Αποκάλυψη Grayzone: Σχέδιο της βρετανικής αντικατασκοπείας για εκπαίδευση ενός μυστικού ουκρανικού ”αντάρτικου” στρατού.

 Αποκάλυψη Grayzone: Σχέδιο της βρετανικής αντικατασκοπείας για εκπαίδευση ενός μυστικού ουκρανικού ”αντάρτικου” στρατού.

Έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του The Grayzone αποκαλύπτουν σχέδια ενός πυρήνα στελεχών της βρετανικής στρατιωτικής αντικατασκοπείας για την οργάνωση και εκπαίδευση ενός μυστικού ουκρανικού ”αντάρτικου” στρατού και σαφείς οδηγίες για επιθέσεις εναντίον ρωσικών στόχων στην Κριμαία.

Στις 28 Οκτωβρίου, μια ουκρανική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος προκάλεσε ζημιές στο πλοίο-ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία. Η Μόσχα κατηγόρησε αμέσως τη Βρετανία ότι βοήθησε και ενορχήστρωσε το χτύπημα, καθώς και ότι ανατίναξε τους αγωγούς Nord Stream – τις χειρότερες πράξεις βιομηχανικού σαμποτάζ στην πρόσφατη μνήμη.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε μια θορυβώδη διάψευση ως απάντηση, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες «ψευδείς ισχυρισμούς επικής κλίμακας». Όποιος κι αν βρισκόταν πίσω από τις συγκεκριμένες επιθέσεις, οι υποψίες για ένα κρυφό βρετανικό χέρι στην καταστροφή δεν είναι αβάσιμες. Το Grayzone εξασφάλισε έγγραφα που διέρρευσαν και περιγράφουν λεπτομερώς τη συμφωνία που υπέγραψαν Βρετανοί πράκτορες της στρατιωτικής αντικατασκοπείας με το παράρτημα της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας στην Οδησσό, για τη δημιουργία και την εκπαίδευση ενός μυστικού ουκρανικού αντάρτικου τρομοκρατικού στρατού.

Τα σχέδιά τους προέβλεπαν ότι ο μυστικός στρατός θα πραγματοποιούσε επιχειρήσεις δολιοφθοράς και αναγνώρισης με στόχο την Κριμαία για λογαριασμό της ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (SSU) – ακριβώς το είδος των επιθέσεων που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Όπως ανέφερε προηγουμένως το The Grazyone, η ίδια κουστωδία στρατιωτικών-κατασκοπευτικών ήταν υπεύθυνη για την εκπόνηση σχεδίων για την ανατίναξη της γέφυρας Κερτς της Κριμαίας. Ο στόχος αυτός εκπληρώθηκε στις 8 Οκτωβρίου με τη μορφή βομβιστικής επίθεσης με φορτηγό αυτοκτονίας, αχρηστεύοντας προσωρινά το μοναδικό σημείο σύνδεσης μεταξύ της ηπειρωτικής Ρωσίας και της Κριμαίας και προκαλώντας μια σημαντική κλιμάκωση των επιθέσεων της Μόσχας στις ουκρανικές υποδομές.

Αυτά τα σχέδια παρήχθησαν από έναν βετεράνο του στρατού, τον Χιου Γουάρντ, κατόπιν αιτήματος του Κρις Ντόνελι, ενός Βρετανού στρατιωτικού-κατασκοπευτικού πράκτορα, γνωστού κυρίως για την εκκόλαψη του μυστικού, χρηματοδοτούμενου από το Φόρεϊν Όφις, προγράμματος πληροφοριακού πολέμου «Integrity Initiative».

Τα σχέδια κυκλοφόρησαν σε όλο το ιδιωτικό διακρατικό δίκτυο του Ντόνελι, το οποίο αποτελούνταν από στρατιωτικούς αξιωματούχους, νομοθέτες και αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών. Τέτοιες συνδέσεις υψηλού επιπέδου υπογραμμίζουν ότι απέχει πολύ από το να είναι παθητικός παρατηρητής σε αυτή τη σύγκρουση. Χρησιμοποίησε τη θέση και τις επαφές του για να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους για την εκπαίδευση του μυστικού τάγματος σαμποτέρ προκειμένου να επιτεθεί σε ρωσικούς στόχους στην Κριμαία. Αυτή η καταστροφική στρατηγική είναι βέβαιο ότι θα κλιμακώσει τον πόλεμο και θα υπονομεύσει κάθε δυναμική προς τη διαπραγμάτευση.

