Μητσοτάκης: Προκαλώ τον κ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας – Επίθεση σε Μαρινάκη- Απίστευτο ψέμα η λίστα του Documento – Εκλογές το 2023

 Μητσοτάκης: Προκαλώ τον κ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας – Επίθεση σε Μαρινάκη- Απίστευτο ψέμα η λίστα του Documento – Εκλογές το 2023

Αποκαλύψεις της λίστας για τις υποκλοπές, σκάνδαλα(υπόθεση Πάτση), ελληνοτουρκικά, οικονομία, πρόωρες εκλογές βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Δεν υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να παρακολουθεί τον υπουργό Εξωτερικών και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης» είπε οργισμένος, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Documento.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως πρόκειται περί ενός απίστευτου ψέματος. «Ντροπή και αίσχος να λέγεται ότι παρακολουθεί ο πρωθυπουργός τους υπουργούς του, τον υπουργό Εξωτερικών μου. Πίσω από τον κ. Βαξεβάνη κρύβεται ο κ. Τσίπρας» πρόσθεσε και σημείωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις.

Όπως τόνισε δεν πρόκειται να κάνει μήνυση κατά του εκδότη, αλλά στηρίζεται στη δικαιοσύνη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Προκαλώ τον Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να πάει η χώρα σε εκλογές το 2023 σε συνθήκες σταθερότητας. «Δεν πρόκειται να συρθώ σε εξελίξεις», είπε ο πρωθυπουργός, «από επαγγελματίες εκβιαστές».

