DW: Η Τουρκία δεν συναινεί ακόμα στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

 DW: Η Τουρκία δεν συναινεί ακόμα στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Συνεχίζεται η επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Τουρκία με ζητούμενο την άρση του τουρκικού βέτο στην προσχώρηση Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Έκδηλη ήταν χθες στην κοινή συνεντευξη τύπου Στολτενμπεργκ και Τσαβούσογλου η διάσταση απόψεων για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Την ώρα που ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επέμενε ότι οι δυο αυτές χώρες έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία με την Τουρκία, ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμενε ότι αν και οι διαδικασίες βαίνουν καλώς, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και πως οι προσεχείς συναντήσεις με αξιωματούχους των χωρών αυτών θα καθορίσουν την τελική απόφαση της Τουρκίας. Στη συνέντευξη οι δυο άνδρες έδωσαν μια ξεκάθαρη εικόνα του “μαζί μιλάμε χώρια καταλαβαινόμαστε” κατά τη λαϊκή έκφραση.

Με λίγα λόγια η επιμονή της Άγκυρας με στόχο περεταίρω ανταλλάγματα για να μην ασκήσει βέτο στην ένταξη ιδιαίτερα της Σουηδίας συνεχίζεται.

Και τα ελληνοτουρκικά

Μπορεί η επίλυση της εμπλοκής στη συμφωνία μεταφοράς σιτηρών μόλις 24 ώρες πριν από την επίσκεψη Στόλτενμπεργκ να έδωσε αέρα στα πανιά του Ερντογάν για την εικόνα του προς τη Δύση. Όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει τον Στόλτενμπερκ, που συνήθως στηρίζει τις τουρκικές θέσεις, από το να σημειώσει πρώτο μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν την κατάσταση στο Αιγαίο.

Εξάλλου η Άγκυρα που γνώριζε τις προθέσεις είχε ήδη φροντίσει να στείλει μηνύματα μια μέρα πριν με τις δηλώσεις του υπ. Αμύνης Χουλουσί Ακάρ που είπε ότι οι σύμμαχοι δεν πρέπει να ζητάνε από την Τουρκία διάλογο στα ελληνοτουρκικά αλλά από την Ελλάδα, την οποία κατηγόρησε ότι εδώ και 2 χρόνια δεν προσέρχεται στις συζητήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ο Στόλτενμπεργκ που θα παραμείνει έως και αύριο στην Τουρκία θα έχει συναντήσεις με τον Χουλουσί Ακάρ και τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα