Ιδιαίτερες ευχαριστίες Στόλτενμπεργκ στον Ερντογάν – “Πολύτιμος σύμμαχος η Τουρκία”

 Ιδιαίτερες ευχαριστίες Στόλτενμπεργκ στον Ερντογάν – “Πολύτιμος σύμμαχος η Τουρκία”

Την Τουρκία ευχαρίστηκε για την πολύτιμή βοήθειά της στην συμφωνία με τα σιτηρά ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα, ο Στόλτενμπεργκ ευχαρίστησε τον πρόεδρο Ερντογάν για το άνοιγμα του διαδρόμου για τη μεταφορά των σιτηρών και τόνισε: «Εκτιμούμε όσα έκαναν για να εξασφαλίσουν την αποστολή».

Στη συνέχεια, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ χαιρέτησε την Τουρκία ως «πολύτιμο σύμμαχο, που συμβάλλει σημαντικά στην κοινή μας ασφάλεια».

Η εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά καταδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στη σύγκρουση στην Ουκρανία, τόνισε ο αρχηγός του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι η υποστήριξη της Άγκυρας μειώνει επίσης «ορισμένες επιπτώσεις του βάναυσου πολέμου».

Η συμφωνία εξαγωγής σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας πρέπει να ανανεωθεί σε 20 ημέρες, πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, επιβεβαιώνοντας τις προσπάθειες της Άγκυρας να διασφαλίσει ότι η συμφωνία θα συνεχιστεί αδιάκοπα.

Το ευχαριστώ του Στόλτενμπεγκ στο Ερντογάν

«Θα ήθελα να εκφράσω τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μου στην Τουρκία και τον Πρόεδρο Ερντογάν», είπε ο Στόλτενμπεργκ ενώ αναφέρθηκε στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Τουρκία για την υποστήριξή της στην Ουκρανία. Αποτρέπουν την επισιτιστική κρίση. Εκτιμούμε αυτό που κάνετε για να εξασφαλίσετε την αποστολή», υπογράμμισε.

«Τουρκία, Φινλανδία και Σουηδία συμφώνησαν στο τριμερές μνημόνιο. Αναμένετε αυτό το μνημόνιο να φέρει περισσότερη ασφάλεια στην Τουρκία. Μίλησα με τους ηγέτες τόσο της Φινλανδίας όσο και της Σουηδίας την περασμένη εβδομάδα. Έχει δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός. Η Σουηδία ψηφίζει νέους νόμους. Αποτρέπει τη συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Άρχισαν να συμβαίνουν περισσότερα περιστατικά απέλασης. Η Φινλανδία και η Σουηδία τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με την Τουρκία. Η συμμετοχή τους θα μας κάνει πιο δυνατούς. Πρέπει να αποτρέψουμε κάθε είδους λάθος υπολογισμούς και παρεξηγήσεις της Ρωσίας. Ελπίζω ότι αυτές οι δύο χώρες θα γίνουν πλήρη μέλη το συντομότερο δυνατό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

https://twitter.com/i/broadcasts/1rmxPkjXZgqJN?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1588212082339708930%7Ctwgr%5Efac8be5bc19819815f44dca131f767236a71fbbc%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.ieidiseis.gr%2Fkosmos%2F170732%2Fstazei-meli-gia-ton-erntogan-o-stoltenmpergk-i-koini-synentefksi-me-tsavoysoglou

Στόλτενμπεργκ: Τώρα είναι η στιγμή να οριστικοποιηθεί η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

«Είναι πλέον καιρός να καλωσορίσουμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία ως πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Σε αυτούς τους επικίνδυνους καιρούς είναι ακόμη πιο σημαντικό να οριστικοποιηθεί η ένταξή τους, για να αποτραπεί οποιαδήποτε παρεξήγηση ή λάθος υπολογισμός στη Μόσχα» τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Στόλτενμπεργκ πρόκειται να συναντηθεί αύριο Παρασκευή με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμποδίζει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ κατηγορώντας τις ότι προσφέρουν καταφύγιο, μεταξύ άλλων, σε Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες

Σχετικά Άρθρα