Ειδικό δικαστήριο: Ανέβηκαν οι τόνοι με την κατάθεση του εισαγγελέα Αθανασίου – “Η Τουλουπάκη ήταν πρόσωπο εμπιστοσύνης του”

 Ειδικό δικαστήριο: Ανέβηκαν οι τόνοι με την κατάθεση του εισαγγελέα Αθανασίου – “Η Τουλουπάκη ήταν πρόσωπο εμπιστοσύνης του”

Με μια δήλωση περί αληθείας των ισχυρισμών του ζήτησε να ξεκινήσει η σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, που καταθέτει στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορουμένους τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την Ελένη Τουλουπάκη.

«Ο κ. Παπαγγελόπουλος με έχει κατηγορήσει ότι είμαι ψεύτης. Αυτά όμως που κατέθεσα είναι αληθινά. Μου είναι αδιανόητο και ανήθικο να θίξω την τιμή και την υπόληψη ενός παλιού φίλου και να πω ψέματα σε βάρος του» ανέφερε ο κ. Αθανασίου και επανάλαβε τα όσα υποστήριξε στη συνεδρίαση της Δευτέρας σχετικά με το όφελος του τότε αναπληρωτή υπουργού, προκειμένου να μην προχωρήσει δικαστικά η υπόθεση του τραπεζίτη Μιχάλη Σάλα.

«Σήμερα έμαθα από μια έμπιστη πηγή στη Τράπεζα Πειραιώς ότι ο γιος του κ. Παπαγγελόπουλου από το Σεπτέμβριο του 2016 εργάζονταν στην Τράπεζα Πειραιώς από την οποία αποχώρησε το Σεπτέμβριο του 2017 και πήγε στα ΕΛΠΕ. Είναι δηλαδή αυτή η συνεργασία μέσα στο επίμαχο χρονικό διάστημα που με ρωτούσατε. Είχε αναλάβει μια υποχρέωση που πρέπει να την ξεχρεώσει. Να ζητήσετε στοιχεία από την τράπεζα Πειραιώς και τις δηλώσεις με τα εισοδήματα του από την τράπεζα. Υπήρχε λοιπόν λόγος που ενδιαφέρονταν τόσο έντονα για την υπόθεση Σάλα» υποστήριξε ο μάρτυρας.

Συνήγορος Τουλουπάκη: Ποιες ήταν οι σχέσεις Τουλουπάκη – Παπαγγελόπουλου;

Αθανασίου: Είχα καταλάβει ότι είχαν μια οικειότητα τον αποκαλούσε «Παπ».

Συνήγορος Τουλουπάκη: Σε τι συσκέψεις διέκοπτε για να μιλήσει με την κ. Τουλουπάκη;

Αθανασίου: Δεν είπα αυτό… Σηκωνόταν όμως και πήγαινε να μιλήσει με τον «Παπ». Τη ρώταγα ποιος είναι και μου έλεγε ο «Παπ».

Συνήγορος: Εκτός από τα τηλέφωνα είχε πέσει στην αντίληψή σας κάποια συνάντηση της κ. Τουλουπάκη με τον Παπαγγελόπουλο;

Αθανασίου: Που να ξέρω τι γινόταν εκτός…

Συνήγορος: Όταν αναφέρατε στην κατάθεσή σας σε στενές σχέσεις Τουλουπάκη – Παπαγγελόπουλου σε τι ακριβώς σχέσεις αναφερόσασταν;

Αθανασίου: Μιλούσαν άνετα μεταξύ τους, φαινόταν ότι είχαν ζεστές σχέσεις όχι τίποτα περίεργο, ήταν άνετο το κλίμα. Αυτή ήταν η αίσθηση μου. Τη στιγμή που αυτή η ομάδα πήγε για να δει το Φαλτσιανί κρυφά χωρίς να ενημερώσουν κανένα προϊστάμενο, πήγαν μόνοι τους, τη στιγμή κατά την οποία για τα ταξίδια κάποιον ενημερώνουμε. Πήγαν εκεί ξαφνικά και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν ήξερε τίποτα.

Συνήγορος: Πως συνδέεται αυτό στη σχέση Τουλουπάκη Παπαγγελόπουλου;

Αθανασίου: Σημαίνει ότι είναι πρόσωπα της εμπιστοσύνης του.