Με την επωνυμία «υποστήριξη για επιχειρήσεις θαλάσσιων επιδρομών», η σχεδιαζόμενη επίθεση στην Κριμαία έχει ως στόχο να «υποβαθμίσει» την ικανότητα της Ρωσίας να αποκλείσει το Κίεβο, να «διαβρώσει» την «πολεμική ικανότητα» της Μόσχας και να απομονώσει τις ρωσικές χερσαίες και θαλάσσιες δυνάμεις στην Κριμαία, «αρνούμενη τον ανεφοδιασμό από τη θάλασσα και την ξηρά μέσω του Κερτς».

Τα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του The Grayzone δείχνουν ότι αυτά τα σχέδια διεξάγονται σε στενό συντονισμό με την Οδησσό-SSU, ενώ ένας ουκρανός ολιγάρχης με πολιτική επιρροή χρησιμοποιήθηκε για να χρηματοδοτήσει το κακόβουλο εγχείρημα.

Από τότε που ένα υποστηριζόμενο από τη Δύση πραξικόπημα ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της Ουκρανίας το 2014, ο Ντόνελι εργάζεται ακούραστα για να υποδαυλίσει τον πόλεμο δι’ αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ιδιωτικά υπομνήματα που συνέταξε ο Ντόνελι και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του The Grayzone τον Οκτώβριο αποκαλύπτουν ότι η επιθυμία του για κλιμάκωση έχει ενταθεί από τότε που ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Σε μια επιστολή της 21ης Σεπτεμβρίου προς τον στενό του κύκλο, ο Ντόνελι ανησυχούσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν ήταν πλήρως προσηλωμένη στον ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Ρωσία. Επικαλούμενος δημόσιες δηλώσεις αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον που ήλπιζαν σε μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ο Ντόνελι δήλωσε (βλ. παρακάτω): «Αυτή η θέση των ΗΠΑ πρέπει να αμφισβητηθεί, αποφασιστικά και αμέσως».

Σε μια ξεχωριστή ανακοίνωση, ο Ντόνελι κατηγόρησε τον Μπάιντεν ως «τόσο ανόητο που δεν μπορεί να πιστέψει κανείς» για την προειδοποίηση ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε «Αρμαγεδδώνα».

Παρόλο που το Grayzone δεν μπορεί να επαληθεύσει ότι οι ουκρανικές επιθέσεις στην Κριμαία είναι το άμεσο έργο της ομάδας του Ντόνελι, τα πρόσφατα γεγονότα αντικατοπτρίζουν στενά τις στρατηγικές και τις τακτικές που περιγράφονται στα έγγραφα που έχει λάβει αυτό το κανάλι. Επιπλέον, οι επιθέσεις έχουν συμβάλει στην επίτευξη των κλιμακούμενων στόχων που επιδιώκουν τόσο ο Ντόνελι όσο και η βρετανική κυβέρνηση, η οποία κατέστρεψε με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Ουκρανοί «αντάρτες» που εκπαιδεύονται να «πυροβολούν, να κινούνται, να επικοινωνούν, να επιβιώνουν»

Σύμφωνα με τα έγγραφα που εξέτασε το Grayzone, μια ιδιωτική βρετανική στρατιωτική εταιρεία με την ονομασία Prevail Partners έχει αναλάβει να στρατολογήσει και να εκπαιδεύσει τους μυστικούς Ουκρανούς αντάρτες μαχητές. Η Prevail ιδρύθηκε από βετεράνους των ειδικών δυνάμεων, μεταξύ των οποίων ο πρώην ταξίαρχος των Βασιλικών Πεζοναυτών και διοικητής της Special Boat Service, Τζάστιν Χέτζις.

