Βαρουφάκης: Τα funds αγοράζουν κοψοχρονιά την Ελλάδα – Τι διαφορετικό έγινε που μείναμε στο ευρώ;

 Βαρουφάκης: Τα funds αγοράζουν κοψοχρονιά την Ελλάδα  – Τι διαφορετικό έγινε που μείναμε στο ευρώ;

Έξι προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας κατέθεσε μιλώντας στη Βουλή ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Ειδικότερα ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 μίλησε για έξι άμεσες πολιτικές για την πάταξη της ακρίβειας προτείνοντας:

Οι έξι άμεσες πολιτικές

  • Δημιουργία Δείκτη Μέσων Χονδρικών Τιμών Ειδών Σουπερμάρκετ και εξοντωτικά πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στους ιδιοκτήτες των σουπερμάρκετ όταν ο ρυθμός αύξησης των τιμών τους ξεπερνά τον νέο αυτό δείκτη
  • ΦΠΑ από 24% σε 15%, με τον μεσαίο συντελεστή στο 6%.
  • Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) για: (α) κατώτατο μισθό (β) κατώτατες συντάξεις (γ) κοινωνικά επιδόματα χρησιμοποιώντας νέο Δείκτη Μέσων Τιμών Τροφίμων – Στέγης – Ενέργειας.
  • ΑΤΑ των εισοδηματικών ορίων πάνω από τα οποία ο φορολογούμενος πολίτης περνά σε ανώτερο συντελεστή φόρου εισοδήματος
  • Κατάργηση της ψευτο-αγοράς των κόκκινων δανείων, τον λεγόμενο «Ηρακλή», και αντικατάστασή της από Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους σύμφωνα με την Πρόταση Νόμου του ΜέΡΑ25
  • Κατάργηση Χρηματιστήριου Ενέργειας και επιβολή πλαφόν λιανικής 5% πάνω από το μέσο κόστος της κιλοβατώρας. Αυτές είναι απαντήσεις στην κρίση.

Τι διαφορετικό έγινε που μείναμε στο ευρώ;

Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι ο φετινός προϋπολογισμός δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί, ενώ υποστήριξε ότι η φτωχοποίηση δεν ήρθε με την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή αλλά συμβαίνει και σήμερα που η Ελλάδα δεν έκανε τη ρήξη και παρέμεινε στο ευρώ.

Θυμάστε την προσφιλή σας κατηγορία ότι ρήξη με την τρόικα θα έφερνε τη δραχμή, θα έρχονταν οι έχοντες ξένο συνάλλαγμα να αγοράσουν τα σπίτια του κόσμου κοψοτιμής; Τώρα με το ευρώ τι διαφορετικό έγινε; Και που μείναμε στο ευρώ τι διαφορετικό έγινε; Ξένοι αγοράζουν σωρηδόν ολόκληρη την Ελλάδα, funds την αγροτική γη, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρουφάκης.

Τσουνάμι

Αναλυτικά σημεία ομιλίας του Γιάνη Βαρουφάκη στη Βουλή:

«Το τσουνάμι του 2008 έπιασε το πολιτικό προσωπικόσ τον ύπνο του Δικαίου. Σήμερα κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με την κατάρρευση του γερμανικού οικονομικού μοντέλου. Η Γερμανία λοιπόν, έχει έναν Τοξικό πληθωρισμό που φέρνει μια όλο και πιο Σφικτή Νομισματική Πολιτική, με επιτόκια που θα φέρει νέο τσουνάμι.

»Ύφεση, πτωχεύσεις και νέα ΑΝΕΡΓΙΑ είναι Ο ΣΤΟΧΟΣ αυτής της ΝΕΑΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ που θα φέρει Νέα ύφεση και άρα Νέα Κόκκινα Δάνεια και ΒΑΘΕΜΑ ΧΡΕΟΔΟΥΛΟΠΑΡΟΙΚΙΑΣ. Ο Προϋπολογισμός σας δεν θα εφαρμοστεί, γιατί δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί.

»Άρα το ζητούμενο των 2 επόμενων εκλογών είναι μία Συγκυβέρνηση Νομιμοποιητική της Νέας Λιτότητας για τους Πολλούς και των πολιτικών υπέρ των Νέων Σοσιαλ-ληστών: funds και ολιγαρχών.

