Ποιος είναι ο Βασίλης Παπαθεοδώρου ο οποίος προφυλακίστηκε για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας – Διέκοψε τη συνεργασία ο εκδοτικός οίκος

 Ποιος είναι ο Βασίλης Παπαθεοδώρου ο οποίος προφυλακίστηκε για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας – Διέκοψε τη συνεργασία ο εκδοτικός οίκος

Ο γνωστός συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Βασίλης Παπαθεοδώρου, προφυλακίστηκε στις φυλακές Τρίπολης καθώς στην κατοχή του βρέθηκε υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Του ασκήθηκε ποινική δίωξη για παιδική πορνογραφία και είναι προφυλακισμένος στις φυλακές Τρίπολης από τις 18 Οκτωβρίου 2022, μετά την απολογία του ενώπιον του ανακριτή. Ο κατηγορούμενος εντοπίστηκε από το ειδικό λογισμικό της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να επισκέπτεται και να κατεβάζει πορνογραφικό υλικό ανηλίκων και συγκεκριμένα παιδιών κάτω των 12 ετών.

Πιο αναλυτικά, οι αναλυτές της Δίωξης εντόπισαν στα αρχεία του μετά από έρευνα που έγινε στο σπίτι του και στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του περίπου 100 βίντεο με σκληρό πορνογραφικό υλικό.

Ο Παπαθεοδώρου δεν έδωσε προανακριτική απολογία και αρνήθηκε τις κατηγορίες Συγκεκριμένα φέρεται να ισχυρίστηκε ότι αναζήτησε και κατέβασε τα συγκεκριμένα αρχεία παιδικής πορνογραφίας για επαγγελματικούς λόγους προκειμένου να προχωρήσει στη συγγραφή βιβλίου με συναφές θέμα – αντικείμενο.

Οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν εισαγγελέα και ανακριτή, που διέταξαν τη προφυλάκισή του.

Η ανακοίνωση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

«Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας – κακουργηματικού χαρακτήρα – σε βάρος ατόμου, για πορνογραφία ανηλίκων, μέσω διαδικτύου.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών που περιήλθαν από αλλοδαπές Αρχές, μέσω διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, μετά από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη διαδικτυακή έρευνα εντοπίστηκε χρήστης, εντός της ελληνικής επικράτειας, ο οποίος απέκτησε πρόσβαση σε διάφορους ιστοτόπους – εφαρμογές και κατείχε πρόσφορα για διαμοιρασμό αρχεία με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ μετά από αλληλογραφία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και από την περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του εμπλεκόμενου ατόμου και προέκυψε ο τόπος κατοικίας του.

Στη συνέχεια, κλιμάκιο αστυνομικών διενήργησε έρευνα στην οικία του, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 σκληροί δίσκοι, ενώ από την επιτόπια έρευνα στα ψηφιακά πειστήρια εντοπίστηκε πλήθος αρχείων πορνογραφίας ανηλίκων.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.»

Η ανακοίνωση των Εκδόσεων Καστανιώτη

Ο ίδιος, ήταν χρόνια συνεργάτης των εκδόσεων Καστανιώτη, οι οποίοι ανακοίνωσαν την διακοπή της συνεργασίας τους με τον συγγραφέα.

«Οι Εκδόσεις Καστανιώτη διέκοψαν κάθε μορφής συνεργασία με τον Βασίλη Παπαθεοδώρου, αμέσως μόλις πληροφορηθήκαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα από τις δικαστικές αρχές, για σοβαρή κατηγορία.

Η απόφασή μας προστατεύει τα συμφέροντα της εταιρείας, των εργαζομένων και των συνεργατών μας και –πάνω από όλα– των αναγνωστών μας και αποδεικνύει ότι για εμάς, η ακεραιότητα των συνεργατών μας είναι αδιαπραγμάτευτη.

Συνεχίζουμε να εκδίδουμε σημαντικά βιβλία συγγραφέων απ’ όλο τον κόσμο και να μεταλαμπαδεύουμε την αξία της ανάγνωσης».

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Από το 1979 ζει στη Γλυφάδα. Φοίτησε στο γυμνάσιο και λύκειο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Στη συνέχεια σπούδασε μεταλλειολόγος και χημικός μηχανικός στο ΕΜΠ, ενώ έκανε μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη συγγραφή βιβλίων το 1996. Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Σχολική Παράσταση» βραβεύτηκε στον αντίστοιχο διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.

Από τότε έως σήμερα γράφει παιδικά μυθιστορήματα, πέντε από τα οποία (Το μήνυμα, Οι Εννέα Καίσαρες, Χνότα στο τζάμι, Στη διαπασών, Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας) διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε μετεκπαιδευόμενους δασκάλους.

Είχε δηλώσει το 2018 στην κάμερα της ΕΡΤ ότι αντλεί έμπνευση από την… αμφίδρομη σχέση με τα παιδιά που επισκέπτεται στα σχολεία.

Είχε βραβευτεί αρκετές φορές για τα βιβλία του. Μερικά από τα βραβεία του είναι:

  • Οι άρχοντες των σκουπιδιών – Βραβείο ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ» 2013 στην κατηγορία ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ
  • Ιπτάμενες σελίδες – Έπαινος Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου
  • Στη διαπασών – Κρατικό βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου 2010 – Βραβείο Περιοδικού «ΔΙΑΒΑΖΩ» 2010 για Παιδικό Λογοτεχνικό Βιβλίου – Εύφημη Μνεία Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς 2008.

Σχετικά Άρθρα