Η έδρα της εταιρείας δεν απέχει πολύ από το RM Hamworthy, ένα επίλεκτο βρετανικό στρατιωτικό κέντρο εκπαίδευσης, γεμάτο με χώρους που μοιάζουν με δρόμους πόλης και μια «λωρίδα αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών» για τη δοκιμή σεναρίων μάχης.

Η γένεση του προγράμματος ήταν προϊόν μυστικών πιέσεων που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών από τον Ντόνελι, έναν βετεράνο της MI6 ονόματι Γκάι Σπίντλερ και τον Όντριους Μπουτκεβίσιους, πρώην υπουργό Άμυνας της Λιθουανίας με μακροχρόνιους δεσμούς με τον ουκρανικό μηχανισμό ασφαλείας, στρατού και πληροφοριών.

Αρκετά εμπόδια εμφανίστηκαν καθώς η ομάδα Prevail ξεκινούσε την προσπάθειά της να σχηματίσει τον μυστικό στρατό. Πρώτον, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν απροθυμία να συγκεντρώσουν τα σημαντικά ποσά που ζητούσε η ομάδα του Ντόνελι, ειδικά ενώ τα δυτικά κράτη έδιναν δισεκατομμύρια στην πολεμική προσπάθεια. Οι Βρετανοί αξιωματούχοι ήταν επίσης επιφυλακτικοί ως προς την ανάθεση υπηρεσιών εκπαίδευσης σε ιδιώτες εργολάβους, ίσως από φόβο ότι θα τους έπιαναν στα πράσα ή ακόμη και θα διώκονταν για την ανάληψη τέτοιας προκλητικής δραστηριότητας.

Στην κλίκα του Ντόνελι, εκφράστηκαν επίσης ανησυχίες σχετικά με την αρχική πρόταση της Prevail. Ο Άλεξ Φίνεν, μέλος του κατασκοπευτικού πυρήνα Specialist Group Military Intelligence του βρετανικού στρατού και της σκιώδους Μονάδας Ρωσίας του Φόρεϊν Όφις, σχολίασε σε ηλεκτρονικό μήνυμα στα τέλη Μαρτίου ότι η προσφορά της Prevail ήταν «πολύ ακριβή για αυτό που είναι», με προβλεπόμενο κόστος 600.000 δολάρια ανά αντάρτη μαχητή ετησίως – μια ένδειξη ότι η εταιρεία βρισκόταν «σε μια αγορά πωλητών».

«Υποψιάζομαι ότι πήραν το πρώτο ποσό που σκέφτηκαν και στη συνέχεια το διπλασίασαν. Επομένως, πρέπει να γίνει περισσότερη συζήτηση για το πώς και τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι», προειδοποίησε ο Φίνεν. «Οι παρτιζάνοι ζουν μέσα και ανάμεσα στους ανθρώπους. Αυτό υποδηλώνει ότι χρειάζεστε ανθρώπους από όλη την Ουκρανία, σε μικρές ομάδες για να λάβουν μέρος, όπως προτείνει η Prevail ‘oblast by oblast’. Πώς θα το πετύχουν αυτό;»

Μετά από κάποιους ελιγμούς, στις 18 Απριλίου καταρτίστηκε μια προσωρινή συμφωνία μεταξύ της Prevail και του εταίρου υλοποίησης, μιας αυτοπροσδιοριζόμενης ως «εταιρείας διαχείρισης κρίσεων με έδρα το Λονδίνο» με το όνομα Thomas in Winslow. Σύμφωνα με το συμβόλαιο, η Prevail θα διενεργούσε δωρεάν μια «αξιολόγηση των δυνατοτήτων» των επιχειρήσεων της SSU της Οδησσού, «στη συνέχεια άλλων σημαντικών περιφερειακών SSU και, τέλος, των Υπηρεσιών Ασφαλείας όλης της Ουκρανίας».

Παρόλο που αυτός ο γύρος ήταν στο σπίτι, η αξιολόγηση θα αξιοποιούνταν τελικά για να δικαιολογήσει μια σημαντική επένδυση στο πρόγραμμα των παρτιζάνων.