Πλαφόν κοροϊδία

»Εσείς λοιπόν στη ΝΔ βάλατε ένα πλαφόν-κοροϊδία στους Παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και δίνετε επιδοτήσεις στους Παρόχους και ταυτόχρονα εισάγετε μια απάτη, αυτή της Λίστας 50 αγαθών στα σουπερμάρκετ χωρίς κανένα έλεγχο των τιμών τους, σα να συνιστά αυτοσυγκράτηση το κράτος στον ληστή!

»Εμείς στο ΜέΡΑ25 απέναντι σε αυτά προτείνουμε 6 συγκεκριμένες πολιτικές για την αντιμετώπιση αυτής της ακρίβειας:

  • Δημιουργία Δείκτη Μέσων Χονδρικών Τιμών Ειδών Σουπερμάρκετ & εξοντωτικά πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στους ιδιοκτήτες των σουπερμάρκετ όταν ο ρυθμός αύξησης των τιμών τους ξεπερνά τον νέο αυτό δείκτη
  • ΦΠΑ από 24% σε 15%, με τον μεσαίο συντελεστή στο 6%.
  • Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) για:(α) κατώτατο μισθό(β) κατώτατες συντάξεις(γ) κοινωνικά επιδόματα χρησιμοποιώντας νέο Δείκτη Μέσων Τιμών Τροφίμων-Στέγης-Ενέργειας.
  • ΑΤΑ των εισοδηματικών ορίων πάνω από τα οποία ο φορολογούμενος πολίτης περνά σε ανώτερο συντελεστή φόρου εισοδήματος
  • Κατάργηση της ψευτο-αγοράς των κόκκινων δανείων, τον λεγόμενο «Ηρακλή», και αντικατάστασή της από Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους σύμφωνα με την Πρόταση Νόμου του ΜέΡΑ25
  • Κατάργηση Χρηματιστήριου Ενέργειας και επιβολή πλαφόν λιανικής 5% πάνω από το μέσο κόστος της κιλοβατώρας.Αυτές είναι απαντήσεις στην κρίση.

Αυτή είναι η αντιπολίτευση

»Αυτή είναι αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση δεν ασκείται με αστυνομική σκανδαλοθηρία, κ.κ. του ΣΥΡΙΖΑ, όσο κι αν η συμπολίτευση να επιδίδεται στην ηθική και πολιτική συγκάλυψη των εγκλημάτων κατά της δημοκρατίας, των παιδιών, των γυναικών, των κατατρεγμένων στο Αιγαίο.

Η ουσιαστική αντιπολίτευση όχι απλά στην κυβέρνηση αλλά πρωτίστως στην ατελείωτη κρίση απαιτεί Ρήξη. Ξέρω τι σκέφτεστε να πείτε. Το διατυμπανίζουν ήδη τα κανάλια:

«Νάτος πάλι ο Βαρουφάκης και το ΜέΡΑ25 για ρήξη, κλειστές τράπεζες και στο βάθος δραχμή». Κάθε έγκλημά σας που αποκαλύπτουμε, εσείς παλεύετε να κρυφτείτε εκβιάζοντας τον λαό μας:

Λες και έχει σημασία σε νόμισμα αποτιμάς τη φτώχεια

«Άσε μας να τρώμε εις βάρος σου αλλιώς θα σου πάρουν τα ευρώ σου και θα καταστραφείς», τους λέτε. Λες και έχει σημασία σε τι νόμισμα αποτιμά και βιώνει ο φτωχοποιημένος την φτώχεια του.

»Θυμάστε σήμερα την προσφιλή σας κατηγορία ότι ρήξη με την τρόικα έρχεται θα πηγαίναμε στη Δραχμή και θα έρχονταν οι έχοντες ξένο συνάλλαγμα να αγοράσουν τα σπίτια του κόσμου κοψοτιμής. Και που μείναμε στο ευρώ τι διαφορετικό έγινε;

»Τι λέτε εσείς που δαιμονοποιούσατε την ρήξη σήμερα, τώρα που Γερμανοί, Ρώσοι, Βούλγαροι, Τούρκοι ακόμα και Ρουμάνοι αγοράζουν σωρηδόν ακίνητα της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και Χαλκιδικής αγοράζουν ολόκληρη την Ελλάδα σπίτια, διαμερίσματα, πολυκατοικίες την ώρα που funds βάζουν χέρι σε απέραντες εκτάσεις, στην αγροτική μας γη;