  • Υποκλοπές: Δώσατε εντολή στην ΕΥΠ να παρακολουθήσουν πολιτικούς και δημοσιογράφους; Απίστευτο ψέμα. Ένα δημοσίευμα παρουσιάζει ονόματα χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο και χωρίς καμία σύνδεση με εμένα προσωπικά. Πιστεύει κανείς ότι μέσα σε όλα που είχα να διαχειριστώ αυτά τα τρία χρόνια παρακολουθούσα υπουργούς μου; Είναι δυνατόν να πέφτει η πολιτική ζωή τόσο χαμηλά; Ποια είναι η δική μου άμυνα; Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη. Είναι ντροπή και αίσχος να λέει κανείς ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τον υπουργό του. Στηρίζομαι στη Δικαιοσύνη να ζητήσει αποδείξεις. Αν δεν τα φέρει ο Βαξεβάνης δεν θα είναι συκοφάντης αλλά εθνικά επικίνδυνος. Πίσω από τον Βαξεβάνη είναι ο Τσίπρας. Δική του είναι η στρατηγική να βουλιάξει τον τόπο στη λάσπη και εμείς να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες.
  • Εκανε επίθεση στην ιδιοκτησία του Ολυμπιακού: “Δεν θα συρθώ σε εκλογές με εκβασμούς”, είπε μεταξύ άλλων που προκάλεσαν αίσθηση
  • Αποκάλυψε όμως τη λίστα Λαγκάρντ ο Βαξεβάνης; «Ο κύριος Βαξεβάνης είναι αυτός. Δεν γίνεται να κατηγορείται ο πρωθυπουργός χωρίς καμία απόδειξη. Είναι υπεύθυνος προσωπικά ο κύριος Βαξεβάνης και όποιος τον κατευθύνει για την κατάντια του τόπου».
  • Και το καλοκαίρι η Καθημερινή μιλούσε για άλλες 7 παρακολουθήσεις εκτός του Ανδρουλάκη; «Ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο που χειρίζεται το Predator. Τελείως διαφορετικό από το να λέει κάποιος ότι το έχω ενορχηστρώσει εγώ. Δεν γνωρίζω από ποιον και πρέπει να το μάθουμε. Θα το ξεδιαλύνουμε και θα ψηφίσουμε διάταξη που θα απαγορεύει ρητά αυτά τα λογισμικά. Δεν ήταν η ΕΥΠ και δεν είχα ανάμειξη. Ευθύνη του πρωθυπουργού σε παρακολούθηση στελεχών της κυβέρνησής του δεν νοείται σε μια Δημοκρατία. Εδώ και 7 χρόνια στοχοποιούμε προσωπικά γιατί έχω αναλάβει να σύρω τη χώρα σε μια κατεύθυνση εκσυγχρονισμού».
  • Κατηγορείται η κυβέρνηση ότι δεν ρίχνει άπλετο φως; Γιατί δεν πήγε ο Δημητριάδης να καταθέσει; Πήγε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
  • Δεν κλήθηκαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών; Βεβαίως και πήγαν και η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί.
  • Γιατί αποφύγατε να συνομιλήσετε με την Επιτροπή και την Pega; Γιατί το λέτε, δεν κάναμε προ ημερησίας στη Βουλή; Δεν έγινε Εξεταστική; Δεν άλλαξε ο νόμος με δεύτερο εισαγγελέα για συνακροάσεις. Άνθρωποι έφυγαν από τις θέσεις τους γιατί είχαν πολιτική ευθύνη. Ένα λάθος γίνεται λάθος όταν επαναλαμβάνεται. Από το να εντοπίζεται μια αδυναμία που έχει ευρωπαϊκή διάσταση μέχρι να δημοσιεύονται ονόματα χωρίς καμία απόδειξη, αυτός είναι ο ορισμός της συκοφαντίας. Η περίπτωση Novartis ήταν ίδια. Καμία απόδειξη. Δέκα κρεμάστηκαν στα μανταλάκια για να αθωωθούν όλοι.
  • Στην ερώτηση Τσίπρα για το Predator γιατί δεν πάτε; Τον Δημητριάδη γιατί τον διώξατε; Γιατί είχαν την πολιτική ευθύνη. Οι παρακολουθήσεις ήταν νόμιμες αλλά δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες που θα ήθελα. Δεν έχω αποφύγει καμία αναμέτρηση. Αν ο Τσίπρας θέλει να αναμετρηθούμε, τον προκαλώ σήμερα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας να συζητήσουμε για όλα. Να τοποθετηθεί και η Βουλή αν εξακολουθεί να εμπιστεύεται κυβέρνηση και πρωθυπουργό. Και να ξέρετε ότι θα πάρει απάντηση. Ξέρετε μιλώ με τους υπουργούς μου καθημερινά. Μιλώ από το τριψήφιο, εμπιστεύομαι τους υπουργούς μου, αλλιώς τους απομακρύνω. Θέλω να καταλάβετε την οργή μου. Να πιστεύει κάποιος σήμερα ότι κλείνω το τηλέφωνο με τον υπουργό μου και μετά τον παρακολουθώ. Χωρίς καμία απόδειξη.
  • Μέχρι και τα Νέα ζητούν να πέσει άπλετο φως, η Καθημερινή, θα πάμε σε εκλογές χωρίς απαντήσεις; 
  • Αυτά τα είπαν κάποια μέλη της PEGA. Ο κύριος Τσίπρας έθεσε προϋποθέσεις για ασφαλή διεξαγωγή εκλογών. Τις τρεις δεν θα τις δεχτώ. Για την απαγόρευση του λογισμικού προφανώς θα το κάνουμε. Ένα κεκτημένο έχει διαφυλάξει η χώρα σαν κόρη οφθαλμού. Το αδιάβλητο των εκλογών. Αυτό το κεκτημένο έρχεται να πειράξει. Το ακολουθούν λαϊκιστές σε όλο τον κόσμο. Αδιανόητα πράγματα. Έχω μια θεσμική υποχρέωση. Να οδηγήσω τον τόπο προς τα μπρος. Να μην επιτρέψω να βουλιάξει η χώρα στο βούρκο. Όταν δεν ξέρουν τι να κάνουν, κάνουν αυτό που ξέρουν. Δεν θα δεχθώ καμία προϋπόθεση εκτός από αυτές που ορίζει το Σύνταγμα για τις εκλογές.
  • Μπορεί να φτάσουμε σε εκλογές με το κακόβουλο λογισμικό να λειτουργεί ακόμη; 
  • Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξιχνιάσουμε αυτή την ιστορία. Παράνομα λογισμικά υπάρχουν 500 και ξένες δυνάμεις που τα διαθέτουν. Δεν είναι εύκολη υπόθεση το απόρρητο των συνομιλιών. Οι εκλογές θα γίνουν το 2023 στην ώρα τους. Ημερομηνίες εκλογών έχουν κατά καιρούς γραφτεί πολλές. Δεν πρόκειται να συρθώ σε πολιτικές εξελίξεις από επαγγελματίες εκβιαστές που αυτό θέλουν να επιδιώξουν. Η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, αν αυτό κάποιος το αμφισβητεί, μπορεί να έρθει στη Βουλή και να ζητήσει να άρει την εμπιστοσύνη της σε μένα. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να ρίξουμε φως στην υπόθεση.
  • Μιλούν για εκλογές νωρίτερα, γιατί υπάρχει ένα βαρύ κλίμα με 2-3 υποθέσεις. Υποκλοπές, Πάτση, υπάρχουν ευθύνες για την επιλογή του; Υπήρχαν δημοσιεύματα για εκείνον;
  • Προφανώς και η επιλογή του Πάτση ήταν προβληματική. Αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί. Επιλέγουμε εκατοντάδες υποψηφίους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία αναδείχθηκαν δεκάδες νέα στελέχη πολύ πετυχημένα που μπόλιασαν τη ΝΔ. Υπήρχε μια αστοχία.