Αυτός ο στόχος τονίστηκε σαφώς σε μια αξιολόγηση της Prevail για ένα τάγμα της 24ης Ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού που «κινητοποιείται για ανάπτυξη στην πρώτη γραμμή». Το υπόμνημα συντάχθηκε από τον Τζάστιν Χέτζις μετά από μια επίσκεψη που πραγματοποίησε σε μια στρατιωτική βάση εκπαίδευσης στη δυτική πόλη Γιάβοριφ, κοντά στα πολωνικά σύνορα, στα τέλη Μαΐου. Ο Χέτζις συνοδευόταν στη βάση από τον βετεράνο των βρετανικών στρατιωτικών πληροφοριών Ντάρεν Λιντλ και δύο Ουκρανούς πράκτορες των ειδικών δυνάμεων.

Η πρόσκληση για την παρουσία του «δεν προήλθε» από το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο, αλλά «σε περιφερειακό επίπεδο» – μια αναφορά στην Οδησσό-SSU. Κατά τη διάρκεια 36 ωρών στη βάση του Γιάβοριφ, ο Χέτζις και η παρέα του παρακολούθησαν ένα μέρος αυτού που περιέγραψε ως μια «ανεπαρκή» 12ήμερη εκπαίδευση που δόθηκε σε στρατεύσιμους ηλικίας μεταξύ 20 – 58 ετών, κανένας από τους οποίους δεν είχε προηγούμενη στρατιωτική εμπειρία, και οι οποίοι τελικά θα στέλνονταν στην Popasna, «όπου οι Ρώσοι αυτή τη στιγμή διασπούν τις [ουκρανικές] γραμμές».

Ο Χέτζις σημείωσε έναν «πολύ χαμηλό αριθμό εκπαιδευτών- χωρίς καθορισμένη διδακτέα ύλη και δόγμα- χωρίς εμπειρία εντός της μονάδας- χωρίς εκπαίδευση σχεδιασμού» στο μάθημα, με «μη ορθές τακτικές που διδάσκονται από άπειρους ξένους εκπαιδευτές», αφήνοντας το τάγμα «απροετοίμαστο για αυτό που αντιμετωπίζει».

Εκτίμησε ότι πολλοί από τους παρόντες «γνωρίζουν ότι όταν αναπτυχθούν στην πρώτη γραμμή… θα γίνει σφαγή», ιδιαίτερα δεδομένου ότι το προηγούμενο τάγμα που έλαβε την ίδια 12ήμερη εκπαίδευση «υπέστη 60 νεκρούς μέσα στις πρώτες 3 ημέρες».

«Αυτό οδηγεί σε αναμφισβήτητα μη βιώσιμα ποσοστά απωλειών. Κατά την άποψή μου, μη βιώσιμα από πλευράς ανθρώπινου κεφαλαίου και συνεπώς πολιτικής προοπτικής μακροπρόθεσμα», κατήγγειλε ο Χέτζις. «Αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να μείνει πλέον ασχολίαστο- το κενό στην εκπαίδευση πρέπει να καλυφθεί τώρα, διαφορετικά τα μη βιώσιμα ποσοστά απωλειών, λόγω ανεπάρκειας της εκπαίδευσης, μπορεί να γίνουν πολιτικά καθοριστικά, αναγκάζοντας τον Ζελένσκι να παραχωρήσει έδαφος στον Πούτιν».

Αντίθετα, περιέγραψε τους εκπαιδευτές της Prevail ως «όλους καταρτισμένους και έμπειρους» με «εμπειρία μάχης» και έθεσε το Γιάβοριφ ως «κατάλληλο και ασφαλές με την κατάλληλη πειθαρχία και τέχνη». Με άλλα λόγια, μπορούμε να βοηθήσουμε και μας χρειάζεστε επειγόντως.

Όπως αποκάλυψε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου νωρίτερα εκείνο τον Μάιο από τον Σπίντλερ προς τον Ντόνελι, τα σχέδια ήταν ήδη σε εξέλιξη για τη χρήση της βάσης για να εκπαιδεύονται ομάδες ανταρτών 40 ατόμων κάθε τέσσερις εβδομάδες για έξι μήνες στο πώς να «πυροβολούν, να κινούνται, να επικοινωνούν, να επιβιώνουν», μαζί με τη διαβίωση στο δάσος και την «επιβίωση». Οι εκπαιδευόμενοι «με ικανότητες» θα εντοπίζονταν και θα διδάσκονταν σε «εξειδικευμένες ενότητες».

