Ολόκληρη η ανακοίνωση της PEGA για τις υποκλοπές – Φεύγει με περισσότερα ερωτήματα από όταν ήρθε (κείμενο)

 Ολόκληρη η ανακοίνωση της PEGA για τις υποκλοπές – Φεύγει με περισσότερα ερωτήματα από όταν ήρθε (κείμενο)

Με περισσότερα ερωτήματα από όσα είχε όταν ήρθε στην Αθήνα, όπως ειπώθηκε, φεύγει η επιτροπή του κοινοβουλίου PEGA η οποία διερευνά τις υποκλοπές. Όπως αναφέρθηκε δεν συνάντησε τη συνεργασία που προσδοκούσε, ενώ εξεπλάγη από το γεγονός ότι η αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής κατέληξε σε διαφορετικά πορίσματα κι όχι σε ένα. 

«Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μας έδωσαν πληροφορίες από τις οποίες μάθαμε πολλά, αλλά αισθανόμαστε ότι πολλές από τις ερωτήσεις μας μένουν ακόμη να απαντηθούν» είπε ο πρόεδρος της PEGA, Γερούν Λέναερς, στη δική του τοποθέτηση.

Ο ίδιος επέκρινε το γεγονός ότι «λίγα μόνο γεγονότα αποκαλύφθηκαν» και ότι δεν «κατέθεσαν όλοι οι εμπλεκόμενοι ως μάρτυρες» στην επιτροπή της ελληνικής Βουλής. «Εκπλαγήκαμε από το γεγονός ότι δεν υπήρξε κοινό πόρισμα αλλά ξεχωριστά από κάθε κόμμα. Επίσης, θεωρούμε ότι ένα τελικό κοινό πόρισμα θα πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα για το κοινό καλό κοινωνίας και εμπλεκόμενων» σημείωσε.

  • Ο Λέναερς ανέφερε πως «παρόλο που δεν βρήκαμε ξεκάθαρα στοιχεία διαφθοράς ή αυταρχικών πρακτικών, όπως στην Πολωνία ή όπως αυτές που σύμφωνα με τις πληροφορίες συμβαίνουν στην Ουγγαρία, θα πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να διασφαλιστεί η διαφάνεια».

Τέλος, τόνισε ότι οποιεσδήποτε καταγγελίες για καταχρηστική επιτήρηση πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά και θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. «Χαίρομαι που σε αντίθεση με κάποιες άλλες χώρες, οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας κατέβαλαν προσπάθεια να συνεργαστούν με την Επιτροπή PEGA και απάντησαν στις ερωτήσεις μας. Μοιράστηκαν τις προτάσεις τους για μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της Κύπρου, της Ελλάδας και της ΕΕ» για να προσθέσει ότι περιμένει να δει τη θέσπιση συγκεκριμένης νομοθεσίας και πολιτικών.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

https://twitter.com/EP_PegaInquiry/status/1588461035903938561?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1588461035903938561%7Ctwgr%5E108690c19556f4b1de2886b756cb9d315841bc6a%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.efsyn.gr%2Fpolitiki%2Fkybernisi%2F365769_i-pega-edeixe-ton-anipsio-toy-prothypoyrgoy-kai-zitise-tis-krisimes-gia

Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ

“Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Κύπρο, οι ευρωβουλευτές συναντήθηκαν με την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλίδη, άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που συμμετέχουν σε σχετικές επιτροπές για να συζητήσουν το ισχύον νομικό πλαίσιο για το spyware. Άκουσαν επίσης νομικούς εμπειρογνώμονες, εκπροσώπους ΜΚΟ και δημοσιογράφους που παρουσίασαν στην Επιτροπή έγγραφα σχετικά με την παρακολούθηση και τη διαφθορά.

Στην Ελλάδα, συζήτησαν με ερευνητές δημοσιογράφους που εργάζονταν για να αποκαλύψουν περιπτώσεις κατάχρησης υποκλοπών, βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων που εκπροσωπούσαν τόσο την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση που είχαν συμμετάσχει στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την παράνομη παρακολούθηση του αρχηγού του κόμματος της αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκης (Σ&Δ, ΕΛ). Σε συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν επίσης υποθέσεις υψηλού προφίλ παρακολούθησης και το ευρύτερο πλαίσιο του πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, συναντήθηκαν επίσης με τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη και άλλους επιφανείς ανθρώπους που στοχοποιούνται με spyware, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Αρχής Προστασίας Δεδομένων ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο και ΜΚΟ και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μετά την επίσκεψη, ο πρόεδρος της επιτροπής Jeroen Lenaers (EPP, NL) δήλωσε: «Κατά τις συναντήσεις μας στην Κύπρο και την Ελλάδα, είχαμε πολλές εποικοδομητικές συζητήσεις με κυβερνητικούς εκπροσώπους, δημοσιογράφους και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Δεν βρήκαμε ξεκάθαρα στοιχεία διαφθοράς ή αυταρχικών πρακτικών που είδαμε στην Πολωνία και που σύμφωνα με πληροφορίες συμβαίνουν στην Ουγγαρία, αλλά χρειάζεται να καταβληθεί περισσότερη προσπάθεια για να διασφαλιστεί η διαφάνεια. Οποιεσδήποτε καταγγελίες για κατάχρηση της επιτήρησης πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά και θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Χαίρομαι που, σε αντίθεση με κάποιες άλλες χώρες, οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας κατέβαλαν προσπάθεια να συνεργαστούν ενεργά με την Επιτροπή PEGA και απάντησαν στις ερωτήσεις μας. Μοιράστηκαν τις προτάσεις τους για μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της Κύπρου, της Ελλάδας και της ΕΕ. Στην Ελλάδα θα αποτελέσουν αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης τους επόμενους μήνες. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις αναμένεται να βελτιώσουν τη διαφάνεια και να εξασφαλίσουν την κατάλληλη δικαστική εποπτεία σχετικά με τη χρήση της επιτήρησης. Ανυπομονούμε να δούμε τη θέσπιση συγκεκριμένης νομοθεσίας και πολιτικών».

Η εισηγήτρια Sophie in ‘t Veld (Renew, NL) είπε: “Μετά από σχεδόν τέσσερις ημέρες διαμονής στην Κύπρο και την Ελλάδα, φεύγουμε με ίσως περισσότερες ερωτήσεις από ό,τι είχαμε όταν φτάσαμε. Έχουμε ακούσει ανησυχητικές αναφορές για δημοσιογράφους που αισθάνονται ανασφαλείς όταν γράφουν σχετικά με σημαντικά θέματα, της υποτιθέμενης ανεξάρτητης αρχής προστασίας δεδομένων που τίθεται υπό πίεση και της εθνικής ασφάλειας που χρησιμοποιείται ως γενική αιτιολόγηση για κατάχρηση και παρακολούθηση λογισμικού spyware. Φαίνεται ότι οι εταιρείες spyware σχηματίζουν ένα θολό δίκτυο συνδέσεων που μπορεί επίσης να επεκταθεί στις δημόσιες αρχές, ακόμη και αν και οι νόμοι της ΕΕ για τα μητρώα πραγματικών ιδιοκτησιών σχεδιάστηκαν για να ρίξουν φως σε τέτοιες πληροφορίες. Στην ΕΕ, χρειαζόμαστε σαφείς κανόνες για τον περιορισμό της χρήσης της εθνικής ασφάλειας ως λόγους επιτήρησης, τη διασφάλιση της κατάλληλης δικαστικής εποπτείας και την εγγύηση ενός υγιούς, πλουραλιστικού περιβάλλοντος μέσων ενημέρωσης. “

Σχετικά Άρθρα