»Τι λέτε εσείς που δαιμονοποιούσατε την ρήξη σήμερα, τώρα που η νησιώτικη Ελλάδα χάνεται, που οι Κυκλάδες και άλλα νησιά μας τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο αλλάζουν χέρια ομαδικά σε τιμές όσο-όσο με τα funds που αξιοποιούν τα κίνητρα της Μητσοτάκης ΑΕ που δήθεν δόθηκαν στους έλληνες του εξωτερικού αλλά κατέληξαν να βοηθούν τα funds να δημιουργούν ακόμα περισσότερους έλληνες του εξωτερικού;

Σαρξ και κερκόπορτα στα funds

»Δεν λέτε τίποτα. Ούτε εσείς της ΝΔ, των οποίων αυτά τα funds είναι σαρξ εκ της σαρκός σας.

»Ούτε κι εσείς φίλοι του Σύριζα που ανοίξατε την Κερκόπορτα σε αυτά τα funds, με τις πωλήσεις κόκκινων δανείων και τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που στόχο είχαν να ηττηθεί το λαϊκό κίνημα εναντίον του ξεπουλήματος ώστε να μην γίνει η Ρήξη που, μαζί, είχαμε υποσχεθεί στον λαό μας.

»Δεν λέτε τίποτα κυρίες και κύριοι του Μνημονιακού Τόξου. Τι να πείτε άλλωστε εσείς που σας έλεγε η τρόικα «Πηδήξτε!» κι εσείς απαντούσατε «Πόσο ψηλά;» Με αυτό το «ναι σε όλα» τι Ελλάδα νομίζετε ότι θα κληροδοτήσετε στους σημερινούς εφήβους μας το 2030, το 2040; Για να μην τους κληροδοτήσουμε μια Ελλάδα ρημαγμένη, ιδιοκτησία ξένων αρπακτικών.

Απαιτείται ρήξη – Συμμετέχουμε στην απεργία

»Για αυτό απαιτείται η Ρήξη. Δεν είναι ευχάριστο, εύκολο πράγμα η Ρήξη. Απαιτεί θυσίες, ιδρώτα, αίμα και δάκρυα. Ό,τι δηλαδή απαιτεί η απελευθέρωση. Αυτή η απελευθέρωση, αυτή η ρήξη, θα έρθει βήμα-βήμα.

»Ένα πρώτο τέτοιο βήμα είναι η μεγάλη πανελλαδική Απεργία της 9ης Νοεμβρίου. Εμείς θα συμμετέχουμε δυναμικά. Δεν έχουμε βέβαια αυταπάτες για τον παλαιο-συνδικαλισμό – τον εργατοπατερισμό – που έχει διασύρει την έννοια του συνδικαλισμού με εθιμοτυπικές απεργίες. Που δεν έχει τίποτα να προσφέρει στο αυξανόμενο πρεκαριάτο.

»Που ζει παρασιτικά από το συρρικνωμένο προλεταριάτο και κρατικά-ευρωπαϊκά κονδύλια. Που δεν κατάφερε για δεκαετίες να πάρει με το μέρος του τους μικρομεσαίους τους πραγματικά εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που ξεζουμίζονται. Όμως αυτή τη φορά, την 9η Νοεμβρίου, φαίνεται να ξεκινά κάτι νέο στον χώρο του συνδικαλισμού. Ένα αντίδοτο στον εργατοπατερισμό.

»Εμείς στηρίζουμε αυτόν τον Νέο Συνδικαλισμό του Μέλλοντος που καταλαβαίνει τi σημαίνει υπεύθυνη ανυπακοή, υπεύθυνη απεργία. Σημαίνει απεργία, που θα κάνεις την ύστατη στιγμή αλλά μέχρι τέλους, όχι εθιμοτυπικά για μια μέρα, με απώτερο σκοπό την δημιουργική εργασία εκτός της μέγγενης της εργοδοτικής εκμετάλλευσης.

Προπομπός της νέας λιτότητας η Γερμανία

»Σε αυτή τη συγκυρία όπου στόχος της πανευρωπαϊκής ολιγαρχίας είναι πρώτα η γερμανική εργατική τάξη ως προπομπός της Νέας Λιτότητας που σχεδιάζουν να περάσει η επόμενη συγκυβέρνηση εναντίον εργαζόμενων και μικρομεσαίων, ο ρόλος του ΜέΡΑ25 είναι να τους χαλάσουμε αυτό το σχέδιο να τους χαλάσουμε υπέρ των πολλών και κατά των πολύ λίγων.

