Satan-2: Το νέο πυρηνικό όπλο δοκιμάζουν οι Ρώσοι – Μπορεί να αφανίσει ολόκληρες χώρες

 Satan-2: Το νέο πυρηνικό όπλο δοκιμάζουν οι Ρώσοι –  Μπορεί να αφανίσει ολόκληρες χώρες

Σε μια νέα δοκιμή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Satan-2 ετοιμάζεται να προχωρήσει η Ρωσία περί τα τέλη του χρόνου.

«Οι δοκιμές σχεδιασμού πτήσης του RS-28 Sarmat [του πυραύλου Satan-2, όπως τον αποκαλούν στο ΝΑΤΟ] ενδέχεται να συνεχιστούν πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους με μια δεύτερη δοκιμαστική εκτόξευση που θα πραγματοποιηθεί δυνητικά», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στο ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Η ανακοίνωση έρχεται εν μέσω υποψιών ότι ο υπερηχητικός πύραυλος Satan-2, που κατά τον ρωσικό στρατό, μπορεί να «διαπεράσει οποιαδήποτε άμυνα» και να αφανίσει ολόκληρες χώρες, πιθανώς να μην είναι ακόμη έτοιμος προς χρήση και μάλλον αντιμετωπίζει ενοχλητικές καθυστερήσεις. Ο βάρους 200 τόνων και ύψους 14 ορόφων πύραυλος, που μπορεί να πλήξει στόχους με ταχύτητα σχεδόν 16.000 μιλίων την ώρα, δύναται να φέρει έως και 15 πυρηνικές κεφαλές. Η Ρωσία έλεγε ότι θα είναι πλήρως έτοιμος επιχειρησιακά περί τα τέλη του 2022. Αλλά τα σχέδια για τη νέα δοκιμή τον Δεκέμβριο φουντώνουν τις υποψίες ότι αυτό μάλλον δεν ισχύει.

Μετά την επιτυχημένη δοκιμή του Satan-2 τον περασμένο Απρίλιο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κόμπασε ότι «αυτό το πυραυλικό σύστημα θα εξασφαλίσει την ασφάλεια της Ρωσίας και θα δώσει τροφή για σκέψη σε όσους λυσσασμένους προσπαθούν να την απειλήσουν».

Σχετικά Άρθρα