Υπάρχει μπροστά μας μια μεγάλη πρόκληση, η αναμόρφωση του Πόθεν Έσχες. Πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Έχει αδυναμίες και έχει υπάρξει εκμετάλλευση του Πόθεν Έσχες για στοχοποίηση. Να περάσουμε σε σύστημα που θα ελέγχει με απόλυτη ασφάλεια και διαφάνεια και να γίνεται σοβαρός έλεγχος.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης ότι στόχος ήταν να εσπείρουν καχυποψία στο εσωτερικό της ΝΔ για να μην αισθάνονται ασφαλείς οι υπουργοί και τα στελέχη μας επειδή δήθεν όλοι παρακολουθούνται.Θέλω να καταλάβετε την οργή μου: Λένε ότι κλείνω το τηλέφωνο με τους υπουργούς μου και τους παρακολουθώ μετά και όλα αυτά να λέγονται χωρίς καμία απόδειξη;».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι παράνομα λογισμικά υπάρχουν περίπου 500 και πως υπάρχουν και εγχώριοι οικονομικοί παράγοντες που ενδεχομένως το χρησιμοποιούν.

Για καταγγελίες Ολυμπιακού:

Ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα με πολλούς πόντους διαφορά τα τελευταία χρόνια. Πού ακριβώς ήταν αυτή η εγκληματική οργάνωση τότε; Κάποιοι μπορούν να θεωρούν ότι μπορούν να εκβιάζουν, να υπονομεύουν την κυβέρνηση, να αλλάζουν από τη μια ημέρα στην άλλη την πορεία της χώρας. Θέλουμε τους επιχειρηματίες συμμέτοχους, αλλά δεν είναι ούτε υποβολείς μας. Ούτε δεχόμαστε πιέσεις, ούτε είμαστε υποκείμενα εκβιασμού. Και δεν απευθύνομαι μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση.

  • Πόσο βλάπτουν αυτές οι υποθέσεις; Βρέντζος λέει για εγκληματική οργάνωση και συνδέει με τις παρακολουθήσεις; 
  • Το άκουσα και εγώ. Εγκληματική οργάνωση κατά τον εκπρόσωπο του Ολυμπιακού τα τελευταία τρία χρόνια που έχει πάρει το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός. Αυτό ως προς το συγκεκριμένο. Περιμένω να καταδικαστεί με απόλυτη σαφήνεια. Κάποιοι έχουν μπλέξει τους ρόλους του. Νομίζουν ότι επειδή έχουν μια ομάδα, μπορούν να υπονομεύουν. Οι ρόλοι του καθενός είναι καθορισμένοι. Η κυβέρνηση έχει λαϊκή νομιμοποίηση. Δεν είναι φορείς των δικών του συμφερόντων και πιέζουν την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ούτε δέχεται πιέσεις ούτε εκβιάζεται. Να αναλογιστούν όλοι ποιοι είναι οι ρόλοι τους. Η χώρα έχει πληρώσει ακριβά τέτοιες λογικές. Όταν τα Μέσα αλλάζουν άποψη ανάλογα με τη βούληση του ιδιοκτήτη τους αυτό δεν είναι ελεύθερη άποψη. Ο δημοσιογράφος έχει την άποψή του, μπορεί να είναι θετικά ή αρνητικά διακείμενος με την κυβέρνηση. Στη χώρα που ο καθένας γράφει ό,τι θέλει και δημοσιεύει, αν δείτε τα πρωτοσέλιδα είναι σκληρά κατά της κυβέρνησης. Υπάρχουν εφημερίδες, ο θεός να τις κάνει, συνιστούν δημοσιογραφικό οχετό που με λένε μέχρι και παιδεραστή. Για ποια ελευθερία του Τύπου συζητάμε. Είστε δημοσιογράφος πολλά χρόνια. Σας φημώνει κάποιος; Δεν μπορείτε να κάνετε όλες τις δύσκολες ερωτήσεις;
  • Αυτές οι υποθέσεις έχουν βλάψει; 
  • Δεν μπορώ να πω ότι βοήθησαν. Όταν κάποιος κυβερνά 3,5 χρόνια, υπάρχει ένα ισοζύγιο. Το ισοζύγιο αυτό είναι συνολικό. Θα σας επαναλάβω ότι ανέλαβα εντολή να συγκρουστώ με κεκτημένα με συμφέροντα. Από αυτή την αποστολή που έχω λαϊκή νομιμοποίηση δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Την ώρα των εκλογών όλα θα μπουν στο ζύγι. Θα πιστωθούν και τα θετικά και τα αρνητικά. Η ισχυροποίηση της θέσης της χώρας, η μείωση των φόρων, σ’ αυτά θα κριθούμε.

