Η Σερβία απορρίπτει το γαλλογερμανικό σχέδιο για το Κόσοβο

 Η Σερβία απορρίπτει το γαλλογερμανικό σχέδιο για το Κόσοβο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι το γαλλογερμανικό σχέδιο για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από το Βελιγράδι. «Το σχέδιο αυτό απορρίφθηκε προχθές, κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Δεν μας παρέχει καν την ευκαιρία να συζητήσουμε, αφού ξεκινά με βάση την διαπίστωση ότι το Κόσοβο είναι ανεξάρτητο κράτος κάτι που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε», δήλωσε στην εφημερίδα Vecernje Novosti ο Ίβιτσα Ντάτσιτς. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας εκτίμησε ότι η τελική λύση για το Κόσοβο δεν θα είναι ιδεώδης ούτε για το Βελιγράδι ούτε και για την Πρίστινα, ωστόσο «η σερβική ηγεσία οφείλει να διασφαλίσει ότι μέσα από τον διάλογο θα γίνουν σεβαστά σημαντικά εθνικά συμφέροντα».

https://twitter.com/DanielS18352008/status/1566402644926763008

Σημειώνεται ότι το γαλλογερμανικό σχέδιο για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου βασίζεται στo μοντέλο των δύο Γερμανιών το 1972, όταν οι δύο χώρες έγιναν αμφότερες μέλη του ΟΗΕ χωρίς να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση.

Βάσει του σχεδίου αυτού, ζητείται από την Σερβία να επιτρέψει την ένταξη του Κοσόβου στο ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς με αντάλλαγμα την επίσπευση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και οικονομικά οφέλη.