Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη ήρθε για να μείνει – Εκτόξευση τιμών σε ενέργεια και τρόφιμα

 Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη ήρθε για να μείνει – Εκτόξευση τιμών σε ενέργεια και τρόφιμα

Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά σχεδόν 42% σε ετήσια βάση, ενώ το κόστος των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκε περισσότερο από 13%.

Ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός έχει επιταχυνθεί σε νέο υψηλό ρεκόρ, καθώς οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων στην περιοχή συνεχίζουν να εκτοξεύονται.

Οι τιμές στις 19 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 10,7% τον Οκτώβριο, από 9,9% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά σχεδόν 42% σε ετήσια βάση, ενώ το κόστος των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκε περισσότερο από 13%.

Ειδικότερα, οι τιμές στον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Αυτό είναι ένα ανησυχητικό σημάδι για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που ήλπιζαν ότι η χαλάρωση των πιέσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού θα βοηθούσε στη μείωση του πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, εκτοξεύτηκε στο 11,6%. Στην Ιταλία, αυξήθηκε στο 12,8%, ενώ το ποσοστό της Γαλλίας ανέβηκε στο 7,1%. Ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, συγκριτικά, ήταν 8,2% τον Σεπτέμβριο.

Παρά τα δεινά στον πληθωρισμό, η οικονομία της Ευρώπης εξακολουθεί να αναπτύσσεται — αν και ελάχιστα. Μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, η ζώνη του ευρώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψαν αύξηση 0,2% στο ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς οι δαπάνες μετά το lockdown και η ώθηση του θερινού τουρισμού βοήθησαν στην αντιστάθμιση του αντίκτυπου του αυξανόμενου κόστους ζωής.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι μια ύφεση θα φτάσει τον χειμώνα, καθώς οι τιμές της ενέργειας αναγκάζουν τους Ευρωπαίους να προσέχουν τα πορτοφόλια τους και να πιέζουν τις επιχειρήσεις να συσσωρεύουν μετρητά. Οι τιμές του φυσικού αερίου βλάπτουν επίσης τη βιομηχανική παραγωγή, παρόλο που έχουν υποχωρήσει απότομα από την κορύφωσή τους τον Αύγουστο.

«Συνολικά, η εικόνα παραμένει ζοφερή», δήλωσε ο Bert Colijn, ανώτερος οικονομολόγος στην ING, σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες. «Το άνοιγμα των οικονομιών ενίσχυσε τις υπηρεσίες, αλλά αυτή η επίδραση τώρα εξασθενεί. Με τα επιτόκια να ανεβαίνουν και τις οικονομικές προοπτικές αβέβαιες, οι επενδυτικές προσδοκίες εξασθενούν επίσης. Επομένως, εξακολουθούμε να αναμένουμε η οικονομία να συρρικνωθεί τα επόμενα τρίμηνα».

Τα στοιχεία είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δεν έχουν ακόμη δημοσιεύσει τα στοιχεία του Οκτωβρίου. Ενώ η χώρα είναι πιο απομονωμένη από την Ευρώπη από τις πληθωριστικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, αγωνίζεται επίσης να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών, αναγκάζοντας την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να διατηρήσει τα επιτόκια με ταχείς ρυθμούς.

Σχετικά Άρθρα