Καθώς το σχέδιο εξελισσόταν, το πεδίο εκπαίδευσης στο Γιαβόριφ μεταφέρθηκε σε άγνωστες τοποθεσίες στην Ελλάδα και την Πολωνία.

Μέχρι σήμερα, το μυστικό βρετανικό πρόγραμμα των ανταρτών δεν έχει αναφερθεί ποτέ από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Και όπως καθιστά σαφές η παρούσα έκθεση, καταβλήθηκαν σημαντικές προσπάθειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να παραμείνει η πρωτοβουλία κρυμμένη από τη δημόσια θέα.

Ο Χέτζις, βετεράνος των ειδικών δυνάμεων, θεωρούσε την κυβερνητική χρηματοδότηση «απαραίτητη για να τεθεί το πρόγραμμα αυτό σε πολύ στέρεες βάσεις». Ο ίδιος απεικόνισε ότι η χορηγία θα μπορούσε να προέλθει από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Ουκρανία, «ή ακόμη και από τις χώρες της Βαλτικής/Σκανδιναβίας». Εάν ήταν απαραίτητος ο «διαχωρισμός της κρατικής χρηματοδότησης από τη δραστηριότητα», η χρηματοδότηση θα μπορούσε να «παρέχεται με τη ροή “δωρεών” μέσω της καθιερωμένης ΜΚΟ της Prevail, Rhizome Insights Ltd», μια βιτρίνα που χρησιμεύει ως «τρέχουσα οδός της εταιρείας για τη χρηματοδότηση του εξοπλισμού και της εκπαίδευσης» και, ως εκ τούτου, της επιτρέπει να παραμείνει κρυμμένη από τη δημόσια θέα.

«Με αυτόν τον τρόπο η Prevail λαμβάνει δωρεές από ΜΚΟ/ιδιώτες για τη χρηματοδότηση εξοπλισμού και χαμηλά επίπεδα άλλης υποστήριξης αυτή τη στιγμή», εξήγησε ο Χέτζις, σημειώνοντας ότι η Prevail συζητούσε επίσης για χρηματοδότηση με το γραφείο του δημάρχου του Λβιβ Andriy Sadovyi, ενός από τους πλουσιότερους ολιγάρχες στην Ουκρανία και ιδιοκτήτη του ειδησεογραφικού δικτύου Channel 24 της χώρας.

Ο Ντόνελι βάζει στο στόχαστρο τον Μπάιντεν για την προειδοποίηση για πυρηνικό «Αρμαγεδδώνα»

Οι προσπάθειες του Κρις Ντόνελι για κλιμάκωση της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας δεν πέρασαν απαρατήρητες από Βρετανούς αξιωματούχους. Μόλις στις 8 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, προσκλήθηκε με ενθουσιασμό από τον ταξίαρχο Τζούλιαν Μπουτστζάκι της επίλεκτης 1ης Ταξιαρχίας Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης του βρετανικού στρατού να υπηρετήσει ως βασικός σύμβουλος του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Άμυνας του Λονδίνου, στρατηγού Νικ Κάρτερ, και του Ντέιβιντ Γουίλιαμς, του κύριου πολιτικού οδηγού του Λονδίνου σε θέματα άμυνας.

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκείνο το απόγευμα, λίγες ώρες μετά τη βομβιστική επίθεση στη γέφυρα του Κερτς, ο Μπουτστζάκι σημείωσε ότι πρόσφατα είχε «μπει βαθιά στη δίνη της εργασίας για τις κρίσεις» – και «σχετικά με αυτό το θέμα», είχε συστήσει στον Ντόνελι να υπηρετήσει ως «σύμβουλος των σοφών» στους Κάρτερ και Γουίλιαμς με το σκεπτικό ότι θα επωφελούνταν από έναν εμπειρογνώμονα σε θέματα «αποτροπής / κλιμάκωσης και όλα αυτά».

