Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία: Σκέπτεται να αλλάξει την ημερομηνία γιορτής των Χριστουγέννων

 Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία: Σκέπτεται να αλλάξει την ημερομηνία γιορτής των Χριστουγέννων

Αποστασιοποιείται κι άλλο από το Πατριαρχείο Μόσχας η αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου, ακολουθώντας το Ιουλιανό ημερολόγιο. Ωστόσο, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας αποφάσισε πως θα επιτρέπει πλέον στις εκκλησίες της να γιορτάσουν για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου, σε μία κίνηση που μάλλον αντιστοιχεί σε μια προσπάθεια και θρησκευτικής απομάκρυνσης από τη Ρωσία.

Το πότε θα γιορταστούν τα Χριστούγεννα αποτέλεσε θέμα μακροχρόνιας συζήτησης στην Ουκρανία.

Η εκκλησία γιορτάζει παραδοσιακά τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου, ταυτόχρονα με το πατριαρχείο της Μόσχας και μόλις το 2017 η 25η Δεκεμβρίου έγινε επίσημη αργία στην Ουκρανία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας είχε επιτρέψει τότε το να ειπωθούν προσευχές εκείνη την ημέρα.

Σε συνεδρίαση της συνόδου της τον Οκτώβριο, η Μητρόπολη Κιέβου ανακοίνωσε ότι οι ενορίες της θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν πλήρη θρησκευτική λειτουργία στις 25, εάν το επιθυμούν. Η απόφαση επηρεάζει περίπου 7.000 εκκλησίες σε όλη τη χώρα.

Σε συνέντευξή του στον Guardian, ο εκπρόσωπος της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, που ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2018, αρχιεπίσκοπος Ευστρατίφ Ζόρια, δήλωσε ότι θα συλλεχθούν δεδομένα σχετικά με το πόσοι πιστοί θα παρακολουθήσουν τις λειτουργίες στις 25 Δεκεμβρίου, που φέτος πέφτει Κυριακή.

«Δεν θέλουμε να αναγκάσουμε κανέναν. Καταλαβαίνουμε ότι αυτό δεν επιλύει τίποτα», είπε. «Εγώ προσωπικά θα αποφασίσω τι θα κάνω αφού μιλήσω με τους ενορίτες μου. Είναι καλύτερα να προωθήσουμε αυτή τη διαδικασία αργά και με επιτυχία».

Πριν από την έναρξη του πολέμου, το ένα τρίτο των ενοριτών ήθελε να υιοθετήσει τα δυτικά Χριστούγεννα, είπε, ενώ εκτιμά πως το ποσοστό αυτό έχει τώρα αυξηθεί.

Από το 2019, 1.600 ενορίες έχουν ενταχθεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν πιστή στο πατριαρχείο της Μόσχας. Από τα τέλη Μαΐου έχει αποστασιοποιηθεί από τον Πατριαρχείο Μόσχας, με τις μισές περίπου επισκοπές να μην αναφέρουν πλέον τον Πατριάρχη Κύριλλο στις προσευχές.

Η αλλαγή της ημερομηνίας εορτασμού στις 25 Δεκεμβρίου είναι μέρος μιας μεγαλύτερης διαδικασίας διάλυσης των ιστορικών δεσμών της Ουκρανίας με τη Ρωσία και το σοβιετικό παρελθόν.

Αυτές τις μέρες, οι ουκρανικές αρχές προετοιμάζουν την απομάκρυνση του αγάλματος της Μεγάλης Αικατερίνης από την Οδυσσό.

«Δεν το ονομάζουμε απορωσοποίηση. Πρόκειται για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ρωσικού ολοκληρωτισμού», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Πολιτισμού Ολεξάντρ Τκατσέκνκο.

Σχετικά Άρθρα