Liberation: “Οι υποκλοπές που ξεχείλισαν το ποτήρι για τον Μητσοτάκη – Τι πυροδότησε το “διαζύγιο” με τον Μαρινάκη”

 Liberation: “Οι υποκλοπές που ξεχείλισαν το ποτήρι για τον Μητσοτάκη – Τι πυροδότησε το “διαζύγιο” με τον Μαρινάκη”

Στο δημοσίευμα της Liberation καταγράφεται το χρονικό των εξελίξεων, αρχής γενομένης από το κυριακάτικο φύλλο του Documento, φτάνοντας στο πέναλτι που σφυρίχτηκε το απόγευμα της Κυριακής στο «αιώνιο» ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και το  ότι ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης βρίσκεται ανάμεσα στα πρόσωπα που παρακολουθούντο με το παράνομο λογισμικό Predator.

Επίσης εξετάζεται κατά πόσο ο επί μακρόν υποστηρικτής του πρωθυπουργού έχει τώρα στραφεί εναντίον του, στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται η δήλωση στελέχους της ΠΑΕ Ολυμπιακός μετά το ντέρμπι της Κυριακής με τον Παναθηναϊκό -ο οποίος ισοφάρισε όταν δόθηκε υπέρ του πέναλτι- ότι “τα τελευταία τρία χρόνια λειτούργησε μέσα στην Κυβέρνηση ένα καθεστώς παρανομίας στο Μέγαρο Μαξίμου με επικεφαλής τον Γρηγόρη Δημητριάδη και άλλα λαθραία και παράνομα στοιχεία”.

Ακόμα γίνεται αναφορά στη σχέση του Βαγγέλη Μαρινάκη με την οικογένεια Μητσοτάκη και στην “αλλαγή του τόνου” έναντι της κυβέρνησης στα ΜΜΕ τα οποία διαθέτει ο εφοπλιστής.

Συγκεκριμένα αναφέρει το δημοσίευμα:

«Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήταν, μέχρι πρόσφατα, πιστός υποστηρικτής του πρωθυπουργού και της οικογένειάς του. Αυτή η σχέση απεικονίζει κατά κάποιο τρόπο αυτό που οι Έλληνες αποκαλούν «διαπλοκή», τη διασταύρωση οικονομικών, ΜΜΕ και πολιτικών συμφερόντων.

Ο Μαρινάκης ήταν λοιπόν κουμπάρος στον γάμο της Ντόρας Μπακογιάννη, αδερφής του σημερινού πρωθυπουργού και μητέρας του σημερινού Δημάρχου Αθηναίων.

Ο εφοπλιστής, που υποστήριξε την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως επικεφαλής της ΝΔ και χρηματοδότησε αυτό το συντηρητικό δεξιό κόμμα “στη μνήμη του πατέρα του”, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, έχει χρησιμοποιήσει και τα ΜΜΕ του για να στηρίξει τη σημερινή κυβέρνηση.

Ωστόσο, το 2018, η ελληνική δικαιοσύνη είχε ξεκινήσει ποινικές διαδικασίες εναντίον του Μαρινάκη για συμμετοχή σε “εγκληματική οργάνωση” καθώς και για «κράτηση και διακίνηση ναρκωτικών».

Έκτοτε, η έρευνα δεν έχει προχωρήσει».

«Τα ΜΜΕ του ομίλου Μαρινάκη πλέον ασκούν σκληρή κριτική στον επικεφαλής της κυβέρνησης».

«Τι πυροδότησε το διαζύγιο μεταξύ του ισχυρού επιχειρηματία και του πρωθυπουργού;» διερωτάται ο δημοσιογράφος σημειώνοντας ότι «το πέναλτι της 6ης Νοεμβρίου θα μπορούσε να επηρεάσει την κοινή γνώμη και να βοηθήσει στην αποκάλυψη της έκτασης της τηλεφωνικής παρακολούθησης».

Η ανταπόκριση αναφέρεται στη συνέχεια στην επίσκεψη σε Λευκωσία και Αθήνα της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Pega» η οποία διερευνά τις περιπτώσεις παράνομου λογισμικού. «Ομολογουμένως, η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία δεν μπόρεσε να συναντήσει όλους τους αξιωματούχους που επιθυμούσε και η εισηγήτρια της επιτροπής, Σόφι ιντ  Βελντ, εξέφρασε τη λύπη της που οι ελληνικές αρχές δεν ήταν «πρόθυμες να μοιραστούν επίσημους φακέλους και έγγραφα».

Αλλά αυτά που είναι διαθέσιμα είναι ικανά να «χτίσουν ένα παζλ» και να «δείξουν προς την κατεύθυνση ανθρώπων που ανήκουν σε κυβερνητικούς κύκλους», δήλωσε η ίδια”, επισημαίνεται.

«Ύστερα από κατάθεσή του στη δικαιοσύνη τη Δευτέρα, ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης συμφώνησε απολύτως ως προς αυτό: “Υπάρχει ένα μοναδικό δίκτυο παρακολούθησης, που έχει ως εγκέφαλο τον κ. Μητσοτάκη”. Για τον ίδιο, η Ελλάδα έχει ένα “παρανοϊκό κράτος”. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα δήλωσαν ότι είναι «σοκαρισμένοι από τη χρήση παράνομου λογισμικού παρακολούθησης».

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επέμεινε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία στις νέες αποκαλύψεις. Αλλά αποδυναμώνουν την κυβέρνηση, η οποία έρχεται επιπλέον αντιμέτωπη με μια αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια. Τα συνδικάτα καλούν σε γενική απεργία για τις 9 Νοεμβρίου», καταλήγει η ανταπόκριση.

Πηγή: real