Με “απόρρητο” και στην PEGA η κυβέρνηση δια του Γεραπετρίτη- Οικονόμου: Δεν θα απαντήσει ο πρωθυπουργός στην ερώτηση Τσίπρα- Γιατί ο Ανδρουλάκης στέλνει υπόμνημα- Αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών

 Με “απόρρητο” και στην PEGA η κυβέρνηση δια του Γεραπετρίτη- Οικονόμου: Δεν θα απαντήσει ο πρωθυπουργός στην ερώτηση Τσίπρα- Γιατί ο Ανδρουλάκης στέλνει υπόμνημα- Αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών

Στην επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ως γνωστόν δεν θα πάει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά ως “ασπίδα προστασιας του” θα ενημερώσει για τις υποκλοπές ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Η κυβέρνηση ακολουθεί και σε αυτή την περίπτωση την γνώριμη τακτική της έμμεσης επίκλησης του απορρήτου, γεγονός που θα έχει πιθανώς αντίκτυπο στο πόρισμα της επιτροπής (σχετική αναφορά στον χθεσινό Economist), η οποία θα δώσει αύριο συνέντευξη Τύπου.

Όπως όμως εμμέσως πλην σαφώς προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμουο κ. Γεραπετρίτης δεν θα απαντήσει ουσιαστικά σε ερωτήματα πχ για τους λόγους παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, με το ίδιο σκεπτικό που η κυβέρνηση επικαλέστηκε και στην εξεταστική και στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας. 

Σύμφωνα, πάντως, με αναρτήσεις της επιτροπής PEGA στο Twitter, τα ερωτήματα που ετέθησαν στον υπουργό Επικρατείας ήταν σκληρά.

https://twitter.com/EP_PegaInquiry/status/1588137472063586306?s=20&t=0fiWdl31Bd0QROza2cEhJg
https://twitter.com/EP_PegaInquiry/status/1588137483321061377?s=20&t=0fiWdl31Bd0QROza2cEhJg

Προκαλεί ερωτηματικά, ωστόσο, το γεγονός πως στην επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου δεν θα προσέλθει ούτε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και θύμα των παρακολουθήσεων, ο οποίος για σειρά πολιτικών λόγων επιλέγει να στείλει υπόμνημα. Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζητά εκ νέου την σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, κάτι που προκάλεσε εμφανώς την ενόχληση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Ανδρουλάκης εκτιμά πως τα αρμόδια όργανα του Ευρωκοινοβουλίου έχουν επαρκή εικόνα (και από την δική του παρέμβαση στο ΕΚ), ενώ προσπαθεί να εστιάσει και στα μείζονα θέματα της εσωτερικής επικαιρότητας (ακρίβεια), διαπιστώνοντας πως η “μονοκαλλιέργεια” των υποκλοπών έχει προκαλέσει μικρές αλλά “προβληματικές” δημοσκοπικές απώλειες.

“Από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι αυτά που μπορούσαν να ειπωθούν στο δημόσιο διάλογο, εξαιτίας της ευαισθησίας του θέματος, έχουν ειπωθεί, από πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες και λειτουργούς της δικαιοσύνης”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Ο κ. Οικονομου απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κρύβεται και από την PEGA, αλλά και αποφεύγοντας να απαντήσει στην ερώτηση του στη Βουλή, επικαλέστηκε ότι: 

“Ο πρωθυπουργός έχει από την πρώτη στιγμή απαντήσει για τις νόμιμες επισυνδέσεις. Η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί σε όλες τις θεσμικές διαδικασίες, που ζήτησε η αντιπολίτευση στη Βουλή για νόμιμες επισυνδέσεις. Όσον αφορά στα κακόβουλα λογισμικά, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι καμία κρατική αρχή δεν τα χρησιμοποιεί”. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε άλλωστε ότι: “Ο κ. Τσίπρας επιμένει να εστιάζει σε εικασίες και σε θέματα ανύπαρκτα και να μην ασχολείται με τα υπαρκτά. Ούτε ο πρωθυπουργός ούτε η κυβέρνηση θα ακολουθήσουν την τακτική αυτή”, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι όπως είχε γράψει και το News 24/7 ο κ.Μητσοτάκης δεν θα απαντήσει στην ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το Predator στη Βουλή. 

Χαρακτήρισε μάλιστα “απορίας άξιο πως χωρίς στοιχεία ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εδραιώσει ένα αφήγημα που δε στηρίζεται στην πραγματικότητα”, σχολιάζοντας: “Οσες φορές και να επαναλάβεις ένα ψέμα, δεν θα αποκτήσει σάρκα και οστά”. Ενώ διερωτήθηκε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά βάζει ψήγματα αμφιβολιών για τα αποτελέσματα των εκλογών. 

“Αποτελεί κεκτημένο της Μεταπολίτευσης η αξιοπιστία των εκλογικών αποτελεσμάτων. Εάν ο κ.Τσίπρας αναζητά και αλλού δικαιολόγηση της ήττας του, αρχίζει και μπαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια”, δήλωσε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: “Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Η Ελληνική Δημοκρατία είναι ώριμη. Οι θεσμοί του κράτους, όπως πάντα σταθερά από τη Μεταπολίτευση, εγγυώνται ότι η λαϊκή ετυμηγορία θα εκφραστεί γνήσια. 

Ενόχληση Μαξίμου για το αίτημα του ΠΑΣΟΚ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έκρυψε την ενόχληση του Μαξίμου για το νέο αίτημα του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για σύγκληση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας για τις υποκλοπές, κάτι όμως που η κυβερνητική πλειοψηφία δεν μπορεί να αποφύγει. 

“Έχει συνεδριάσει δύο φορές η επιτροπή θεσμών. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες η κυβέρνηση δεν έχει αρνηθεί ό,τι προβλεπει ο κανονισμός της Βουλής”, είπε ο κ. Οικονόμου. 

Προηγουμένως ο κ. Οικονόμου είχε δηλώσει ότι η χώρα θεσμικά πάντα απαντά στα ζητήματα που της τίθενται, αναφέροντας ότι ο κ. Γεραπετρίτης θα επιβεβαιώσει σήμερα στην PEGA την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει με νομοθετική παρέμβαση στην καθολική απαγόρευση εμπορίας και χρήσης κακόβουλων λογισμικών στην ελληνική επικράτεια.

Αυτό άλλωστε υπενθύμισε ότι είχε πει ο πρωθυπουργός και στην επίτροπο Αρχών και Διαφάνειας Βέρα Γιουροβα. Δήλωσε επίσης ότι η Αθήνα είναι πρόθυμη να συζητήσει και όποιο άλλο θεσμικό μέτρο προταθεί κατά τη διαρκή συζήτηση με τα ευρωπαϊκά όργανα για τα κακόβουλα λογισμικά, αναφέροντας ότι υποθέσεις παρακολουθήσεων έχουν αποκαλυφθεί και σε Ισπανία, Πολωνία και Γαλλία.

Με πληροφορίες από το news247.gr

Σχετικά Άρθρα