«Θα ήταν αρκετά σύντομα δεδομένο το πλαίσιο… Θα αναλάβω σύντομα καθήκοντα ACDS [Βοηθός Αρχηγού του Επιτελείου Άμυνας Στρατιωτικής Στρατηγικής] (δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί)», κατέληξε ο Μπουτστζάκι.

Ο Ντόνελι απάντησε αμέσως ότι θα ήταν «ευχαρίστως» να αναλάβει έναν τόσο κομβικό ρόλο στη βρετανική δίωξη του πολέμου δι’ αντιπροσώπων. Η «σύντομη ειδοποίηση» δεν αποτελούσε «κανένα πρόβλημα», έγραψε, επισυνάπτοντας την επίσημη εξουσιοδότηση ασφαλείας της βρετανικής κυβέρνησης και δύο πρόσφατα σχόλια για τη σύγκρουση στην Ουκρανία που είχε κυκλοφορήσει στο δίκτυό του.

Το περιεχόμενο των σχολίων του καθιστά σαφές ότι ο Ντόνελι θεωρεί ανεπαρκή τα αμύθητα δισεκατομμύρια σε αποστολές όπλων που ρέουν στην Ουκρανία με το διάταγμα του Μπάιντεν, και ότι ανησυχεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί σύντομα να κατευνάσει τον Πούτιν εγκρίνοντας διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δημιούργησε διεθνή πρωτοσέλιδα όταν σχολίασε κατά τη διάρκεια ενός εράνου στο σπίτι του Τζέιμς Μέρντοχ, γιου του δεξιού μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ, ότι ο Πούτιν «δεν αστειεύεται όταν μιλάει για πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων» και ότι υπήρχε μια πολύ πραγματική προοπτική η σύγκρουση στην Ουκρανία να «καταλήξει σε Αρμαγεδδώνα».

Στην ανταλλαγή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της 8ης Οκτωβρίου με τον ταξίαρχο Julian Buczacki, ο Donnelly παραπονέθηκε ότι τα “αυθόρμητα σχόλια” του Αμερικανού προέδρου ήταν “τόσο απερίσκεπτα που δεν μπορούν να γίνουν πιστευτά”.

«Δεν είμαι σίγουρος ποια είναι η αντίθετη λέξη από την “αποτροπή”, αλλά ο Μπάιντεν το κάνει ενεργά, δυστυχώς», παραπονέθηκε ο Ντόνελι. Υποστήριξε ότι οι απειλές του Πούτιν για πυρηνικό πόλεμο θα πρέπει να θεωρηθούν μπλόφα που αποσκοπεί στην αποδυνάμωση της βούλησης της Δύσης να κλιμακώσει μέχρι να επιτευχθεί η ολοκληρωτική νίκη.

Προφανώς, από τη δική του οπτική γωνία, κάτι έπρεπε να γίνει για να αποτραπεί η Ουάσιγκτον από το να εγκρίνει μια λύση με διαπραγματεύσεις που θα ικανοποιούσε οποιονδήποτε από τους όρους της Ρωσίας.

Μια «ανθρώπινη βόμβα» χτυπά τη γέφυρα του Κερτς

Στις 25 Μαΐου, ο Γκάι Σπίντλερ έστειλε email στον Ντόνελι για να αναφέρει ότι είχε μιλήσει «μερικές φορές» με τον Μπουτκεβίσιους, τον πρώην υπουργό Άμυνας της Λιθουανίας. Σχολίασε ότι ο Μπουτκεβίσιους είχε «κάνει εξαιρετική δουλειά στο να ξεδιαλύνει τον ουκρανικό δισταγμό σχετικά με την εκπαιδευτική υποστήριξη και έχει τώρα προκαλέσει την εισαγωγή του ονόματος της Prevail» στη βρετανική κυβέρνηση και την πρεσβεία της στο Κίεβο – και συνεπώς στο Φόρεϊν Όφις και την MI6 – «ως δυνητικού προμηθευτή».

