Γιατί έχουν τεράστια σημασία οι ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ – Ανάλυση του Reuters

 Γιατί έχουν τεράστια σημασία οι ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ – Ανάλυση του Reuters

Το Reuters επιχειρεί μια πρώτη ανάλυση για το τι διακυβεύεται τελικά στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ που θα γίνουν στις 8 Νοεμβρίου, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο έλεγχος του Κογκρέσου και η ατζέντα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τα δύο εναπομείναντα χρόνια στη θητεία του, είναι δύο από τα βασικότερα διακυβεύματα. Γεγονός που καθιστά τις εν λόγω εκλογές πολύ σημαντικές.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν μεγάλες πιθανότητες να πάρουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ενώ οι Δημοκρατικοί διατηρούν μια μικρή ελπίδα να διατηρήσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία. Ο έλεγχος των Ρεπουμπλικανών θα ήταν αρκετός για να εκτροχιάσει το μεγαλύτερο μέρος της νομοθεσίας που ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί συνάδελφοί θέλουν να θεσπίσουν και να προκαλέσουν μια πλημμύρα… ερευνών του Κογκρέσου για την κυβέρνησή του, αναφέρει η ανάλυση του Reuters.

  • Το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία συνήθως χάνει έδρες στη Βουλή στα μισά της τετραετούς θητείας ενός προέδρου.

Το 2006, ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους είπε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έκαναν αυτό που ονόμασε «σφυροκόπημα» στις ενδιάμεσες εκλογές. Ο Δημοκρατικός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε την απώλεια 63 εδρών του κόμματός του στις εκλογές του 2010 στη Βουλή ως «τσάκισμα».

Το 2018, δύο χρόνια στην προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχασε 41 έδρες στη Βουλή. Και στις τρεις περιπτώσεις, ο έλεγχος της Βουλής άλλαξε.

  • Φέτος, οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζεται μόνο να κερδίσουν 5 έδρες για να πάρουν την πλειοψηφία στο Σώμα των 435 μελών.

Φοβούμενοι την ανάληψη της εξουσίας από τους Ρεπουμπλικάνους, 31 Δημοκρατικοί της Βουλής ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται ή επιδιώκουν άλλο αξίωμα και πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό για το κόμμα από το 1992. Συγκριτικά, 20 Ρεπουμπλικανοί μέλη της Βουλής ανακοίνωσαν την αποχώρηση τους ή ότι επιδιώκουν άλλο αξίωμα.

  • Οι προοπτικές νίκης των Ρεπουμπλικανών έχουν βελτιωθεί μέσω του «gerrymandering», της πρακτικής με την οποία ένα κόμμα χειραγωγεί τα όρια της περιφέρειας του Κογκρέσου για να εδραιώσει τη δική του ισχύ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναδιάρθρωσης που γίνεται μια φορά τη δεκαετία.

Οι Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες ψήφισαν επίσης νέους χάρτες σε μεγάλες πολιτείες όπως το Τέξας και η Φλόριντα, ενώ οι Δημοκρατικοί στη Νέα Υόρκη είχαν τον δικό τους «επιθετικό» χάρτη που ακυρώθηκε από το ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας. Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες υπολόγισαν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν περίπου τρεις έδρες μέσω της αναδιανομής, ένα πλεονέκτημα μικρότερο από ό,τι σε προηγούμενους κύκλους, αλλά θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο δεδομένης της ισχνής πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή.

ΓΕΡΟΥΣΙΑ

  • Οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να κερδίσουν μία έδρα για να πάρουν τον έλεγχο της Γερουσίας των ΗΠΑ, η οποία επί του παρόντος είναι μοιρασμένη 50-50 με την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις ως ισοψηφία.

Για πρώτη φορά, οι υποστηριζόμενοι από τον Τραμπ υποψήφιοι, όπως ο τηλε-γιατρός Μεχμέτ Οζ στην Πενσυλβάνια και ο πρώην αστέρας του ποδοσφαίρου Χέρσελ Γουόκερ στη Τζόρτζια, αποδείχθηκαν πιο δεινοί αντίπαλοι από ό,τι περίμεναν οι Δημοκρατικοί. Οι εκστρατείες για έδρες που κατέχονται από τους Δημοκρατικούς στην Αριζόνα και τη Νεβάδα αμφισβητούνται επίσης έντονα.

Οι ενδιάμεσες εκλογές συχνά θεωρούνται ως δημοψήφισμα για τον εκάστοτε πρόεδρο.

  • Λιγότερο από το μισό της χώρας – το 40% – εγκρίνει την δουλειά που έχει κάνει ο Μπάιντεν, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που διεξήχθη από τις 31 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου. Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ότι το 69% των Αμερικανών πιστεύει ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος τροχιά, σε σύγκριση με μόλις το 18% που είπε ότι είναι στο σωστό δρόμο.

Όπως ο Μπάιντεν, έτσι και ο Τραμπ δεν είναι στα ψηφοδέλτια. Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος έχει υποστηρίξει μια σειρά από υποψήφιους ομοϊδεάτες του καθώς προσπαθεί να παραμείνει ο de facto ηγέτης του κόμματός του ενόψει μιας πιθανής διεκδίκησης του Λευκού Οίκου το 2024.

Σχετικά Άρθρα