Συνήγορος: Αυτή η οικειότητα η υπηρεσιακή σχέση, σημαίνει ότι η Τουλουπάκη έκανε ότι της έλεγε ο Παπαγγελόπουλος;

Αθανασίου: Δεν μπορώ να το γνωρίζω αυτό το πράγμα, δεν το αποκλείω.

Συνήγορος: Τι εικόνα είχατε για την κ. Τουλουπακη ως εισαγγελέα. Ήταν λαδιάρα κατά το κοινώς λεγόμενο ή ασκούσε σωστά τα καθήκοντά της;

Αθανασίου: Εντάξει καλή ήταν, δεν είχε υποπέσει κάτι στην αντίληψή μου.

Σε ερώτηση που δέχτηκε ο μάρτυρας σχετικά με το ποιο μπορεί να ήταν το κίνητρο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου να βλάψει τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο, ο πρώην εισαγγελέας απάντησε: «Εγώ σας είπα ενδεχομένως. Δεν ήξερα αν έγραφε σε βάρος του κάτι ο κ. Παπαχρήστος. Ήταν το συμπέρασμά μου αυτό. Ακόμα και σήμερα ο Παπαχρήστος λέει ότι έχει γράψει και έχει γίνει σκληρός στην κριτική του».

Συνήγορος Παπαγγελόπουλος: Δεν υπάρχει κανένα δημοσίευμα σε βάρος Παπαγγελόπουλου.

Αθανασίου: Μήπως ήταν σε βάρος της κυβέρνησης που υπηρετούσε ο κ.Παπαγγελόπουλος; Ο κ. Παπαγγελόπουλος μου ζήτησε αυτό το πράγμα. Αν ήταν εκτελεστικό όργανο του κυρίου Τσίπρα και της κυβέρνησής του ρωτήστε τον κύριο Τσίπρα , όχι εμένα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τον επιχειρηματία Γιάννη Αλαφούζο, ο Παναγιώτης Αθανασίου ξεκαθάρισε: «Για Αλαφούζο δεν μου έκανε ποτέ αφόρητες πιέσεις ο Παπαγγελόπουλος. Μόνο με έμμεσο τρόπο, δια του δημοσιεύματος στα Παραπολιτικά».

Έντονες πιέσεις δέχτηκε ο μάρτυρας προκειμένου να αποκαλύψει το πρόσωπο που του εκμυστηρεύτηκε ότι ο γιος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου εργάστηκε στην Τράπεζα Πειραιώς, με τον μάρτυρα αρχικά να λέει πως δεν μπορεί να το αποκαλύψει. «Είστε συκοφάντης. Ρίχνετε λάσπη στον ανεμιστήρα» φώναξε ο Ίπποκράτης Μυλωνάς, εκ των συνηγόρων του κ. Παπαγγελόπουλου.

Αθανασίου : Δεν μπορώ να το πω.

Πρόεδρος: Ο κώδικας λέει ότι έχετε υποχρέωση να πείτε την πηγή σας, αλλιώς δεν λαμβάνεται υπόψη η κατάθεσή σας.

Αθανασίου : Λέγεται Φώτης Παπαγεωργίου. Είναι το νούμερο 2 στη νομική υπηρεσία, στην Τράπεζα Πειραιώς. Ο κ. Παπαγγελόπουλος έκανε προσπάθεια να κερδίσει χρόνο και να μη φύγει η δικογραφία σε βάρος του κυρίου Σάλλα. Έπρεπε να βγάλει την υποχρέωση. Δεν ξέρω τι του είχε πει. Ίσως ότι θα τον καθαρίσει…

Παπαγγελόπουλος: «Δε σεβάστηκε τίποτα σε μένα ο Αθανασίου»

«Είναι τόσα πολλά τα ψέμματα που έχει πει ο μάρτυρας και επειδή σέβομαι την κόπωση του παρότι εκείνος δε σεβάστηκε τίποτα σε μένα, θα προβάλλω τις αντιφάσεις του στο σχολιασμό της κατάθεσης. Έχω να κάνω εκατοντάδες ερωτήσεις αλλά από σεβασμό σε όλους δε θα το κάνω» ανέφερε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του κ. Αθανασίου.

Σχετικά Άρθρα