Ο Σπίντλερ έκρινε ότι ο Χέτζις «αισθάνεται θετικά», καθώς οι Βρετανοί υπουργοί Άμυνας «φέρονται να μην είναι πλέον κατ’ αρχήν αντίθετοι σε λύσεις εκπαίδευσης του ιδιωτικού τομέα». Τα μόνα πράγματα που απέμεναν ήταν να εξασφαλίσουν την επίσημη έγκριση για κάποιου είδους επιχειρήσεις τύπου αντάρτικου και «να διασφαλίσουν ότι οι συνεισφορές μας» -συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του Μπουτκεβίσιους – «αποζημιώνονταν κατάλληλα».

Ο μαθητευόμενος της MI6 πρόσθεσε ότι είχε «πολύ μερική εικόνα» για τα «διάφορα σχέδια» του Χιου Γουάρντ – μια αναφορά στην «υποστήριξη επιχειρήσεων θαλάσσιων επιδρομών», καλώντας τον Ντόνελι να «με παίξει όπως θέλετε». Φαίνεται ότι τα διάφορα σχέδια σαμποτάζ του σχεδίου είναι τόσο μυστικά και ευαίσθητα, που ακόμη και οι ανώτεροι αξιωματούχοι των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένοι με την επίβλεψη των επιχειρήσεων δεν είναι πλήρως ενήμεροι για τις λεπτομέρειές τους.

Το Grayzone αποκάλυψε προηγουμένως το σχέδιο του Γουάρντ για την επίθεση στη γέφυρα του Κερτς που συνδέει την Κριμαία με τη ρωσική ενδοχώρα. Σύμφωνα με αυτά τα σχέδια, πύραυλοι κρουζ, ειδικά εκπαιδευμένες ομάδες καταδύσεων ή υποβρύχια μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα κατέστρεφαν τους τσιμεντένιους πυλώνες της γέφυρας, καθώς ο Γουάρντ τους θεωρούσε ως το «πιο αδύναμο μέρος» της κατασκευής.

Αν και οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας SBU επέλεξαν τελικά μια επίθεση με βόμβα φορτηγού, ένα αναμνηστικό γραμματόσημο που εκδόθηκε από το Κίεβο λίγες ώρες μετά τον βομβαρδισμό απεικόνιζε δύο εκρήξεις ακριβώς στα σημεία που πρότεινε ο Γουάρντ. Η ταχύτητα με την οποία το γραμματόσημο έγινε διαθέσιμο υποδηλώνει ότι είχε προετοιμαστεί πολύ πριν από την επίθεση.

Η Prevail ανέπτυξε σχέδια και για εναλλακτικές στρατηγικές. Μια παρουσίαση που παρήγαγε η εταιρεία – με τίτλο «Πακέτο πληροφοριών για τη γέφυρα του Κερτς» – πρότεινε την ανατίναξη ενός πλοίου που μετέφερε νιτρικό αμμώνιο κάτω από ένα τμήμα της γέφυρας που κάλυπτε μια ναυτιλιακή λωρίδα.

Το πρότυπο της Prevail για την επίθεση αυτή ήταν η έκρηξη στη Βηρυτό τον Αύγουστο του 2020, κατά την οποία μια τεράστια και μυστηριωδώς πυροδοτημένη έκρηξη κατέστρεψε το λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου, προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε όλες τις γύρω γειτονιές. Η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία σημείωσε επιδοκιμαστικά ότι οι 552 τόνοι νιτρικού αμμωνίου που εξερράγησαν στη Βηρυτό «δημιούργησαν έναν κρατήρα πλάτους 140 μέτρων και έναν σεισμό μεγέθους 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ», μια ποσότητα «πολύ μικρότερη από τους 2.754 τόνους» που φέρεται να έφτασαν στην Κριμαία με φορτηγό πλοίο που είχε μισθωθεί από τη Ρωσία το 2013.

Δεν είναι σαφές γιατί επιλέχθηκε τελικά το σενάριο της βομβιστικής επίθεσης με φορτηγό – ίσως επειδή παρείχε έναν βαθμό εύλογης άρνησης σε όσους βρίσκονταν πίσω από την επίθεση. Ουκρανοί αξιωματούχοι, αφού αρχικά πανηγύρισαν για το περιστατικό, τώρα ισχυρίζονται ότι επρόκειτο για ρωσική επιχείρηση με ψεύτικη σημαία.

