Σε δίμηνες διαπραγματεύσεις εισέρχονται γιατροί και υπουργείο για τον προσωπικό γιατρό – Η δυσαρέσκεια για την παρέμβαση του ΙΣΑ

 Σε δίμηνες διαπραγματεύσεις εισέρχονται γιατροί και υπουργείο για τον προσωπικό γιατρό – Η δυσαρέσκεια για την παρέμβαση του ΙΣΑ

Ο διάλογος Παθολόγων και Γενικών Ιατρών με το υπουργείο Υγείας για τον προσωπικό γιατρό αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, με νέες προτάσεις να αναμένονται τις επόμενες δύο εβδομάδες από την πλευρά των γιατρών και συζητήσεις με το υπουργείο, με ορίζοντα επίλυσης το τέλος Δεκεμβρίου.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, η προγραμματισμένη συζήτηση των εκπροσώπων των Παθολόγων και Γενικών Ιατρών και του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, για το θέμα του προσωπικού ιατρού και άλλα θέματα που αφορούν το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την Υγεία που έχει καταθέσει το υπουργείο.

Γιατί δηλώνουν οι γιατροί δυσαρεστημένοι με την παρέμβαση του ΙΣΑ

Την προηγούμενη ημέρα της συζήτησης, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δημοσίευσε ανακοίνωσή του στην οποία εξέφραζε την ικανοποίησή του για την αποδοχή του αιτήματος του ΙΣΑ για τη συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών στον θεσμό του προσωπικού ιατρού, το οποίο είχε επιτευχθεί σε έκτακτη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, ακριβώς την προηγούμενη ημέρα (Τετάρτη).

Λίγες ώρες αργότερα, απάντησε με δική της ανακοίνωση η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ), εκφράζοντας την έκπληξή της και για την έκτακτη συνάντηση –μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη διαβούλευση «των κατ΄ εξοχήν αρμοδίων για τον Προσωπικό Ιατρό Επαγγελματικών Ενώσεων Παθολόγων και Γενικών Ιατρών– και για τον «πανηγυρισμό του Ι.Σ.Α. για την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος του (!!!!!)».

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΕΕΠΕ ανέφερε:

«Με έκπληξη διαπιστώνουμε -και μόλις μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη συνάντηση των κατ΄ εξοχήν αρμοδίων για τον Προσωπικό Ιατρό Επαγγελματικών Ενώσεων Παθολόγων και Γενικών Ιατρών- τον πανηγυρισμό του Ι.Σ.Α. για την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος του (!!!!!) για την ένταξη των Ιδιωτών Ιατρών (εννοώντας τους μη συμβεβλημένους) στον θεσμό του Προσωπικού Ιατρού με την μικρή βέβαια υποχρέωση (!) της ένταξης τουλάχιστον 857 ασθενών ως βασικής προϋπόθεσης.
Αυτή η εργασιακή σχέση παραμένει με τη μορφή της σύμβασης, χωρίς να προσφέρει κάτι περισσότερο από τα ήδη ισχύοντα.
Ως Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος δεν αποτρέψαμε ποτέ τους συναδέλφους μας Παθολόγους να ενταχθούν στον θεσμό, όπως άλλωστε και μεγάλος αριθμός τους το έπραξε.
Ελπίζουμε στην αυριανή συζήτηση (της Πέμπτης) να καταφέρουμε να βελτιώσουμε τους όρους της σύμβασης, ίσως καθιστώντας την πιο ελκυστική για τους μη ενταχθέντες συναδέλφους μας, και σαφέστατα πιο λειτουργική για τους ήδη συμβασιούχους.
Εμείς αιτούμεθα επίσης ο κάθε ασθενής να είναι ελεύθερος να επιλέξει συμβεβλημένο ή μη ιατρό ως Προσωπικό του Ιατρό.
Από την άλλη μεριά, όμως, διαφαίνεται για άλλη μια φορά ένας εκβιασμός των Παθολόγων (αλλά και των Γενικών Ιατρών), οι οποίοι διατηρούν αρκετές επιφυλάξεις, ως προς την ένταξή τους. Όπως αποδείχθηκε μέχρι τώρα, αυτές οι πρακτικές δεν ευοδώθηκαν», κατέληγε η ανακοίνωση της ΕΕΠΕ.

Το libre επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΕΠΕ, κ. Ευάγγελο Τούλη, ο οποίος εξήγησε αναλυτικά τι ειπώθηκε στη συζήτηση που έγινε με τον κ. Πλεύρη για τη βελτίωση των όρων της σύμβασης για τον προσωπικό γιατρό, αλλά και στη δυσαρέσκεια των γιατρών που έχουν ενταχθεί (ή θα ενταχθούν) στο θεσμό για τις δηλώσεις του ΙΣΑ που προηγήθηκαν της δικής τους συνάντησης.

«Αυτό που μας εξέπληξε δυσάρεστα είναι ότι μία ημέρα πριν από τη δική μας συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, κ Θάνο Πλεύρη, έβγαλε σχετική ανακοίνωση ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος ενεπλάκη πολύ αργότερα από εμάς στο θέμα (από τον Απρίλιο του ’22 εμείς ζητούσαμε ικανοποίηση των αιτημάτων μας από το υπουργείο Υγείας, και το αναφέρει ως πάγιο αίτημα του ο ΙΣΑ ενώ είναι της ΕΕΠΕ). Τη στιγμή που ετοιμαζόμαστε να συζητήσουμε με τον υπουργό όλα τα θέματα και φυσικά αυτό του προσωπικού γιατρού, και είναι γνωστή η προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη του υπουργού με τους εκπροσώπους των Παθολόγων και Γενικών γιατρών, κάνει συνάντηση ο πρόεδρος του ΙΣΑ μία ημέρα πριν από εμάς (και μία ημέρα πριν συγκροτηθεί σε σώμα το νεοεκλεγέν ΔΣ του ΙΣΑ!) και βγάζει πανηγυρική ανακοίνωση χωρίς, όμως, να έχει επιτύχει και κάποιο μεγάλο επίτευγμα. Στην ουσία, αυτά που λέει ότι πέτυχε ο ΙΣΑ είναι ότι μας αναγκάζουν να κάνουμε σύμβαση για να μπορούμε να έχουμε και ιδιωτικούς ασθενείς. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο των παθολόγων και των γενικών ιατρών!

Στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης, (όπου μετείχαν η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος και όλοι οι εκπρόσωποι των γενικών γιατρών) είχαμε με τον κύριο Πλεύρη μία αναλυτική συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Επιμένει, από τη μεριά του, το υπουργείο στον όρο του να υπογραφεί σύμβαση, αν και, στο τέλος της συζήτησης, δεσμεύτηκε ο υπουργός Υγείας να μην είναι οι 857 ασθενείς το μίνιμουμ της σύμβασης, αλλά να είναι συζητήσιμος ο αριθμός αυτός. Διαπραγματεύεται, δηλαδή το υπουργείο τον αριθμό των ασθενών που υποχρεούται να δει, στο πλαίσιο του προσωπικού γιατρού, ο παθολόγος και ο γενικός ιατρός (και οι γιατροί άλλων ειδικοτήτων που θα μπουν στο θεσμό του προσωπικού γιατρού).

Το κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι αυτή τη στιγμή, το υπουργείο δεν έχει στο θεσμό τον αριθμό των γιατρών που θα ήθελε να έχει -και στα μεγάλα αστικά κέντρα και σε πολλές πόλεις της περιφέρειας- για αυτό, πλέον, ο υπουργός συζητά με τους καθ’ ύλην αρμόδιους, δηλαδή τις επαγγελματικές ενώσεις των ιατρών. Εμείς είχαμε ζητήσει να γίνουν πολύ πιο νωρίς αυτές οι συζητήσεις…

Ο υπουργός Υγείας είπε, επίσης, ότι όλοι οι γιατροί θα μπορούν να εντάξουν ιδιωτικά ασθενείς οι οποίοι θα τους επιλέξουν ως προσωπικό ιατρό, με την προϋπόθεση ο κάθε ασθενής να έχει τη δυνατότητα -αν θέλει- να χρησιμοποιήσει το δημόσιο σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι αν θα παρέχεται σε όλους τους ασθενείς δωρεάν πρόσβαση σε προσωπικό γιατρό, θα μπορούσαν κάποιοι ασθενείς -που δεν επιθυμούν τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας και προτιμούν τον ιδιωτικό- να επιλέξουν κάποιον ιδιώτη προσωπικό γιατρό, που θα τον πληρώνουν οι ίδιοι. Αυτό είναι το σκεπτικό πίσω από τον όρο ότι πρέπει όλοι οι γιατροί να δώσουν έναν αριθμό ασθενών στο σύστημα με τους όρους της σύμβασης. Θα δούμε κατά πόσον αυτό μπορεί αν εφαρμοστεί και να λειτουργήσει στην πράξη.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι, στη συζήτηση, συμμετείχαν και πολλοί εκπρόσωποι γιατρών Κέντρων Υγείας, οι οποίοι εξήγησαν ότι δεν είναι πολύ εύκολο να είναι κάποιος, ταυτόχρονα, και γιατρός στο Κέντρο Υγείας και προσωπικός γιατρός. Το υπουργείο θεωρεί -επειδή τα Κέντρα Υγείας εκτός από τα επείγοντα πρέπει να ασχολούνται και με την οικογενειακή ιατρική, την προσωπική ιατρική δηλαδή, όπως λέγεται πλέον- ότι αυτό θα λυθεί στην πορεία και δεν θα χρειάζεται να ασχολούνται τόσο με υπηρεσίες επείγοντος χαρακτήρα και θα ασχολούνται περισσότερο με τους ασθενείς.

Τελικά, ο υπουργός ζήτησε να έχει τις προτάσεις μας σε 15 μέρες περίπου και θα γίνει εκ νέου συνάντηση σε ένα μήνα.
Το τελικό περιθώριο για να ολοκληρωθεί η διαβούλευσή μας με το υπουργείο πάνω στο θέμα είναι περίπου δύο μήνες, δηλαδή ως το τέλος του χρόνου, για να βρεθεί μία λύση αμοιβαία αποδεκτή.

Εμείς το επόμενο διάστημα θα καταθέσουμε κάποιες συμπληρωματικές προτάσεις και θα προχωρήσουμε σε συζητήσεις στο χρονικό ορίζοντα που όρισε ο υπουργός (των δύο μηνών περίπου)», ανέφερε, καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΕΕΠΕ, κ. Ευάγγελος Τούλης.

Σχετικά Άρθρα