Ιράν: Συνεχίζονται οι οργισμένες διαδηλώσεις – Τουλάχιστον 314 νεκροί

 Ιράν: Συνεχίζονται οι οργισμένες διαδηλώσεις – Τουλάχιστον 314 νεκροί

Τουλάχιστον 314 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ως αυτό το στάδιο στις μαζικές κινητοποιήσεις που ξέσπασαν σε όλο το Ιράν από τα μέσα Σεπτεμβρίου, ανάμεσά τους 47 ανήλικοι και 38 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Επιπλέον, έχουν συλληφθεί πάνω από 14.000 άνθρωποι, τόνισε χθες Σάββατο η HRANA ( Human Rights Activists News Agency, «Πρακτορείο Ειδήσεων Ακτιβιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»), που ίδρυσαν ιρανοί εξόριστοι το 2009.

Οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε πάνω από 130 πόλεις και κοινότητες του Ιράν, κατά την ίδια πηγή.

Η Μαχσά Αμινί, Ιρανή κουρδικής καταγωγής, 22 ετών, πέθανε τη 16η Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών, που της πρόσαψε ότι δεν κάλυπτε πλήρως τα μαλλιά της και άρα παραβίαζε την εξαιρετικά αυστηρή νομοθεσία στην Ισλαμική Δημοκρατία για τον ενδυματολογικό κώδικα των γυναικών.

Ο θάνατός της ήταν το έναυσμα μαζικών διαδηλώσεων απ’ άκρου σ’ άκρο του Ιράν. Νεαρές και μαθήτριες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, με ακάλυπτα κεφάλια, βάζοντας φωτιά στις μαντίλες τους, αψηφώντας τις δυνάμεις ασφαλείας.

Οι κινητοποιήσεις αυτές συγκαταλέγονται στις σοβαρότερες προκλήσεις με τις οποίες έχει βρεθεί αντιμέτωπο το κληρικαλιστικό καθεστώς από την ίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Σχετικά Άρθρα