Κακοκαιρία EVA: Νέα έκτακτη ανακοίνωση από την ΕΜΥ – Ποιες περιοχές θα ”χτυπήσει” τις επόμενες ώρες

 Κακοκαιρία EVA: Νέα έκτακτη ανακοίνωση από την ΕΜΥ – Ποιες περιοχές θα ”χτυπήσει” τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΜΥ για την κακοκαιρία, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα βρίσκονται στο στόχαστρο.

Η κακοκαιρία EVA θα συνεχίσει να πλήττει τις ανατολικές περιοχές της χώρας έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας .

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΕΜΥ με ανακοίνωσή της στις 11 το βράδυ της Κυριακής, «το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2022 και αφορά στην εξέλιξη της κακοκαιρίας EVA επικαιροποιείται για τελευταία φορά σύμφωνα με τα πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία».

Και συνεχίζει: «Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται κατά τόπους έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (07-11-22) στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα».

Συνεχίζει να «σφυροκοπά» τη χώρα η κακοκαιρία Eva, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα σε διάφορες περιοχές, με τους δρόμους να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους σε Δωδεκάνησα, Σάμο και Ικαρία όπως είχε προαναγγελθεί στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα.

«Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) από τις μεσημβρινές ώρες σήμερα έως τις πρωινές ώρες αύριο σε #Σάμο #Ικαρία #Δωδεκάνησα. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας & ακολουθείτε οδηγίες των Αρχών» αναφέρεται στο μήνυμα.

Όπως δείχνουν τα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης έως τις 14:10 το μεσημέρι που καταγράφηκαν από 85 μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Στην Ελευσίνα έπεσαν 60 χιλιοστά βροχής, στο Χαϊδάρι 55, στον Κορυδαλλό 52, στον Πειραιά 46 και στην Καλλιθέα 30 χιλιοστά. Ένα χιλιοστό βροχής αντιστοιχεί σε όγκο νερού ίσο με ένα λίτρο ανά τετραγωνικό μέτρο ή ένα τόνο ανά στρέμμα.

108 κλήσεις στην Πυροσβεστική για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων
Συνολικά 108 κλήσεις, για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων, αφαιρέσεις αντικειμένων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία έλαβε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από χθες το πρωί, Σάββατο 5 Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα το απόγευμα, λόγω της εκδήλωσης ισχυρών βροχοπτώσεων.

Συγκεκριμένα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε κλήσεις από τις εξής περιοχές:

Στην Περιφέρεια Αττικής, 59 κλήσεις, εκ των οποίων 18 για αντλήσεις υδάτων, 31 για κοπές δέντρων, 7 για αφαιρέσεις αντικειμένων και 3 για απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 8 κλήσεις, εκ των οποίων 3 για αντλήσεις υδάτων και 5 για κοπές δέντρων.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας 1 κλήση για κοπή δέντρου.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, 10 κλήσεις, εκ των οποίων 2 για αντλήσεις υδάτων και 8 για κοπές δέντρων.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 4 κλήσεις, εκ των οποίων 3 για κοπές δέντρων και 1 για αφαίρεση αντικειμένου.
Στην Περιφέρεια Ηπείρου 12 κλήσεις, εκ των οποίων 1 για άντληση υδάτων, 10 για κοπές δέντρων και 1 για αφαίρεση αντικειμένου.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων 11 κλήσεις, εκ των οποίων 3 για αντλήσεις υδάτων και 8 για κοπές δέντρων.
Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 2 κλήσεις για κοπές δέντρων.
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 1 κλήση για κοπή δέντρου.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Τα έντονα φαινόμενα από σήμερα το βράδυ θα αρχίσουν σταδιακά να υποχωρούν. Μέχρι και το πρωί της Δευτέρας, θα βρέχει σε Σποράδες, Εύβοια, Κυκλάδες, Κρήτη, ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα, χωρίς όμως οι βροχές αυτές να προκαλούν ανησυχία. Βροχές θα έχουμε το πρωί της Δευτέρας σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόννησο, ενώ το μεσημέρι τα όποια φαινόμενα θα περιοριστούν στα νότια της χώρας.

Ο καιρός τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες που είναι πιθανό να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, αναμένονται στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, φαινόμενα που το απόγευμα θα σταματήσουν στις περισσότερες περιοχές. Τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, στην Εύβοια και στις Σποράδες, φαινόμενα που μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν.

Η θερμοκρασία, σύμφωνα με το meteo, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 3 έως 17 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 5 έως 22, στην Ήπειρο από 7 έως 23 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 6 έως 22, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 έως 22-23 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 11 έως 21 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 12 έως 21-23 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 Μποφόρ και ενδεχομένως τοπικά 7 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι βορειοανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις 4-5 Μποφόρ. Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καταιγίδων οι άνεμοι ενδέχεται να είναι τοπικά θυελλώδεις.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική αναμένονται παροδικές και κατά βάση ασθενείς βροχές μέχρι το μεσημέρι, κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 4-5 Μποφόρ και πρόσκαιρα στα ανατολικά 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 21 βαθμούς, αλλά στα ανατολικά και βόρεια οι μέγιστες θα είναι 2-4 βαθμούς χαμηλότερες.

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών βροχών στην αρχή του εικοσιτετραώρου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένονται αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4 Μποφόρ που προοδευτικά θα εξασθενήσουν ακόμα περισσότερο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 20 βαθμούς.

Σχετικά Άρθρα