Ανδρουλάκης: Στα δύο αποτυχημένα μοντέλα εξουσίας, αντιπαραθέτω μια θεσμική κουλτούρα διακυβέρνησης με προγραμματικές συμφωνίες

 Ανδρουλάκης: Στα δύο αποτυχημένα μοντέλα εξουσίας, αντιπαραθέτω μια θεσμική κουλτούρα διακυβέρνησης με προγραμματικές συμφωνίες

Κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα έβαλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του εφ’ όλης της ύλης στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra.

«Ο κ. Τσίπρας, ψήφισε  την απλή αναλογική και από το βήμα της ΔΕΘ είπε ότι δεν θα κάνει κυβέρνηση των ηττημένων. Άραγε γιατί ψήφισε την απλή αναλογική; Αν δεν ήθελε απλή αναλογική, ας άφηνε το μπόνους, σύστημα με το οποίο δεν μπορεί να γίνει κυβέρνηση των ηττημένων, γιατί μόνο το πρώτο κόμμα παίρνει το μπόνους. Εδώ λοιπόν φαίνεται ένα παιχνίδι δύο προσώπων που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι είτε να μείνει στην πρωθυπουργική καρέκλα ο ένας είτε να την κατακτήσει ξανά ο άλλος. Απέναντι σε δύο αποτυχημένα μοντέλα εξουσίας -όπου από τη μία μεριά είχαμε τον κ. Παππά να είναι ο αντ’ αυτού και μετά είχαμε τον άλλον αντ’ αυτού, τον κ. Δημητριάδη- αντιπαραθέτω μια θεσμική κουλτούρα ανοιχτής διακυβέρνησης, με προγραμματικές συμφωνίες, που αφού γίνεται σε όλη την Ευρώπη, γιατί επιτέλους να μη γίνει στην Ελλάδα;».

Ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την καταρράκωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών εξαιτίας του αυξημένου πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα στρεβλό μοντέλο, ενώ αρνείται να δεχτεί την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να τεθεί πλαφόν στη λιανική. «Άρα το μοντέλο που έφτιαξε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι για να κερδοσκοπούν οι λίγοι παραγωγοί και προμηθευτές ενέργειας», ανέφερε.

Ειδικότερα για το καλάθι του νοικοκυριού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχολίασε ότι «καλοπροαίρετα το ψηφίσαμε. Δεν κάναμε τους Πόντιους Πιλάτους όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θέλουμε να δούμε πώς θα υλοποιηθεί. Εντάσσονται μόνο ιδιωτικές ετικέτες και προϊόντα που ήταν ήδη σε προσφορά, αντί να ασκείται πίεση για τις τιμές των άλλων προϊόντων» συμπληρώνοντας ότι απουσιάζει η πρόνοια για προϊόντα καθημερινής χρήσης που ανεβάζουν τα εβδομαδιαία έξοδα μιας οικογένειας, όπως οι βρεφικές πάνες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε τις αυξημένες ιδιωτικές δαπάνες υγείας και στέγασης, που επιβαρύνουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και υπογράμμισε ότι «οι τράπεζες έλαβαν 40 δισεκατομμύρια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σήμερα μολονότι κρατούν σταθερό το επιτόκιο στις καταθέσεις μας, αυξάνουν 60 μονάδες το επιτόκιο στα στεγαστικά δάνεια. Το χάσμα μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων και στεγαστικών δανείων είναι το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη. Αυτά συνιστούν κερδοσκοπία των μεγάλων και ισχυρών, που αυτή η κυβέρνηση δεν ακουμπάει αλλά και εφαρμόζει πολιτικές για να την ενισχύσει περαιτέρω».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτήρισε αιτιάσεις πέρα από κάθε λογική διεθνούς δικαίου την προκλητική ρητορική της τουρκικής ηγεσίας περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ξεκαθαρίζοντας ότι σενάριο αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών δεν μπορεί να υπάρχει. Για το μεταναστευτικό είπε ότι «πρέπει να ενισχύσουμε την FRONTEX, ώστε να έχουμε και λιγότερο κόστος φύλαξης των συνόρων μας ως χώρα, αλλά να υπάρχουν και ευρωπαϊκά μάτια να βλέπουν το παιχνίδι που κάνει ο Ερντογάν στα σύνορά μας, διότι δεν μπορεί κάποιος να καταγγέλλει τον Λουκασένκο ότι κάνει υβριδικό πόλεμο με το μεταναστευτικό αλλά να μην καταγγέλλει τον Ερντογάν όταν κάνει το ίδιο».

Όσον αφορά την παρουσία της εξεταστικής επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα, που ερευνά το ζήτημα των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για κυβερνητική προσπάθεια συσκότισης του σκανδάλου των υποκλοπών. Απάντησε παράλληλα στην κριτική φιλικών προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέσων ενημέρωσης για την επιλογή του να καταθέσει υπόμνημα κι όχι να παραστεί αυτοπροσώπως. «Μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άκουσε όσα έχω πει, γιατί είναι θράσος να λένε ότι δεν πήγα λόγω σκοπιμότητας. Είπα ότι η εταιρεία Krikel, που εμπλέκεται, είχε 1 εκατ. απευθείας ανάθεση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και μετά έκανε άλλα 8 εκατ. απευθείας ανάθεση επί Νέας Δημοκρατίας. Γνωρίζουμε όλοι, και γνωρίζουν και στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο υπουργός, που έκανε αυτή την απευθείας ανάθεση, κατόπιν έβαλε τον γιο του να δουλεύει στην Krikel», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να αφήσει τις συνωμοσιολογίες.

«Ποιος τελικά είναι ο ψεύτης και ποιος πρέπει να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη; Η κ. Βλάχου που λέει ότι έπραξε σωστά, διότι υπήρχε κίνδυνος για τη χώρα, ή ο πρωθυπουργός που υποστηρίζει ότι όλη αυτή η ιστορία ήταν ένα λάθος και διώχνει τον στενό συνεργάτη και ανιψιό του, καθώς και τον διοικητή της ΕΥΠ; Εδώ μας κοροϊδεύουν!», προσέθεσε.

Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα, που αποκάλυψαν ότι είχαν παγιδευτεί κινητά τηλέφωνα υπουργών της Κυβέρνησης, αλλά και τα δημόσια σχόλια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επ’ αυτού, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «κάποιοι που έλεγαν “υποκλοπές τέλος”, τώρα θέτουν ξανά το ζήτημα, γιατί η φωτιά έχει φτάσει και κοντά στο σπίτι τους. Επειδή τα πράγματα έχουν πάρει άλλη τροπή, πρέπει να βρούμε -και μιλώ με εθνικούς όρους αλλά και όρους ασφάλειας του πολιτικού συστήματος- ποιος χειρίζεται το Predator στην Ελλάδα και να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Δεν μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί ένα υπερόπλο παρακολούθησης εκατομμυρίων ευρώ απέναντι σε επιχειρηματίες και πολιτικούς και να μην κινητοποιείται η κυβέρνηση και η Δικαιοσύνη εναντίον του. Ο κ. Τσίπρας έδωσε ονόματα επιχειρηματιών και υπουργών της Νέας Δημοκρατίας. Τον κάλεσε κανένας; Υπάρχει αρμόδιος εισαγγελέας στη χώρα;» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Σχετικά Άρθρα