»Το θέμα δεν είναι απλά να χρεοκοπήσει η Μητσοτάκης ΑΕ και να πέσει η κυβέρνησή της. Το θέμα είναι μια προοδευτική κυβέρνηση ρήξης με την ολιγαρχία τον Βασικό Μέτοχο της Μητσοτάκης ΑΕ, που δεν έχει πρόβλημα να πάρει μετοχές και σε μια δήθεν Προοδευτική Κυβέρνηση εφόσον την ελέγχει.

Πραγματικά προοδευτικές κυβερνήσεις

»Οι πραγματικά προοδευτικές κυβερνήσεις, φίλοι και τέως σύντροφοι του Σύριζα, δεν επιτυγχάνονται κεκλεισμένων των θυρών με συμφωνίες κορυφής εντός 3μέρου. Οι πραγματικά προοδευτικές κυβερνήσεις επιτυγχάνονται με συναινέσεις και κοινές δράσεις στη βάση, πολύ πριν τις εκλογές.

»Όταν μας λέτε «τα λέμε μετά τις κάλπες» ξέρουμε τι μας λέτε; Μας λέτε: «εμείς θα κυβερνήσουμε με τον ΠΑΣΟΚ και την ολιγαρχία υπό προοδευτική ταμπέλα – αν εσείς του ΜέΡΑ θέλετε κάνα υπουργείο κοπιάστε κι εσείς.»

»Ε δεν θέλουμε κάνα υπουργείο. Σας τα χαρίζουμε! Εσείς επιλέξατε συνοδοιπόρους. Επιλέξατε κοινό βηματισμό με την Ολιγαρχία και τον Παλαιοκομματισμό χρησιμοποιώντας την λέξη «προοδευτική» όπως στο ΠΑΣΟΚ τους ξέμεινε η λέξη «σοσιαλισμός», για να τους θυμίζει εκείνα που πρόδωσαν, εκείνα που χαρακτήρισαν αυταπάτες.

»Αμφιβολία φίλες και φίλοι που μας ακούτε εκεί έξω δεν υπάρχει. Δείτε ποιους ευχαριστούν οι κ.κ. Λάτσης και Σια και ποιους μηνύει ο κ. Αλαφούζος, σέρνοντας πρώτος τον χορό μηνύσεων και αγωγών εναντίον του ΜέΡΑ25.

Η σημαία της ρήξης

»Εμείς δεν σκιαζόμαστε. Το αποδείξαμε χτες ζητώντας άρση ασυλίας. Εμείς θέλουμε η Νεολαία μας, τα νέα μυαλά όλων των ηλικιών, οι προοδευτικοί άνθρωποι να διαπιστώσουν ότι υπάρχει σύγχρονο, ριζοσπαστικό, συνεκτικό πολιτικό πρόγραμμα για την πατρίδα μας.

»Τέτοιο είναι το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 που θα κληθούν να στηρίξουν αλλά και να εμπλουτίσουν πολίτες, οργανώσεις, κινήματα, άλλοι κομματικοί χώροι προεκλογικά:

»Ένα προοδευτικό πρόγραμμα ριζοσπαστικής αναστροφής της ιδιωτικομανίας. Ένα προοδευτικό πρόγραμμα επιστροφής των κοινών αγαθών στην κοινότητα των ελληνίδων, των ελλήνων, των ξένων που προσφέρουν σε αυτή την κοινωνία, χωρίς την αναβίωση του κρατισμού και της γραφειοκρατίας.

»Ένα προοδευτικό πρόγραμμα με βασικό εισόδημα για όλους, με δωρεάν ψηφιακές συναλλαγές εκτός του τραπεζικού συστήματος, για όλους και με φτηνή ανανεώσιμη ενέργεια για όλους.

»Αυτή τη δύσκολη στιγμή που φουντώνει η Ακρίβεια, μεγαλουργεί η λεηλασία και ετοιμάζεται η νέα μετεκλογική, πολυκομματική Νέα Λιτότητα, εμείς από τη μία σηκώνουμε τη σημαία της Ρήξης με όλα αυτά, αλλά από την άλλη καταθέτουμε τεχνοκρατικά άρτιο Πρόγραμμα Επιστροφής της Ελπίδας, της Αξιοπρέπειας και της Κοινής Ευημερίας».

Σχετικά Άρθρα