Diesel κίνησης: Νέα σενάρια για επιδότηση στην αντλία – Καμία περίπτωση για μείωση ΦΠΑ

 Diesel κίνησης: Νέα σενάρια για επιδότηση στην αντλία – Καμία περίπτωση για μείωση ΦΠΑ

Η σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού για το 2023 μάλλον δεν φαίνεται να γίνεται με τους επιθυμητούς ρυθμούς, με την ακρίβεια να επιμένει. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ο πληθωρισμός για εφέτος θα κινηθεί στην περιοχή του 10% από 8,8% που ήταν στο προσχέδιο, ενώ για του χρόνου θα ανέλθει κοντά στο 5% έναντι 3% που ήταν η αρχική πρόβλεψη του Οκτωβρίου.

Αυτό μαθηματικά σημαίνει ότι σε λιγότερο από δύο χρόνια, οι εργαζόμενοι θα χάσουν το 15% της αγοραστικής τους δύναμης. Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι με κάποιο τρόπο η απώλεια αυτή θα πρέπει σε ένα μέρος της να αναπληρωθεί.

Τι εξετάζεται:

  • Μείωση φόρων που θα δώσουν μία μικρή ανάσα στα νοικοκυριά.
  • Αυξήσεις αποδοχών, σε ένα μέρος της κοινωνίας, όπως για παράδειγμα οι συνταξιούχοι, που θα πρέπει να περιμένουν αύξηση πάνω από 7%, όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός.
  • Έκτακτα επιδόματα.

Σε αυτό το τελευταίο εκτιμάται ότι θα δοθεί η μεγαλύτερη έμφαση από την Πολιτεία που σε συνδυασμό με θεσμικές παρεμβάσεις θα γίνει προσπάθεια, θα αμβλυνθούν οι συνέπειες από την αύξηση των τιμών στην ενέργεια, αλλά και σε πολλά βασικά αγαθά.

  • Και σε αυτό θα βοηθήσει η υψηλότερη ανάπτυξη. Πριν από λίγες ημέρες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας την έχει προσδιορίσει στο 6%, ενώ χθες και η UBS την ανέβασε στο 6,4%.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού θα υπάρχει θετική αναθεώρηση και από 5,3% θα αυξηθεί περίπου στο 5,8%.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον και με την φαρέτρα να είναι περισσότερο γεμάτη από το αναμενόμενο, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν τα μάτια τους και τα αυτιά τους στραμμένα στις αγορές και στην εξέλιξη των τιμών τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, ώστε να παρέμβουν αν αυτό απαιτηθεί και στο βαθμό που αυτό θα είναι εφικτό.

Ο πρωθυπουργός άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να δοθεί εκ νέου η επιδότηση στην αντλία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου προς το τέλος του μήνα και αφού φανεί η πορεία της λιανικής τιμής που επί του παρόντος φαίνεται να μειώνεται η τιμή, έστω και με ρυθμούς χελώνας.

Αντίθετα ο Κ. Μητσοτάκης ξέκοψε κάθε περίπτωση για μείωση του ΦΠΑ.

Σχετικά Άρθρα