Επιπλέον, στα τέλη Αυγούστου η Ρωσία ενίσχυσε τα μέτρα προστασίας στην Κριμαία και γύρω από αυτήν, όπως η μεταφορά ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-300 στη χερσόνησο, γεγονός που μπορεί να επέβαλε μια εναλλακτική πορεία δράσης από αυτή που είχε αρχικά επιλεγεί.

Η βομβιστική επίθεση στη γέφυρα του Κερτς αφορούσε ένα όχημα γεμάτο με εκρηκτικά που μεταφέρθηκε από την Οδησσό της Ουκρανίας στην Κριμαία, μέσω Βουλγαρίας, Γεωργίας και Αρμενίας, με διαφορετικούς οδηγούς σε διαφορετικά στάδια του ταξιδιού. Ο τελευταίος οδηγός φέρεται να μην γνώριζε την αποστολή αυτοκτονίας τους.

Εάν οι Βρετανοί πράκτορες είχαν πράγματι ενορχηστρώσει την επίθεση στη γέφυρα του Κερτς, πιθανότατα βασίστηκαν σε προηγούμενες επιχειρήσεις που είχαν ανατριχιαστικές ομοιότητες. Το 2006, μια ΜΚΟ γνωστή ως British Irish Rights Watch δημοσίευσε μαρτυρίες ανώνυμων πρώην πληροφοριοδοτών των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών που αποκάλυπταν ότι η MI6 είχε πρωτοστατήσει σε μια τρομοκρατική στρατηγική με ψεύτικη σημαία γνωστή ως «ανθρώπινη βόμβα» στη Βόρεια Ιρλανδία.

Πολίτες ήταν δεμένοι σε οχήματα γεμάτα εκρηκτικά και στη συνέχεια εξαναγκάζονταν να οδηγούν σε στρατιωτικά σημεία ελέγχου, προκαλώντας εμπρηστικές επιθέσεις σε στόχους που σκότωναν στρατιώτες και πολίτες. Το κύμα των βομβαρδιστικών χτυπημάτων πυροδότησε τις τοπικές εντάσεις και παρείχε δικαιολογία για τη δρακόντεια καταστολή του βρετανικού κράτους κατά του καθολικού πληθυσμού της επαρχίας.

«Είναι γνωστό ότι τουλάχιστον δύο πράκτορες των δυνάμεων ασφαλείας συμμετείχαν σε αυτές τις βομβιστικές επιθέσεις και έχουν διατυπωθεί ισχυρισμοί ότι η στρατηγική των ανθρώπινων βομβών ήταν πνευματικό τέχνασμα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών [η έμφαση προστέθηκε]», ανέφερε το βρετανικό Παρατηρητήριο Ιρλανδικών Δικαιωμάτων σε συνοδευτική έκθεση.

Λαμβάνοντας υπόψη το περιεχόμενο του υλικού που διέρρευσε και εξέτασε το Grayzone, είναι εντυπωσιακό ότι τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν για τη στόχευση της γέφυρας του Κερτς προέρχονταν από την Οδησσό. Η πόλη αυτή, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη Μαύρη Θάλασσα από την Κριμαία, φιλοξένησε τη μονάδα SSU που χρησίμευσε ως βάση για τον μυστικό τρομοκρατικό στρατό του Ντόνελι και του Prevail.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει εδώ και καιρό ότι θεωρούν την Κριμαία ρωσικό έδαφος και ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της θα περνούσε μια φωτεινή κόκκινη γραμμή και θα προκαλούσε κλιμακούμενη αντίδραση. Όταν ο Ντόνελι και η ομάδα του περιέγραψαν σχέδια για τη δημιουργία ενός μυστικού ουκρανικού «αντάρτικου» στρατού, φαίνεται ότι αυτό ακριβώς ήταν ο σκοπός τους.

Πηγή: The Grayzone

Σχετικά Άρθρα