Ακρίβεια Μητσοτάκη λέει η αξιωματική αντιπολίτευση. Γιατί δεν μειώνετε τον ΦΠΑ; 

  • Το καλάθι του νοικοκυριού είναι μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά μια εισαγώμενη ακρίβεια που έχει να δει ο πλανήτης 40 χρόνια. Είναι ακρίβεια Πούτιν και όχι ακρίβεια Μητσοτάκη. Το καλάθιο είναι μια πρωτοβουλία που φαίνεται να αποδίδει. Έχει συμπιέσει τις τιμές αλλά δεν περιοριζόμαστε εκεί.

Αν δεν λειτουργήσει, μείωση του ΦΠΑ; 

  • Όχι. Κανείς δεν μας εγγυάται ότι θα πετύχει. Πολλοί το δοκίμασαν και απέτυχαν παταγωδώς. Η μείωση δεν έφτασε στον καταναλωτή και στέρησε από τον προϋπολογισμό έσοδα. Με τους λογαριασμούς του ρεύματος οι πολίτες παίρνουν τον λογαριασμό, βλέπουν τι θα πλήρωναν και τι πληρώνουν.

Μιλήσατε για το ηλεκτρικό ρεύμα. Υποσχεθήκατε φορολόγηση υπερκερδών; 

  • Την Ανεξάρτητη Αρχή επικαλέστηκε και ο κ. Τσίπρας. Η Αρχή προσδιόρισε το ύψος των υπερκερδών. Δεδομένη είναι και η φορολόγηση του 90%. Προσθέστε και ένα ποσό 2 δισ. που έχει ανακτηθεί από τους παραγωγούς στην πηγή από την 1/7 και την πρόθεση να έχουμε πρόσθετη φορολόγηση των παραγωγή και τη φορολόγηση των διυλιστηρίων που μας επιβάλλει η ΕΕ που θα στηρίξει τον προϋπολογισμό του 2023. Καμία χώρα δεν έβαλε συντελεστή 90%

Πετρέλαιο κίνησης: 

  • Είχαμε ην πολιτική επιλογή να στηρίξουμε τις τιμές στην αντλία. Αυτή τη στιγμή ρίξαμε το βάρος στη θέρμανση. Δεν είμαι έτοιμος να σας πω για το κίνησης. Θα δούμε τις δυνατότητες. Δεν μπορούμε να αποκλίνουμε από τους στόχους του προϋπολογισμού. Όταν θα έχουμε κάτι θα το ανακοινώσουμε.

Για μείωση εισοδημάτων: 

  • Η πρόθεση μας είναι να τα αυξήσουμε. Δεν παραγνωρίζω ότι πολλοί συμπολίτες μας υποφέρουν. Υποφέρουν από εισαγώμενο προϋπολογισμό. Οι πολίτες δεν μας ψηφίζουν για αναλύσεις, αλλά για λύσεις. Πώς στηρίζουμε τα εισοδήματα; Μειώνοντας τη φορολογία, έκτακτα επιδόματα, στήριξη στο λογαριασμό ενέργειας, πρωτοβουλίες όπως το καλάθι, συνολική αναπτυξιακή λογική που δημιουργεί θέσεις εργασίας. Οι πιο ευάλωτοι είναι οι άνεργοι. Κάθε άνεργος που βρίσκει δουλειά, έχει καλύτερες δυνατότητες να ανταπεξέλθει στην οικονομική κρίση.

