Παρασκήνιο: Γιατί ο Μητσοτάκης αποφάσισε να παραχωρήσει εσπευσμένα συνέντευξη στον ΑΝΤ1 – Εισηγήσεις για εκλογές

 Παρασκήνιο: Γιατί ο Μητσοτάκης αποφάσισε να παραχωρήσει εσπευσμένα συνέντευξη στον ΑΝΤ1 – Εισηγήσεις για εκλογές

Ο πρωθυπουργός ανέβαλε κατά μία ημέρα την προγραμματισμένη για την Κυριακή αναχώρηση του για την Αίγυπτο, όπου θα λάβει μέρος στις εργασίες της Συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα (COP27), για να παρέμβει στα όσα εκτυλίσσονται από το Σάββατο με το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento για παρακολουθήσεις υπουργών, συγγενικών τους προσώπων, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών από το Μέγαρο Μαξίμου.

Στο παρασκήνιο οι συζητήσεις έχουν φουντώσει παράλληλα με την όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου με την οποία θα επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο αλλά και να αλλάξει την ατζέντα σε μια δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση.

Μετά και τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου που αφήνουν περιθώρια για αντίλογο και αντιφάσεις ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να μιλήσει ο ίδιος για την υπόθεση και να μην αφήσει καμία σκιά, όπως σημειώνουν συνεργάτες του, καθώς πιστεύει ότι υπάρχει μια οργανωμένη προσπάθεια από κέντρα που επιθυμούν να πλήξουν ευθέως την κυβέρνηση και τον ίδιο, θέτοντας σε κίνδυνο την πορεία της χώρας.

  • Άλλωστε, από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας το Μέγαρο Μαξίμου μίλησε για εκστρατεία πολιτικής σπίλωσης και σκανδαλολογίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις εκλογές. Σε αυτό προστέθηκε τις τελευταίες ημέρες και η αμφισβήτηση από τον Αλέξη Τσίπρα του αδιάβλητου των εκλογών, υπό το πρίσμα της υπόθεσης των παρακολουθήσεων και του predator.

Υπό αυτήν την αφόρητη πίεση έχουν επανέλθει οι εισηγήσεις προς τον κ. Μητσοτάκη για επίσπευση των εκλογών. Το επιχείρημα όσων έχουν αυτή την άποψη είναι ότι δεν μπορεί η πολιτική ζωή να μαστίζεται για τους επόμενους επτά με οκτώ μήνες με σκάνδαλα και παρακολουθήσεις που θα δημιουργήσει αρνητικό κλίμα στους πολίτες.

Ειδικά την στιγμή που η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός πλήττουν την Ευρώπη και η χώρα πρέπει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων απαιτείται να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Πιστεύουν επίσης, ότι οι εκλογές θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο και θα βάλουν οριστικό τέλος σε αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, ενώ υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας για να διαχειριστεί τις μεγάλες προκλήσεις και αυτό θα αποτυπωθεί στην κάλπη.

Ο κ. Μητσοτάκης κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αν και άτομα με γνώση των διεργασιών, σημειώνουν ότι ο ίδιος δεν έχει μεταβάλει την απόφαση του για εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να έχουμε σύντομα εκλογές, στενός συνεργάτης του απαντούσε ότι «είμαστε μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο προς το παρόν». «Ο πρωθυπουργός ζυγίζει κάθε λεπτομέρεια και δεν παρασύρεται από το κλίμα που δημιουργούν διάφορα κέντρα», εκτιμά άλλη πηγή.

Πριν τις τελευταίες εξελίξεις είχε πέσει στο τραπέζι και η πρόταση για εκλογές τους πρώτους μήνες του 2023 και το αργότερο έως τις αρχές Μαρτίου, αμέσως μετά το τέλος ενός κρίσιμου χειμώνα.