελένσκι: “Χωρίς ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική πολιτική για την κλιματική αλλαγή”

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αποσπάσει την προσοχή των κυβερνήσεων από τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε στην 27η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP27) που διεξάγεται στην Αίγυπτο.

«Χωρίς ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική πολιτική για την κλιματική αλλαγή» σημείωσε, υπογραμμίζοντας τον αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό, στις τιμές των τροφίμων και στα δάση της Ουκρανίας.

«Αυτός ο ρωσικός πόλεμος έχει προκαλέσει μια ενεργειακή κρίση η οποία υποχρέωσε δεκάδες χώρες να ξαναρχίσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα προκειμένου να μειώσουν τις τιμές ενέργειας για τους λαούς τους… προκειμένου να μειώσουν τις τιμές που αυξάνονται σοκαριστικά λόγω σκόπιμων ενεργειών της Ρωσίας», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι η ρωσική εισβολή προκάλεσε «μια οξεία επισιτιστική κρίση στον κόσμο, η οποία έπληξε χειρότερα όσους υποφέρουν από τις υπάρχουσες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», συμπληρώνοντας ότι «λόγω του πολέμου καταστράφηκαν 5 εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης στην Ουκρανία σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών».

Φέτος η Ουκρανία είχε για πρώτη φορά δικό της περίπτερο σε Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή. Σε αντίθεση, όμως, με τα υπόλοιπα περίπτερα στην COP27 — τα οποία κοσμούν πολύχρωμα λογότυπα, σημαίες και εικόνες πυκνής βλάστησης — το ουκρανικό ξεχωρίζει για το γκρίζο και μαύρο χρώμα που επιλέχθηκε λόγω του πολέμου.

Ο Ζελένσκι επέκρινε ορισμένους από τους ισχυρούς της Γης, χωρίς να τους κατονομάσει, ότι αρκούνται σε ευχολόγια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Υπάρχουν ακόμη πολλοί για τους οποίους η κλιματική αλλαγή είναι απλώς ρητορική ή μάρκετινγκ… αλλά όχι πραγματική δράση», είπε.

«Είναι αυτοί που ξεκινούν επιθετικούς πολέμους όταν ο πλανήτης δεν μπορεί να αντέξει ούτε έναν πυροβολισμό. Απαιτείται παγκόσμια συντονισμένη δράση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Σχετικά Άρθρα