Για θερμό επεισόδιο:

  • Έχω μιλήσει πολλές φορές για το γιατί δεν μπαίνω σε φραστική αντιπαράθεση. Έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας στα διεθνή fora, τα είπα και στον Ερντογάν στην Πράγα. Είναι οι τουρκικές εκλογές και η τραγική κατάσταση της τουρκικής οικονομίας. Ο αναθεωρητισμός τους θα απαντιέται με απόλυτη αυστηρότητα. Προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο στις συμμαχίες μας, ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, επέκταση των χωρικών μας υδάτων όπου και όποτε το κρίνουμε. Θα επισημάνω ότι όλοι αυτοί που μας ασκούν κριτική είναι οι ίδιοι που κυβερνούσαν και δεν έκαναν τίποτα όταν είχαν τη δυνατότητα.

Για τα 12 ν.μ 

  • Όλες οι επιλογές στο τραπέζι. Για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, που όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι παράνομο, θέλουμε να κάνουμε άνοιγμα στη Λιβύη για να οριοθετήσουμε θαλάσσιες ζώνες μαζί τους. Θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα για από κοινού εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Η Τουρκία προαναγγέλλει έρευνες: 

  • Ίσως αιφνιδιάσουμε εμείς. Σεισμικές έρευνες θα ξεκινήσουν άμεσα τις επόμενες ημέρες νοτιοδυτικά Πελοποννήσου και Κρήτης από την Exxon. Οφείλουμε να διερευνήσουμε αν έχουμε τη δυνατότητα να εξορύξουμε φυσικό αέριο για την ενεργειακή μας ασφάλεια και εκείνες της Ευρώπης.

Αλεξανδρούπολη: 

  • Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στην παρούσα συνθήκη η Αλεξανδρούπολη είναι τέτοιας σημασίας που πρέπει να παραμείνει στην κυριότητα του Δημοσίου που μπορεί να αναπτύξει το λιμάνι και να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητές του. Δεν βλέπουμε λόγο να πωληθεί το λιμάνι.

Ρωσία – Ουκρανία: 

  • Κάνουμε ό,τι κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας αφορά. Πόλεμος αμυνόμενου με μια αυτοκρατορία που με τη δύναμη των όπλων θέλει να ξαναχαράξει τα σύνορα. Οι ομοιότητες με την περιοχή μας είναι πολλές. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Ταυτόχρονα πρέπει να στηρίξουμε τις κοινωνίες μας γιατί αυτές οι επιλογές έχουν κόστος. Η Ιστορία θα μας δικαιώσει.

Για διπλές κάλπες: 

  • Δεν πιστεύω στην απλή αναλογική. Είναι μια εξαίρεση στην ιστορία των εκλογικών συστημάτων. Ο Τσίπρας την ψήφισε για συγκεκριμένο λόγο. Θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές. Στόχος αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση. Οι κάλπες θα μας υποδείξουν τις όποιες δυνατότητες. Το με ποιον θα συνεργαστούμε θα το υποδείξει ο ελληνικός λαός. Στη δεύτερη κάλπη ευελπιστούμε να είναι αυτοδύναμη η ΝΔ. Αυτό δεν σημαίνει κυβέρνηση μόνοι μας. Ο χρόνος μπορεί να γιατρέψει πολλά, μπορεί και όχι. Βασικό δίλημμα των εκλογών αν θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση. Και λάθη έγιναν και πράγματα που θα ήθελα να είχα κάνει δεν είχα τη δυνατότητα. Σήμερα είμαι πιο αποφασισμένος τον δρόμο που έχουμε χαράξει, την εικόνα της χώρας που δεν έχει καμία σχέση με το 2015. Αυτός είναι ο δρόμος, μπροστά ή πίσω; Τίποτα από αυτά που πετύχαμε δεν είναι δεδομένο.

Σχετικά Άρθρα