Συμφωνία Τουρκίας – Ρωσίας για πληρωμές σε ρούβλια

 Συμφωνία Τουρκίας – Ρωσίας για πληρωμές σε ρούβλια

Τουρκία και Ρωσία κατέληξαν σε συναίνεση στο θέμα των αμοιβαίων διακανονισμών σε εθνικά νομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ.

«Οι εμπορικές μας συναλλαγές με τη Ρωσία συνεχίζονται σε πολλά μέτωπα. Η ενέργεια είναι αναμφίβολα μία από τις μεγαλύτερες δαπάνες, αλλά σχετίζεται επίσης με τον τουρισμό, τα τρόφιμα. Εδώ και σχεδόν 5-6 χρόνια, και οι δύο ηγέτες (Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να συνεχίσουν την πορεία προς το εμπόριο σε εθνικά νομίσματα. Μέχρι τώρα, αυτό έχει επιταχύνει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων συναντήσεών μας υπήρξε συμφωνία (να πληρώνουμε για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια). Σε σχέση με αυτό, φυσικά, πρέπει να ολοκληρωθούν κάποιες τεχνικές εργασίες», δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση TRT.

Παράλληλα, ο Ντονμέζ επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία και η Ρωσία κατέληξαν σε συναίνεση για το θέμα αυτό και ότι το μερικό εμπόριο μεταξύ των χωρών στα εθνικά νομίσματα είχε ήδη αρχίσει νωρίτερα.

Στις 16 Σεπτεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, κατά τη διάρκεια της οποίας δήλωσε ότι η Άγκυρα κατέληξε σε συμφωνία να πληρώνει το 25% των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι μια συμφωνία για την πληρωμή του 25% των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου σε ρούβλια θα τεθεί σε ισχύ στο εγγύς μέλλον.

Στις 6 Οκτωβρίου, ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντρ Νόβακ δήλωσε ότι η Ρωσία και η Τουρκία μετέτρεψαν μέρος της πληρωμής για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Σχετικά Άρθρα