Τροπολογία για φορολόγηση στα υπερέσοδα των παρόχων-Θα διατεθούν για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

 Τροπολογία για  φορολόγηση στα υπερέσοδα των παρόχων-Θα διατεθούν για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Τροπολογία για τη φορολόγηση των υπερεσόδων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας προωθεί εντός των ημερών στη Βουλή η κυβέρνηση, ανεβάζοντας έτσι, κατακόρυφα τα έσοδα τα οποία διατίθενται μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Υπολογίζεται ότι έως το τέλος του έτους θα έχουν εισπραχθεί έσοδα αρκετά πάνω από 3 δις. ευρώ , ποσό στο οποίο θα προστεθούν στη συνέχεια και τα έσοδα από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων.

Μέχρι τώρα το ελληνικό δημόσιο έχει εισπράξει έσοδα 2,33 δις. ευρώ από τη φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας ενώ τις προηγούμενες ημέρες βεβαιώθηκαν από τη ΡΑΕ 373,55 εκατ. ευρώ για την περίοδο Οκτωβρίου 2021-Ιουνίου 2022 τα οποία θα φορολογηθούν αναδρομικά . Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ε.Ε η οποία εφαρμόζει αναδρομική φορολόγηση των συγκεκριμένων υπερκερδών, ανεβάζοντας έτσι τις συνολικές εισπράξεις για την περίοδο έως τον Οκτώβριο στα 2,69 δις. Ευρώ.

Με την προσθήκη και της φορολόγησης των υπερεσόδων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, πηγές του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι τα έσοδα που κατευθύνονται για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 3 δις. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Τι είχε δηλώσει ο υπουργός Ενέργειας

«Παρέλαβα πριν από λίγο το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, σχετικά με το προσωρινό ποσό της έκτακτης εισφοράς των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της περιόδου Οκτωβρίου 2021- Ιουνίου 2022, το οποίο η Αρχή προσδιορίζει στα €373,55 εκατ. Η κυβέρνηση, συνεπής με τις δεσμεύσεις της, προχωρεί αμέσως στην αναδρομική φορολόγηση των υπερεσόδων, με την ανάκτηση του παραπάνω ποσού.

Είμαστε η πρώτη χώρα- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φορολογούμε τα υπερέσοδα αυτών των εταιρειών, αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022, σε ποσοστό 90%. Τα χρήματα θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και θα προστεθούν σε αυτά που ήδη έχουμε ανακτήσει στην πηγή από τον Ιούλιο 2022 έως σήμερα. Έτσι, τα υπερέσοδα που ανακτώνται από τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας συνολικά για την περίοδο Οκτωβρίου 2021- Οκτωβρίου 2022, φτάνουν τα 2,69 δισ. ευρώ. Παράλληλα, καταθέτουμε περί τα μέσα Νοεμβρίου, νομοθετική πρωτοβουλία για ανάκτηση των όποιων υπερεσόδων προκύπτουν και από τις εταιρείες προμήθειας ενέργειας.