Washington Post: Ο Μπάϊντεν “ενθαρρρύνει” παρασκηνιακά τον Ζελένσκι για διαπραγματεύσεις με την Ρωσία

 Washington Post: Ο Μπάϊντεν “ενθαρρρύνει” παρασκηνιακά τον Ζελένσκι για διαπραγματεύσεις με την Ρωσία

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενθαρρύνει ιδιωτικά τους ηγέτες της Ουκρανίας να σηματοδοτήσουν ότι είναι ανοιχτοί για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και να εγκαταλείψουν τη δημόσια άρνησή τους να συμμετάσχουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες εκτός εάν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απομακρυνθεί από την εξουσία, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις. Την αποκάλυψη κάνει η Washington Post και είναι αποκαλυπτική του αδιεξόδου στο οποίο έχει φτάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, όχι μόνο για τον Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και για την Δύση.

Κι αυτά την ώρα που ο ουκρανικός λαός που υποφέρει προετοιμάζεται από τις αρχές ακόμα και για ένα ολικό μπλακ άουτ , ενώ ίσως τεθεί σε εφαρμογή ακόμα και σχέδιο εκκένωσης μεγάλων περιοχών του Κιέβου, όπου οι εκτεταμένες διακοπές ρεύματος είναι πιά καθημερινές.

Μόλις προ ημερών έγινε γνωστό πως ο Τζο Μπάϊντεν οργίστηκε και εγκάλεσε τον Ζελένσκι επειδή πίεζε -μάλλον αγενώς- τον Αμερικανό πρόεδρο για ακόμα μεγαλύτερη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια,πέραν των περίπου 60 δισ $ που έχουν ήδη διατεθεί, κι ενώ ο πρόεδρος βρίσκεται μπροστά στην κρίσιμη καμπή των ενδιάμεσων εκλογών που πιθανότατα θα οδηγήσουν στην συρρίκνωση της επιρροής του στην Γερουσία και το Κογκρέσο.

Το αίτημα των Αμερικανών αξιωματούχων δεν έχει στόχο να σπρώξει την Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπαν οι πηγές της αμερικανικής εφημερίδας. Αντίθετα, το αποκάλεσαν μια υπολογισμένη προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι η κυβέρνηση στο Κίεβο θα διατηρήσει την υποστήριξη άλλων εθνών που αντιμετωπίζουν εκλογικές αναμετρήσεις και επιφυλάσσονται να στηρίξουν έναν πόλεμο για πολλά χρόνια ακόμα.

Οι συζητήσεις καταδεικνύουν πόσο περίπλοκη έχει γίνει η θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν για την Ουκρανία, καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι ορκίζονται δημόσια ότι θα στηρίξουν το Κίεβο με τεράστια ποσά βοήθειας «όσο χρειαστεί», ενώ ελπίζουν σε μια επίλυση της σύγκρουσης που τους τελευταίους οκτώ μήνες επέβαλε τιμωρητικό φόρο στην παγκόσμια οικονομία και πυροδότησε φόβους για πυρηνικό πόλεμο.

Σχετικά Άρθρα